Hlavní obsah

Do ledových vod Punkevních jeskyní naskákali v neděli otužilci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelá dvacítka otužilců proplavala v neděli v Punkevních jeskyních v Moravském krasu 430 metrů dlouhou trasu na říčce Punkvě, po níž se v létě plaví turisté v člunech. Připomenuli si tak 80. výročí vzniku trasy.

Foto: ČTK

Otužilci se v neděli do mrazivé vody hrnuli statečně.

Článek

V neděli byli v Punkevních jeskyních mezi otužilci i tři pokořitelé kanálu La Manche: Dana Zbořilová, Petr Mihola a operní pěvec Richard Haan. Plavba ve vodě, která měla asi tři stupně nad nulou, jim zabrala zhruba deset minut.

„V cíli byla voda chladnější, ale bylo to celkem dobré,“ řekl jeden z organizátorů akce Petr Mihola z plaveckého sdružení Fides Brno. Trasa v Punkevních jeskyních je světovou raritou. První turisté projeli na člunech ze dna propasti Macochy jeskyněmi až do Pustého žlebu 1. července 1933. Předcházelo tomu 13 let prací.

Foto: ČTK

Na snímku jsou operní pěvec Richard Haan a přemožitelka kanálu La Manche Dana Zbořilová.

První snahy o proplavání do Macochy proti proudu Punkvy se datují až do 18. století. Uspěl ale až tým slavného badatele Karla Absolona. Coby archeologa jej proslavil nález Věstonické venuše, odborníci o něm hovoří také jako o otci moravské speleologie.

Aby Absolon vytvořil současnou podzemní trasu lodní plavby, musel použít ty nejmodernější technologie. Nakonec vznikla trasa, po níž ročně čluny přepraví okolo 200 tisíc turistů. Otužilci se v Punkevních jeskyních scházejí vždy v říjnu již od roku 1948 ke společné koupeli. Připomínají si tak plavce a potápěče Karla Divíška, žijícího v letech 1902 až 1952. Ten se v ledové vodě vydával podle pokynů Absolona prozkoumávat nové části podzemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Za cestou do středu Země nemusíte jet daleko

Pokud chce člověk zažít pocity podobné těm, které měli hrdinové Verneova románu Cesta do středu Země, stačí dojet do nedalekého Slovinska. V žádné jiné zemi...

Výběr článků

Načítám