Hlavní obsah

V Nízkých Tatrách se vyřádí i nelyžaři

Právo, Stáňa Seďová

Jasná v Nízkých Tatrách se chlubí největší nabídkou v jednom lyžařském středisku na Slovensku s 45 kilometry sjezdovek a lanovkovým propojením jižní i severní strany Chopoku. Parádní horskou dovolenou si tu však užijí i ti, kterým by se na lyže už nechtělo.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Tatranský aquapark nabízí vnitřní i venkovní koupání. Kromě toho také letní klima.

Článek

Kdo už nemá chuť na lyžování, může svištět ze svahů místo na lyžích nebo snowboardu klidně na sáňkách, snowbiku, snowscootu nebo skifoxu, tedy na různých obměnách sněhových vozítek s připevněnými prkénky na sjezd. Příjemný odpočinek za slunného počasí nabízí terasa u luxusního champagne baru, který kromě bublinkových nápojů nabízí i horkou čokoládu nebo svařené víno.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Sjezdovky už dávno nepatří jen lyžařům. K dispozici jsou návštěvníkům i různá zábavná sněžná vozítka.

Velkým lákadlem je též vyhlášené dřevěné stavení Happy End, které přes den slouží jako restaurace s terasou, ale v noci se mění v pulzující taneční klub nebo koncertní sál. Party v tomto music klubu jsou pověstné po celých Tatrách. Hned u sjezdovek je také možné využít wellness v hotelu Grand, které nijak výrazně neohromí počtem služeb, ale koupání ve venkovní vířivce, nad kterou ve výši projíždí oranžové kabinkové lanovky na vrchol Chopoku, je neopakovatelným zážitkem.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Champagne bar nabízí studené i teplé nápoje. Hlavním účelem je ale odpočinek během celodenního sportování.

Čtyřhvězdičkový hotel Tři studničky, který leží na začátku Demänovské doliny pár minut autem od střediska Jasná, láká na wellness centrum a stylové relax zóny. Kromě toho i na jednu z nejlepších restaurací v Tatrách. Pro toho, kdo už sníh nechce ani vidět a nezlákají ho ani gastronomické, ani wellness služby, může vyrazit do tropů.

Zhruba dvacet minut ze střediska Jasná u Liptovského Mikuláše stojí chlouba slovenských aquaparků - Tatralandia. V Tropické hale ve tvaru mušle s originální tropickou flórou je soustavně třicetistupňové klima, od kterého si v zimních měsících mohou návštěvníci trošku vydechnout ve venkovních bazénech, jejichž teplota se pohybuje nad třiceti stupni Celsia.

Vodní svět

Novinkou, která se návštěvníkům největšího slovenského aquaparku Tatralandia otevřela až na začátku letošní lyžařské sezóny, je Tropical Paradise. Tropická hala s bazény s mořskou i sladkou vodou. Také tu je šnorchlovací bazén s možností sledování mořských rybek a korálů.

I když to může znít neuvěřitelně, v tomto zaskleném ráji plném živé tropické flóry, se lze i v zimních měsících opálit. Na střechu totiž byla použita speciální fólie, která nabízí ještě lepší výhled na scenérii okolních vrcholků a skrz níž sluneční paprsky prostoupí tak dokonale, že se návštěvníky i uvnitř haly opálí.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Aquapark Tatralandia je obestavěný tobogány.

Jen umělé vlny zde nevyřešili úplně šikovně. Vlnobití se milovníci koupání dočkají jen v malém vykachlíkovaném obdélníku, kde se voda vlivem pohybu lidí odráží ode zdi ke zdi. Ve vnitřní hale nechybí ani pět vnitřních tobogánů, wellness a spa centrum s vířivkami, saunami a masážním salónem.

Najíst se návštěvníci tropického ráje mohou v nové restauraci Paradiso s bohatou nabídkou karibských jídel a nápojů. Celodenní vstupné vyjde dospělého na 19 eur, studenti a senioři zaplatí 16, děti 9 eur. Jen několik metrů od vnitřního i venkovního vodního světa je ubytovací komplex Tatralandia Holiday Village, kde v povedených srubech přebývají jak návštěvníci Tatralandie, tak i lyžaři, kteří každý den dojíždí do Jasné.

Nové atrakce na sjezdovce

V Jasné si milovníci zimních sportů mohou kromě lyží, snowboardů a tradičně už i sportovních sáněk půjčit i nové adrenalinové atrakce. Rychle se na nich naučí i nelyžaři, ale kdyby měl přece jen někdo problém, k dispozici jsou instruktoři.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Moderní jsou kromě klasických lyží a snowboardů také skifoxy nebo snowbiky s řidítky.

Za půjčení sněhových vozítek zájemce zaplatí 15 eur za den a 10 eur, když je využije jen na večerní sjezdovce. Lyže a snowboardy si tu návštěvníci mohou pronajmout za 21 až 25 eur na den. Celodenní skipas stojí dospělého v hlavní sezóně 33 eur, dítě 23 eur. Jarní lyžovačka od 3. dubna pak vyjde dospělého na 26 a dítě na 18 eur.

Sjezdařský slovníček

Skifox  

Je spojením lyží a sáněk. Je velmi oblíbený kvůli jednoduchému ovládání. Jezdec si může na nohy připnout i malé lyže nebo si nechat nohy volně, připravené k případnému brždění. Zvlášť zabrat při jízdě na těchto sáňkách dostanou partie zad a břicha.

Snowbike

Kolo s lyžemi a řídítky, na které jsme z bicyklu zvyklí, je vůbec nejoblíbenější mezi sněhovými novinkami, protože se nejsnadněji ovládá. Toto kolo na svah může bez obav vytáhnout i dítě od deseti let. Zábavu si na něm užijí i nelyžaři.

Snowscoot

Toto vozítko je něco mezi BMX a snowboardem. Preferují ho především snowboardisti, ale zajezdí si na ně i ti, kteří na prkně nikdy nestáli. Na rozdíl od předešlých atrakcí se na něm stojí a rukama a tělem se vytvářejí stejné obloučky, jako na lyžích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám