Hlavní obsah

Labutí jezero, které nezamrzá ani v mínus čtyřiceti

Novinky, fis

Labutí jezero je legendou. Alespoň co se světa baletu týče. Na severu Ruska ale můžete najít jedno skutečné. Elegantní labutě se sem houfně slétají každoročně už desítky let.

Foto: Alexander Tyryškin, Profimedia.cz

Labutí jezero na Sibiři zalité zlatými paprsky slunce

Článek

V ledových krajinách Sibiře je nezamrzající jezero vzácným úkazem. Jedno takové je už dlouho přechodným domovem stále se rozrůstajícího hejna labutí. Ty byly na jezeře Světloje poprvé spatřeny v roce 1967. Od té doby se sem vracejí každou zimu, vždy ještě ve větším počtu.

Foto: Alexander Tyryškin, Profimedia.cz

Na jezero přilétá až několik set labutí zároveň.

Jezero je ohříváno horkými prameny, které permanentně regulují jeho teplotu. I když mrzne, až praští, a teploměr ukazuje třeba mínus čtyřicet stupňů Celsia, teplota vody se stále drží nad nulou.

Desítky labutí včetně jejich mláďat ukazují na klidné hladině sibiřského jezera snímky třicetiletého ruského fotografa Alexandera Tyryškina. Své fotografie pořídil, když bylo venku mínus 25 stupňů Celsia.

Foto: Alexander Tyryškin, Profimedia.cz

Z vody, která je leckdy výrazně teplejší než okolí, stoupá pára.

Místní obyvatelé jezero označují za labutí a jsou na něj pyšní. Pokaždé znovu s nadšením sledují přílet těchto vodních ptáků a zaposlouchávají se do zvuků, které opeřenci vydávají.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám