Hlavní obsah

Svátky přejí prodlouženým víkendům v zahraničí. Turista si ale připlatí

Novinky, fis

Stejně jako dlouhý velikonoční víkend svádějí k několikadenním cestám také volné čtvrtky 1. a 8. května. Někteří turisté nevyrážejí jen za odpočinkem, ale také za poznáním. Sezóna eurovíkendů, které vábí do evropských velkoměst a metropolí, je v plném proudu. Za sváteční termíny si ale cestovatel obvykle připlatí.

Foto: Profimedia.cz

Britský Londýn je v rámci eurovíkendů jednou z nejžádanějších metropolí.

Článek

Jaro a podzim jsou roční období jako stvořená k poznávací městské turistice. Alespoň s ohledem na značný zájem o eurovíkendy, v rámci nichž cestovní kanceláře klientům nabízejí dopravu a několikadenní pobyt v nejatraktivnějších evropských městech.

K prodlouženému víkendu v zahraničí lákají letos na jaře nejen Velikonoce, ale také státní svátky 1. a 8. května. Turista ale musí počítat s tím, že si za tyto termíny nejspíš připlatí, a to i několik tisíc.

„Eurovíkend v Paříži nebo Římě se dá pořídit za zhruba osm tisíc korun na osobu. Obvykle je v ceně letenka a ubytování na dvě či tři noci v hotelu se snídaní. V období velkých událostí a svátků ale cena může vyskočit třeba na 12 až 14 tisíc korun. Poptávka po letenkách i hotelech je tradičně vysoká a ceny tomu, bohužel, odpovídají,“ řekl Novinkám mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Nákup s předstihem se vyplatí

Naopak výhodnější cenu cestovní kanceláře poskytují při včasném plánování cesty. „Myslet na zájezd předem se finančně vyplatí. Ideálně na podzim, pokud chce turista cestovat na jaře a naopak na jaře, pokud chcete vyrazit na podzim,“ tvrdí Osúch.

Obě skutečnosti pak potvrzuje mluvčí CK Blue Style Martin Slaný: „Pro období svátků jsou eurovíkendy více poptávané, a tedy i obsazené a jejich cena je vyšší než v jiných termínech. Zde pak cenu dále ovlivňuje včasnost rezervace, jelikož ceny letenek se většinou zvyšují s naplněním letadla, stoupá také cena letenek na pravidelných linkách. Platí tedy, že dřívější nákup se klientovi jistě finančně vyplatí.”

Už není zájem jen o stálice

Největší zájem mají turisté při výběru eurovíkendů zpravidla o Londýn, Paříž a Řím. „Stále častěji klienti létají třeba také do Lisabonu,“ uvedl pro Novinky mluvčí CK Čedok Tomáš Brejcha. Podle Osúcha je pak velký zájem také o prodloužené víkendy v Barceloně.

Podobně, jako projevují cestovatelé zájem o poznání dalších evropských velkoměst, mění se také jejich nároky na úroveň a délku zájezdu. „Čeští turisté čím dál více preferují lepší hotely v centrech měst a zůstávají déle — například tři noci místo dvou,“ dodal Brejcha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám