Hlavní obsah

1795 metrů klidu: Švýcarská lanovka vynáší turisty až do oblak

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho je Švýcarsko destinací na zimní lyžovačku, pro jiného například gastronomickým rájem. Ovšem vychutnat si jedinečné kouzlo zdejší přírody (nejen skrze lahodné sýry) znamená rozhlédnout se po travnatých i zalesněných svazích, po přísné tváři skalnatých reliéfů hor a zaposlouchat se do cinkání zvonků. Ty nosí pasoucí se krávy jako šperk. Nezapomenutelný obzor nabízí i vyhlídka vrcholku Hoher Kasten.

BEZ KOMENTÁŘE: Vzhůru do oblak na Hoher KastenVideo: Klára Fischleinová, Novinky

 
Článek

Ve východošvýcarském kantonu Appenzell Innerrhoden z pohoří Alpstein vyčnívá 1795 metrů vysoká hora Hoher Kasten. Zdatnější turisté, kteří si chtějí neopakovatelný výhled řádně zasloužit, se vydávají k vrcholu pěšky po vyšlapaných pěšinách. Ti pohodlnější volí krátkou jízdu lanovkou z vesnice Brülisau.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Přes tmavá skla na stěnách lanovky je příjemný pohled ven i v ostrých slunečních paprscích.

Cena za obousměrnou jízdu lanovkou vyjde dospělého na 38 švýcarských franků, což je v přepočtu asi 790 korun. Za dítě do 16 let zaplatíte polovinu. Pokud vlastníte Swiss Pass nebo Flexi Pass, dostanete na svoji jízdenku 50procentní slevu.

Prosklená kabinka lanovky, připomínající zdálky korálek na dlouhé niti, stoupá k vrcholu asi osm minut. Ani bych se nezlobila, kdyby se na chvilku zasekla a věnovala mi tím více času na pozorování krajiny hluboko pode mnou.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Pokud vás při výletu na Hoher Kasten překvapí mlha, vyhlídka pak získá tak trochu mystickou atmosféru.

Pozorovat sytě zelené pastviny a na nich do všech směrů rozptýlená stáda krav nejde jinak než zasněně. Různě velké domky, kterými jsou horské stráně poseté jen tak nahodile a nenápadně, představují dokonalý únik od aut, počítačů, tlačenic v hromadné dopravě a vůbec od veškeré každodenní městské reality.

Závody mračen

Z představy o životě v ničím (snad kromě kravských zvonků) nerušeném klidu na čerstvém vzduchu mě vytrhuje zpomalující lanovka, která se chystá na „přistání“.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

I když se podíváte několikrát ze stejného místa, pokaždé objevíte něco, čeho jste si předtím nevšimli.

Chviličku to vypadá, že s námi lanovka narazí těsně před cílem do skály, v kabince utichnou všechny započaté hovory – všichni napjatě čekáme, co se stane dál. Vše je ale vypočítané do posledního centimetru, a tak bez jediného škrábance kabinka zastavuje, dveře se otevřou a my vyrážíme vstříc vyhlídce.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Moderní restaurace na vrcholku Hoher Kasten poskytuje panoramatický výhled.

Na vrcholku Hoher Kasten stojí moderní restaurace s panoramatickou alpskou vyhlídkou. Možnost doplnění energie tu ocení především ti, kteří sem podniknou výšlap, „lanovkáři“ okamžitě začínají fotit.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Červených laviček je tu hned několik. Díky jejich barvě je nepřehlédnete snad ani v husté mlze.

Rozmanitá krajina nabízí nekonečno úchvatných záběrů do údolí. V něm se klikatí Rýn a o něco dál leskne Bodamské jezero. Na okolních kopcích sem tam rozeznáte miniaturní postavičky turistů a kolem vás se hemží mračna husté mlhy. Možná se zrovna začíná srocovat do obřích chuchvalců. V ten moment máte pocit, že když natáhnete ruku, dotknete se nebe.

Zahrádkáře a milovníky botaniky nadchne nejspíš sbírka volně rostlých květin všemožných barev, velikostí i odrůd, u nichž jsou zapíchnuté cedulky s jejich názvy. Vše je upravené a čisté, jak už je ve zdejších končinách zvykem.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Cedulky zapíchnuté v hlíně prozrazují přesný název dané rostliny.

Nelze si nevšimnout také sytě červených laviček, které podél plotů na okrajích srázů lákají k odpočinku. Na ten tady ale příliš není čas, protože to člověku zkrátka nedá a chce si neposedně kousek Švýcarska z Hoher Kasten prohlédnout ze všech stran.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám