Hlavní obsah

Ukrajinský přístav zaplavily tuny medúz

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sevastopol

Ukrajinskou zátoku Balaklava nedaleko černomořského přístavu Sevastopol zaplnily ve středu 2. ledna medúzy. Ty zcela pokryly hladinu moře a vytvořily na něm souvislou tenkou vrstvu.

Ukrajinský přístav zaplavily medúzyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Mnoho místních tvrdí, že pohled na vodu připomíná jakousi zběsilou morovou ránu a tvrdí, že v oblasti nikdy nic podobného nepozorovali. Rozhodně aspoň ne v podobném rozsahu.

"To, co se tu děje, vidím poprvé ve svém životě. Je mi absolutně nejasné, co tuto situaci vyvolalo," řekl pro Reuters Pavel Vasiljev, kterému nezvyklý výjev zabránil v jeho obvyklém hobby - zimním koupání.

Vasiljev nebyl sám, koho pohled na moře plné medúz nepříjemně překvapil. Vladimir Nikolaenko ze Sevastopole podotknul, že se medúzy v oblasti vyskytují poměrně běžně, nikoliv však v obdobném počtu.

Rybáři si nestěžují

Spokojení jsou tak nakonec asi jen rybáři, protože medúzy jsou oblíbenou kořistí mořských okounů, kteří za nimi připlavali do zátoky Balaklava.

Už v loňském létě přístav zamořily medúzy a zkazily tak část plavecké sezóny. I tehdy jich však bylo výrazně méně než nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám