Hlavní obsah

Zugspitze: Nejvyšší hora Německa láká na východ i západ slunce

Právo, Věra Keilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fandové hor si mohou začátek podzimu zpříjemnit výletem na rakousko-německé pomezí. Tam se do výšky 2962 metrů vypíná nejvyšší hora Německa, Zugspitze. Pro našince to je nejdostupnější alpská oblast. Do německého Garmisch-Partenkirchenu na hranicích s Rakouskem lze pohodlně dojet po dálnici. Do rekreační oblasti na rakouské straně Zugspitze v Tyrolsku je to odsud už jen 20 kilometrů po silnici bez poplatku.

Foto: Věra Keilová, Právo

Ostré obrysy masivu Zugspitze

Článek

Přímo pod horou Zugspitze leží městečko Ehrwald, z jehož centra se snadno dostanete pěšky či autem k dolní stanici lanovky Tiroler Zugspitzbahn. Moderní lanovka zvládne převýšení 1725 metrů za 10 minut.

Radovánky na vrcholu

Na vrcholu Zugspitze se nachází vyhlídková terasa a restaurace nabízející panoramatický výhled na okolní krajinu. Při pohledu do údolí si v takové výšce připadáte jako v nebi a obzvlášť to platí, vydáte-li se sem v neděli.

Foto: Věra Keilová, Právo

Na kole nebo vlakem?

Poslední den v týdnu lze přímo na Zugspitze pozorovat východ slunce a poté si v místní restauraci dát dobrou snídani. Provoz lanovky je tomu až do 20. října přizpůsoben.

Stejně tak je možné z vrcholu pozorovat západ slunce, anebo se tam poddávat magii měsíce v úplňku. Každou středu až do 23. října se v restauraci na vrcholu navíc pořádají večeře ve znamení fondue a v týdnu od 21. do 28. září se tu koná také pivní svátek Oktoberfest. Letní provoz lanovka ukončí až 3. listopadu.

Kolo, golf a turistika

Ehrwald patří do sdružení osmi středisek regionu zvaného Tiroler ZugspitzArena. Ta organizují mnoho sportovních i kulturních akcí – každý den je například možnost se z některého z nich vydat na horskou túru s průvodcem a pro držitele karty hostů je účast zdarma.

Vedle klasických horských túr se také nabízí možnost zúčastnit se tematických pochodů. Vyhlášené jsou například bylinkové a orchidejové pěší túry. Na cyklistický výlet se můžete vydat individuálně.

Foto: Věra Keilová, Právo

Turisté si u Zugspitze přijdou na své, stejně jako pěší turisté.

Oblast byla opakovaně zvolena za nejlepší cykloregion Rakouska – podle svých možností si zde cyklisté mohou vybrat z více než stovky značených stezek v celkové délce 4330 kilometrů. Padesátikilometrová, vcelku pohodová cyklotrasa vede například z Ehrwaldu kolem jezer Plansee a Heiterwanger See.

Se dvěma pauzami na svačinu dojedete zpátky do Ehrwaldu za šest hodin. Půjčovny kol dnes nabízejí už i elektrická kola a o dobití akumulátorů se v regionu stará celkem sedm výměnných stranic.

Foto: Věra Keilová, Právo

Jezero Plansee

Pro milovníky golfu je k dispozici devítijamkové golfové hřiště rozprostírající se mezi Ehrwaldem a Lermoosem. Těm, kteří s golfem teprve začínají, je každou neděli od 15.30 do 16.30 určena lekce základů golfu zdarma.

Další speciální programy jsou nabízeny rodinám s dětmi, které si mimo jiné mohou vychutnat plavbu na lodi po jezeře Heiterwanger See nebo návštěvu zoo a hracího parku v Bichlbachu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám