Hlavní obsah

Temelínské infocentrum konkuruje hradům a zámkům

Právo, ch
Temelín

Zámeček Vysoký Hrádek, v němž funguje informační centrum Jaderné elektrárny Temelín (JETE), se loni zařadil mezi desítku nejnavštěvovanějších jihočeských památek. Turisté jej mohou navštívit také v zimě.

Foto: Archiv JETE

Temelínská elektrárna, vpravo na snímku zámeček s infocentrem

Článek

„Kosmické záření, model reaktoru nebo 3D film o energetice vidělo v minulém roce 33 400 návštěvníků, což je druhá nejvyšší roční návštěvnost od roku 1991, kdy centrum zahájilo činnost. Zámeček, který od roku 1997 poskytuje zázemí temelínskému infocentru, se tak řadí na úroveň hradu Landštejna nebo třeboňského zámku,“ zhodnotil Právu loňský rok mluvčí JETE Marek Sviták.

Vedoucí centra Jana Gribbinová v této souvislosti podotkla, že infocentru pomohl zájem lidí v zimních měsících a dokonce i po Vánocích jej navštívila více než stovka návštěvníků. Zájem nepolevuje ani v novém roce, kdy si prohlídku již zarezervovalo dvacet skupin, což je kolem šesti stovek lidí.

Foto: Archiv JETE

Do temelínského infocentra míří návštěvníci i v zimním období.

Většinou jde o žáky a studenty základních, středních a vysokých škol. I když byl loňský rok v návštěvnosti z historického pohledu druhý, může se pochlubit jedním rekordem. Během roku přijelo do infocentra bezmála 2500 zahraničních návštěvníků z 58 zemí. Nejvíce bylo Poláků, Rakušanů a Němců, kteří dohromady tvořili bezmála polovinu turistů z ciziny.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

„V Polsku uvažují o stavbě jaderné elektrárny a lidé chtějí vidět, jak takové energetické zařízení funguje. Sousedy z Rakouska a Německa dlouhodobě temelínská elektrárna zajímá a při návštěvě jižních Čech se jich řada přijede podívat i k nám,“ vysvětluje příliv návštěvníků ze zmíněných tří zemí Gribbinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám