Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Do jihlavské Austrálie či do kovové ZOO

Novinky, Klára Fischleinová

Oslavy jara ještě nedozněly. Hrady a zámky stále zahajují letošní sezónu a zvou návštěvníky na nové atrakce. Tento víkend můžete se svými dětmi podniknout také výlet na rozhlednu nebo na některou ze zajímavých a poučných výstav.

Foto: Archiv společnosti REC Group

Kovová zvířata budou o víkendu k vidění ve Starém Městě. Obzvláště dětským návštěvníkům se nejspíš budou líbit.

Článek
Praha

Oslavy pod širým nebem

Pondělí 22. dubna bude Dnem Země. Slavit se ovšem bude už tento víkend. Pražský zámecký areál Ctěnice chystá od soboty do pondělí bohatý program pro celou rodinu. V sobotu si mezi 13:00 a 17:00 mohou zájemci skládat vlastní origami podle tradičního japonského postupu.

Kdo by radši trávil sobotu venku, může se připojit mezi 13:00 a 15:00 ke komentovaným prohlídkám zámecké zahrady. V neděli od 14:00 čeká návštěvníky prohlídka výstavy Kámen svému městu, která proběhne s odborným komentářem. Vše o programu hledejte zde.

Zpátky v čase za císařem pánem

Pražská výstava Národního muzea Dětský svět za císaře pána připravila na sobotu od 10:00 do 17:00 pro dětské návštěvníky doprovodný program plný her a zábavy. Ovšem ne té moderní, kterou důvěrně znají, ale takové, kterou si krátily dny děti v 19. století. Budou se tedy cvrnkat fazole, vyrábět šperky i panenky a děvčata zaujme jistě i část programu nazvaná Módní salón. Zbytek informací naleznete zde.

Středočeský kraj

Bitva, sokolníci, trhy i dětské atrakce

Akce s názvem Bitva Libušín se uskuteční v sobotu od 16:00 v areálu bývalého koupaliště v Libušíně u Kladna. Prostor bude návštěvníkům otevřen už od pravého poledne. Pro nejmenší děti bude připravena zábava v dětském koutku, ty starší možná zaujmou sokolníci. Atmosféru akce dokreslí živá hudba. A okolo čtvrté hodiny odpolední se pak už konečně bude bojovat! Od 17:00 proběhnou také souboje šermířů. Další informace hledejte zde.

Jihočeský kraj

Budějovice v páře

V sobotu se České Budějovice, alespoň pomyslně, vrátí do století páry, tedy do století devatenáctého. Návštěvníci se budou moci mezi 10:00 a 17:00 podívat do jindy nepřístupných prostorů a poznat tak blíže historii města. Veškeré informace čtěte zde.

Do otevřených bran památek

V sobotu zprůchodní město Třeboň několik zajímavých míst. Turisté se tu budou moci vydat po stopách sídel, která zanikla v roce 1945, zavítat do Domu přírody Třeboňska nebo do místního zámku. Více o programu akce najdete zde.

Plzeňský kraj

Sobota se zvířátky

Zoologická a botanická zahrada v Plzni láká v sobotu návštěvníky na speciální program k příležitosti Dne Země. Akce proběhnou v čase 10:00 až 17:00. Bude se tu soutěžit a poznávat příroda včetně jejích zvířecích obyvatel. Více o sobotě v plzeňské ZOO hledejte zde.

Karlovarský kraj

Zpívaní a hraní v zámeckých komnatách

Od 15:30 se v sobotu na zámku Chyše uskuteční netradiční program pro dospělé i děti od 12 let. Úsměvné divadelní představení poví zábavnou formou něco o historii této památky, diváci uslyší písničky hradní i zámecké. Co si pod tím představit? Nechte se překvapit. Kromě toho se totiž každý turista v Chyši dozví to, co nejspíš o životě na hradech a zámcích nevěděl. Více o akci čtěte zde.

Ústecký kraj

Široko daleko

Celý víkend budou zástupy turistů proudit na exkurzi, kterou nabízí observatoř Milešovka. Čeká je tu totiž od 10:00 do 16:00 unikátní program. Návštěvníci se dozvědí, jaké metody napomáhají při práci meteorologům, vystoupí také na vyhlídkovou věž, odkud by mělo být vidět do dalekého okolí. Více o víkendovém programu hledejte zde.

