Hlavní obsah

Mayskou pyramidu proměnily buldozery v silnici

Novinky, ČTK, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavbaři zničili buldozery jednu z největších mayských pyramid ve středoamerickém státě Belize. Rozdrcený kámen ze stavby staré nejméně 2300 let použili na budování silnice. Případ teď vyšetřuje policie.

BEZ KOMENTÁŘE: Stavbaři zničili 2300 let starou pyramidu v Belize kvůli materiálu na stavbu silniceVideo: Reuters/Channel 7

 
Článek

Nohmul, památka ležící nedaleko hranic s Mexikem, patřila v Belize mezi nejvýznamnější. Šéf místního Archeologického ústavu Jaime Awe v pondělí řekl, že na zničení komplexu Nohmul v severní části státu se přišlo minulý týden. Nemůže prý uvěřit ignoranci a necitlivosti, s níž byla stavební společnost schopna tak vzácnou památku použít na materiál pro výstavbu silnice. „Je to stejně příšerné jako rána do žaludku,“ popsal své pocity.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Pyramida Nohmul ležela uprostřed soukromého třtinového pole asi 11 kilometrů na sever od města Orange Walk Town. Neměla ploché kamenné stěny, které jsou běžně k vidění u rekonstruovaných nebo lépe zachovaných pyramid. Awe je ale přesvědčený, že stavbaři si nemohli zhruba 30 metrů vysokou stavbu splést s přírodním kopcem, protože tyto ruiny jsou dobře známou dominantou jinak rovinaté krajiny. „Ti chlapi věděli, že ničí dávnou stavbu,“ tvrdí Awe.

Foto: Jaime Awe, ČTK/AP

Ke zdemolování mayské pyramidy došlo pravděpodobně kvůli lenosti zaměstnanců stavební firmy hledat vhodný kamenný lom.

Belizská policie už zahájila vyšetřování a nevylučuje, že padnou různá obvinění. Komplex Nohmul sice stál na soukromém pozemku, ale místní zákony chrání všechny památky z předhispánského období.

John Morris, další z řady rozhořčených archeologů, řekl zpravodajskému serveru 7 News Belize: „Nic horšího jsem za posledních 25 let archeologické činnosti v Belize neviděl. To, co se stalo, nelze napravit.“

Reklama

Související témata:

Související články

Pět států, kam nejezdíte. Ale měli byste

Lotyšsko, Belize, Etiopie a Malajsie - pro velké množství Čechů velká neznámá. Páté do party Slovinsko je sice několikanásobně navštěvovanější, stále ale žije...

Výběr článků

Načítám