Hlavní obsah

Banskoštiavnická kalvárie vstává z prachu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světové války, komunistický režim a vandalové - to vše se podepsalo pod devastací vzácné kalvárie nad slovenským městem Banská Štiavnica, která dnes za pomoci nadšenců a dobrovolníků doslova vstává z prachu a popela.

BEZ KOMENTÁŘE: Banskoštiavnická kalvárie prochází rozsáhlou rekonstrukcíVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Máme hotových pět objektů ze třiadvaceti. Je tady ještě práce tak na šest let, ale jsem optimista,“ řekl Právu Martin Macharik (38), duše celého projektu. Zdejší kalvárii poškodily ve 20. století boje dvou světových válek. A na dvousté výročí založení kalvárie v roce 1951 ji znárodnili.

„To byla zásadní změna, protože to bylo státní, čili nikoho, a církevní aktivity téměř úplně skončily. Po roce 1989 kalvárii vrátili zčásti církvi, ale pro nevyrovnané majetkově právní vztahy také různým vlastníkům. Část vlastnilo město, část státní lesy a podobně,“ uvedl Macharik.

Když začaly mizet i části měděných střech, věděl jsem, že je zle.
Martin Macharik

Vystudovaný geolog, původem ze západoslovenské Modry, se do Banské Štiavnice zamiloval a přestěhoval se sem i s rodinou. „Jako ředitel slovenského skautingu jsem se stal správcem zdejšího skautského domu, který slouží jako hostel. Původně jsem dojížděl z Bratislavy, ale nakonec jsem spojil svou budoucnost s tímto nádherným městem,“ dodává Macharik.

Při pohledu na zrekonstruované historické centrum Banské Štiavnice se Macharikovi nelze divit. Obnova města značně pokročila, ale domácí a zahraniční turisté ho objevují jen pozvolna. „Teď je to, dá se říct, ideální stav. Většina objektů je už opravená, jezdí sem dost turistů, ale ještě tady není narváno,“ říká.

Sochy skončily v zahraničí

Kalvárie nad městem byla ještě před několika lety doslova existenčně ohrožena. Po roce 1989 začaly již i tak poškozené objekty ničit a rozkrádat organizované zločinecké skupiny a vandalové.

Z původních 69 soch se zachovalo pouze devět originálů. Ostatní se dnes vyrábí jako kopie podle fotografií. „Když začaly mizet i části měděných střech, věděl jsem, že je zle a rozhodl jsem se konat,“ popisuje situaci Macharik.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Když už nebylo co jiného krást, začali zloději odnášet kusy střechy.

Kalvárii paradoxně pomohlo, že se v roce 2007 dostala na seznam sta nejohroženějších památek světa. Mezi dolním a horním kostelem je množství kapliček, které si mohou adoptovat a zaplatit jejich opravu firmy, podnikatelé nebo známé osobnosti za částku tisíc eur ročně. Jednu z nich si například adoptovali herečky a sestry Vášáryovy, které z Banské Štiavnice pocházejí.

Největší přidanou hodnotou kalvárie je její krajinný obraz. Ta krajinná architektura je skutečně jedinečná
Martin Macharik

Organizace na záchranu kalvárie pořádá firemní brigády, na stavbě pomáhají místní řemeslníci i zahraniční dobrovolníci například z Gruzie, Česka, Maďarska a Španělska.

„Jsem tady půl roku a moc mě ta práce baví. Budu tady ještě do konce roku,“ říká vystudovaná antropoložka Marcela Kotková (25) z obce Senice u Rakovníka. „Měli jsme dobrovolníka z jižních Čech, který se zde usadil natrvalo,“ říká s úsměvem Macharik.

Největší vyhaslá sopka

Město Banská Štiavnica stojí vlastně uprostřed největší vyhaslé sopky v Evropě. Upozorňuje nás na to průvodce. Před 16 milióny let se zřítila sama do sebe a uprostřed kráteru se nyní nachází město.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Dolní kostel po rekonstrukci

V žilovém systému se proto nachází množství vzácných kovů a v okolí jsou termální prameny Sklenné Teplice, Dudince či Vyhne. „Největší přidanou hodnotou kalvárie je její krajinný obraz. Ta krajinná architektura je skutečně jedinečná,“ dodává Macharik.

Zdejší kalvárie je komplex sakrálních objektů v barokovém slohu. Skládá se ze tří kostelů, devatenácti kapliček a sousoší Panny Marie. O vznik kalvárie se přičinili v roce 1751 místní jezuité. Dolní kostel je největším objektem a byl nejvíc zničený.

Nekončící výdaje

Doposud bylo investováno 1,5 miliónu eur a stejnou částku si vyžádá dokončení rekonstrukce. Všechny zvony byly zrekvírované ještě v průběhu 1. světové války. „Našli jsme tady pouze jediný zvon v dolním kostele z roku 1923, který byl vyrobený v Brně. Letos nám tento zvon opravil náš přítel a skautský vůdce rovněž z Brna,“ říká Macharik.

Odborným pilířem projektu obnovy je architektka Katarína Vošková, dlouholetá pracovnice Památkového úřadu a pedagog Slovenské technické univerzity. První úpravy okolí kalvárie začaly v létech 2005 až 2006 přes skautské brigády.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Z kalvárie je krásny výhled na okolí.

„Na jaře 2008 jsme dostali desetiletý grant ve výši 20 miliónů korun, co znamenalo průlom. Následně přispěl stát, americké i britské fondy. Zatím se investovalo asi 1,5 miliónu eur. Stejnou částku ještě bude potřebné investovat na dokončení rekonstrukce. Kdyby ty peníze byly k dispozici zítra, kalvárii dokončíme do tří let,“ říká Macharik.

Návštěvníci Banské Štiavnice dnes stoupají nahoru po postupně obnovované kalvárii a z nejvyššího místa se mohou kochat nádhernou scenérií Štiavnických vrchů. Ten pohled opravdu stojí za to. Vždyť kde na světě uvidíte starobylé město postavené uprostřed vyhaslé sopky.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Vysokých Tatrách má vyrůst Krtkoland

Naši slovenští sousedé už jsou v poslední fázi jednání o stavbě zábavního parku ve stylu Disneylandu, ve kterém bude ovšem hrát hlavní prim náš Krteček....

Výběr článků

Načítám