Liberecký kraj

Spousta překvapení v liberecké ZOO

Účast na filipínském křtu, alespoň virtuální, sambara skvrnitého, zoozajímavosti, výtvarná a tvořivá dílna i kreslení na asfalt chystá zoologická zahrada v Liberci pro své sobotní dětské návštěvníky mezi 10:00 a 15:00. Více o akci najdete zde.

Královéhradecký kraj

Poprvé v nové sezóně

Na prohlídkovou premiéru letošní sezóny zve turisty zámek Častolovice. Od soboty bude v provozu denně od 9:00 do 18:00, kromě pondělka. Přijďte si poslechnout příběh o tom, jak z vodní tvrze 13. století vyrostl zámek, jak ho známe dnes, i o tom, jaké nevhodné úpravy tu byly po znárodnění provedeny. Vše o zámku i jeho otevírací době čtěte zde.

Pardubický kraj

Zbrusu nová tvář hradu Svojanov

Nabitý program bude na hradě Svojanov oslavovat jeho novou tvář. Hrad je po rekonstrukci, díky níž si návštěvníci budou moci prohlédnout i části, které dříve nebyly přístupné. Účastníci víkendové akce se mohou těšit na šermířská, kejklířská i hudební vystoupení. Podrobnosti k jednotlivým dnům najdete zde.

Vysočina

Jihlavská ZOO otevře novou farmu

Zvířátka v jihlavské zoologické zahradě mají nový domov. Je jím Australská farma, která bude poprvé přístupná i návštěvníkům tuto sobotu. Na počest této události tu proběhne Australský den začínající v 10:00 na jihlavském Masarykově nádraží, o hodinu později se otevře nová farma. Po zbytek dne si malí návštěvníci akce budou moci vyzkoušet kromě jiného stříhání ovcí nebo klokaní hrátky.

Jihomoravský kraj

Kostýmy a hradní hladomorna

Mimořádná exkurze do tajemné hladomorny a mučírny na hradě Bítov nabídne pohled do odvrácené tváře dějin. Děti do 15 let mají vstup zdarma. Prohlídku povede kat v autentickém převleku. Více informací čtěte zde.

Olomoucký kraj

Míchání lektvarů a čáry máry

Dům dětí a mládeže Vila Doris v Šumperku si na páteční podvečer a večer přichystal pro rodiče s dětmi čarodějný program. Otevře se tu bylinková poradna, budou se vařit lektvary a děti, které přijdou v kouzelnických převlecích, dostanou dárek. Akce proběhne od 17:00 do 19:30. Bližší informace hledejte zde.

Zlínský kraj

Den Země ve znamení rekordů

Oslavy Dne Země proběhnou také ve Starém Městě v okrese Uherské Hradiště. V pátek a v sobotu bude atraktivní program pro děti i dospělé umístěn v areálu společnosti REC Group. V pátek sem mohou návštěvníci zavítat v čase 8:00 až 21:00, v sobotu od 13:00 do 21:00.

Součástí oslav Dne Země bude vyhlášení pokusu o zápis do Knihy rekordů ve sběru vysloužilých elektrospotřebičů. Ke zhlédnutí budou výstavy s ekologickým podtextem, mladší návštěvníky zaujme asi nejvíce kovová ZOO. Do té od letoška přibyl bizon, zatím bezejmenný. Možná právě vás napadne ideální jméno, které by mu „slušelo“.

Moravskoslezský kraj

Filmové odpoledne v Opavě

V sobotu mezi 15:00 a 18:00 proběhne v opavském obchodním centru Silesia zábavné odpoledne přichystané pro všechny fandy filmu a filmových triků. V rámci programu budou moci návštěvníci nahlédnout do zákulisí tvorby Barrandovských ateliérů. Odpolednem provede herec a moderátor Marek Vašut. Diváci se mohou těšit na kaskadéry, sehrání hospodské rvačky, filmovou přestřelku či žonglérské vystoupení.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám