Hlavní obsah

Tipy na víkend: Pány zaujmou automobiloví veteráni, dámy květinová výstava

Novinky, Klára Fischleinová

Tento víkend vybízí ke sportovním aktivitám celé rodiny stejně jako k návštěvám speciálních expozic v muzeích. Fanoušci animovaných filmů se pravděpodobně sejdou v Teplicích. Kdo obdivuje motorové veterány, vyrazí do Sychrova nebo Chomutova.

Foto: Jiří Růžička., Právo

Přehlídka automobilových veteránů proběhne tento víkend hned na několika místech Česka. Ilustrační foto

Článek
Praha

Výlet do Kunratického lesa

V sobotu se můžete zúčastnit 34. ročníku otevírání studánek v pražském Kunratickém lese. Zahájení proběhne ve 12:30 u kostela svatého Jakuba Většího v Kunraticích. Kompletní program akce si můžete přečíst zde.

Odpoledne se psími pomocníky

Výcvik vodících psů má přísná pravidla. Pokud vás tato problematika zajímá nebo si jen chcete na chvíli vyzkoušet doprovod inteligentního zvířecího společníka, v sobotu mezi 10:00 a 18:00 máte jedinečnou možnost v pražském Středisku výcviku vodících psů Sons. Edukativní program bude doplněn o prohlídku areálu a o výstavu triček s potisky se psí tematikou z dílny několika českých umělců. Vše o středisku i sobotní akci naleznete zde.

Středočeský kraj

Běhání neduhy zahání

Jestli si po dlouhé zimě potřebujete protáhnout tělo, zapojte se do sobotní akce s názvem Jarní běh pro zdraví. Sraz bude před 11. hodinou dopolední ve Sportovním klubu Vlaška v Dobříši. Trasa, kterou se běžci chystají urazit, bude dlouhá zhruba 8,5 kilometru. Více se dočtete zde.

Připomínka Karla Čapka

V sobotu se bude od 14:00 ve Staré Huti u Dobříše oslavovat 50 let od otevření zdejšího Památníku Karla Čapka. Na programu je například zahradní koncert lesních rohů i vernisáž nové výstavy. Více se o události dočtete zde.

Jihočeský kraj

Historie, jak ji neznáme

Regionální muzeum v Českém Krumlově zahájí v pátek expozici Co by, kdyby, a to v rámci Zemské výstavy jižní Čechy - Horní Rakousko 2013. Veřejnost se v Krumlově bude moci seznámit s historickými dokumenty a plány k projektům, které nebyly nikdy uskutečněny. Kdo byli jejich autoři a co se skrývalo na pozadí doby, ve které žili a tvořili? To vše tato výstava poodhalí. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

Kouzla ve vzduchu

Celý víkend se v Plasích na Plzeňsku bude točit kolem adrenalinových sportů a disciplín. Návštěvníci akce Den ve vzduchu se mohou těšit na kaskadérská čísla, vyhlídkové a rekreační lety, ukázky sebeobrany, hudební vystoupení i výstavu automobilových veteránů. Vše o události a programu naleznete zde.

Karlovarský kraj

Oslava osvobození v Chebu

Cheb chystá na sobotu vzpomínkovou akci u příležitosti 68. výročí osvobození města americkou armádou. Hlavní pietní akt se jako každoročně uskuteční od 9.30 hodin u památníku 97. pěší divize armády USA v Městských sadech. V rámci doprovodného programu čeká účastníky například vystoupení Mládežnického dechového orchestru a dětských mažoretek.

Ústecký kraj

Animovaný víkend

Od pátku až do středy 1. května se v Teplicích, Duchcově a Krupce uskuteční festival animovaných filmů. Představí se na něm díla českých i zahraničních tvůrců. Organizátoři Anifestu vybrali ze 1400 filmů přihlášených z téměř 70 států světa nejlepších 149. Ty čekají na diváky na přelomu dubna a května na 12. ročníku tohoto festivalu. Kompletní program si prohlédněte zde.

Sraz historických vozidel

V Chomutově a Žatci se v sobotu pořádá Mezinárodní sraz zahajující veteránskou sezónu. Na stanovištích je možné se akce zúčastnit jako divák, pokud se vám v garáži práší na desítky let starý pojízdný vůz, můžete se do kolony veteránů i připojit. Kompletní program akce najdete zde.

Liberecký kraj

Veteráni i na zámku Sychrov

V rozkvetlém parku sychrovského zámku se v sobotu od 10:00 do 17:00 představí automobiloví veteráni. Přijďte je obdivovat a třeba si i zasoutěžit. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Krkonošské muzeum slaví narozeniny

Za 130 let své existence se Krkonošské muzeum nesčetněkrát proměnilo, několikrát i přestěhovalo. Jeho historii a vývoj si můžete připomenout na speciální výstavě ve Vrchlabí uspořádané u příležitosti těchto významných narozenin. Od středy je otevřena denně kromě pondělků od 8:00 do 17:00 Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Start víkendu s uměním

Každý poslední pátek v měsíci, takže i tento, nabízí Východočeská galerie v Pardubicích návštěvníkům vstup zdarma. Přijít prohlédnout si sem můžete například dva týdny otevřenou výstavu Konvergence. Ta představuje díla Jiřiny Žertové a Vladimíra Kopeckého a spojuje sklářské umění s malířským. Barevná a energická expozice je plná originality a neotřelých nápadů. Více informací čtěte zde.

Vysočina

Zámek zaplavený květinami

Od soboty do pondělí se na zámku Žirovnice uskuteční celostátní výstava tulipánů a narcisů. Tato zahrádkářská přehlídka se koná už popadesáté. Informace k akci najdete zde.

Jihomoravský kraj

Čínsko-česká umělecká kooperace

Vystavit společně díla čínského a českého malíře se rozhodla Moravská galerie v Brně. Vznikla tak nová a zajímavá expozice představující obrazy a umění jako fenomén, který zrcadlí stav společnosti. Osobitá díla He Jinweie a Tomáše Císařovského by přesně toto měla dokazovat. Vše o výstavě se dočtete zde.

Umění dneška i zítřka

Pokud vás zajímá tvorba mladých českých umělců, máte až do 5. května možnost si některá jejich díla prohlédnout v expozici Painttomorrow, kterou vystavuje Muzem města Tišnov. Navštívit ji můžete i tento víkend od 10:00 do 18:00. Více o výstavě najdete zde.

Olomoucký kraj

Sobotní májkování

Ve Smetanových sadech v Jeseníku se v sobotu už od 10:00 uskuteční stavění májového stromu. To doplní zábava pro všechny věkové kategorie. K dispozici bude účastníkům také občerstvení.

Zlínský kraj

Den pro sportovní nadšence

Pro ty, kteří mají v plánu prožít víkend aktivně, je jednou z možností vyrazit v neděli na sportovní akci Valachy Duatlon. Start je u hotelu Galik, kde bude pro závodníky připraveno zázemí s občerstvením a sprchou. Účastníky čeká několikakilometrový běh i jízda 15 kilometrů na kole. Děti tu budou moci závodit v běhu na 500 nebo 1000 metrů. Více o akci čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Věštění z karet i výklad snů

Čarodějnický rej je naplánován kromě dalších míst v Česku také v Bohumíně. Tam budou čarodějnice věštit z karet i podle květin a zkusí předpovědět budoucnost také podle snů a horoskopů. Více o akci naleznete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám