Hlavní obsah

Potopené lokomotivy z 19. století motají vědcům hlavy i desítky let od nálezu

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik kilometrů od pobřeží v americkém New Jersey se podvodním průzkumníkům nabízí jedinečná podívaná. Archeologové tu v roce 1985 našli dvě potopené lokomotivy z poloviny 19. století. I po necelých třech desetiletích však mechanické obry obestírá rouška otázek.

BEZ KOMENTÁŘE: Zvláštním nálezem jsou pro archeology lokomotivy z roku 1850 na mořském dně

 
Článek

V hloubce 27 metrů pod hladinou oceánu objevili potápěči před lety dvě potopené lokomotivy. Tento nález je pro odborníky tak trochu záhadou. O výrobě ani ztrátě těchto dvou lokomotiv totiž podle nich neexistují záznamy. Pravděpodobně došlo ke ztrátě obou strojů, když byly převáženy z Bostonu do středoatlantické oblasti. Nákladní loď je „vytrousila“ zhruba pět kilometrů od pláže Long Branch ve zmíněném New Jersey.

Podle speciální výrobní série, do níž lokomotivy patřily, dokážou odborníci označit dobu jejich vzniku. Datují ho okolo roku 1850. Tehdy se vyráběly modely lokomotiv s názvem Planet Class 2-2-2 T. Tento typ je unikátní, protože byl vyráběn jen krátkou dobu. Podle znalců byly lokomotivy tohoto typu technologicky zastaralé už skoro ve chvíli, kdy byly zhotoveny.

Odborníci teď diskutují o tom, co s potopenými stroji udělat. Kromě nevyhnutelné koroze jsou totiž v poměrně zachovalém stavu. Možná je tedy časem budou moci technologičtí nadšenci vidět i na souši, bez potápěčských brýlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám