Hlavní obsah

Jezero a moře v jednom? Unikátní fjord je hříčkou přírody

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se vás někdo zeptal, kde na světě byste hledali Piopiotahi, asi jen těžko byste v hlavě lovili správnou odpověď. Pokud by však otázka směřovala na fjord Milford Sound, někteří by se již asi chytili. Tento novozélandský fjord je totiž na seznamu světového dědictví UNESCO a je považován za jednu z nejzajímavějších atrakcí na Novém Zélandu vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Nový Zéland ukrývá ve svém nitru nejedno tajemství.

Článek

Fjord na jihozápadě Jižního ostrova Nového Zélandu se nachází uvnitř národního parku Fiordland. Milford Sound je obklíčen horami, které se tyčí do výše blížící se české Sněžce. Na jedné straně leží hory vysoké 1200 metrů, té druhé pak dominuje vrcholek The Elephant (Slon) se svými 1517 metry.

Foto: Profimedia.cz

V oblasti je mnoho vodopádů, nejen sezónních.

Na mořské vodě ve fjordu leží vrstva čerstvé vody, což je výsledek extrémně vysokého ročního úhrnu srážek, které se na krajinu Fiordlandu snáší. To, společně s úzkým tvarem fjordu, způsobuje poměrně unikátní jev, kdy světlo nepronikne skrz sladkou vodu, čímž se ve slané vodě vytvoří podobné prostředí jako v hlubokém oceánu, avšak v nesrovnatelně menší hloubce. Turisté tak mohou vidět živočišné druhy, které se většinou vyskytují ve velkých hloubkách, daleko blíže hladině.

Foto: Profimedia.cz

Krajina jako z jiného světa, i to je Nový Zéland.

Milford Sound je nejmokřejším obývaným místem na Novém Zélandu a patří k těm nejvlhčím místům na světě vůbec. Během 24 hodin zde může napršet až 250 milimetrů srážek, což v oblasti často vytvoří tucty dočasných vodopádů, které padají po stěnách útesů a některé větší dosahují délky až tisíc metrů. Menší se pak o skály roztříští a rozplynou se ve větru...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám