Hlavní obsah

Bezplatné lyžování pro děti v Česku nebude ve většině areálů ani letos

Ačkoliv se tuzemská lyžařská střediska většinou prezentují jako rodinné areály zaměřené také pro lyžování s dětmi, bezplatné skipasy pro nejmenší děti řada z nich nabízet nebude. V zahraničí panuje trend, kdy děti do šesti let lyžují zcela zdarma. Nabízejí ho malé i velké areály na Slovensku, Rakousku a v Itálii.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Řada areálů v Česku sice k trendu bezplatného lyžování přistoupila, rozhodla se ale snížit věkovou hranici.

Článek

"Jelikož jsme zaměření hlavně na děti, tak si nemůžeme dovolit, abychom děti do šesti let odbavovali zdarma," řekl Pavel Bažant, ředitel Ski Bijou, která provozuje areály Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov v Jizerských horách. Dětských návštěvníků je podle něj prý tolik, že by zavedení bezplatných dětských permanentek bylo ekonomicky neúnosné.

Podobné je to s bezplatnými dětskými pasy v největších lyžařských areálech. V Peci pod Sněžkou například rodiče za jednodenní dětský skipas zaplatí 380 korun, uvedl ředitel lyžařského areálu Petr Hynek.

Zdarma pro děti do šesti let

V nedalekém lyžařském areálu ve Špindlerově Mlýně už ale se zavedením bezplatného lyžování pro děti do šesti let problém nemají a v ceníku pro letošní zimní sezónu tuto výhodu pro rodiče s dětmi uvádějí. Rodič s jedním dítětem by tak za jednodenní lyžování zaplatil 750 korun. Kdyby ale chtěl svého potomka učit lyžovat v Peci pod Sněžkou, vyšlo by ho to na rovnou tisícikorunu.

Stejně tak lyžují děti do šesti let zdarma na Klínovci v Krušných horách, v lyžařském areálu Kouty na Šumpersku, kde ale děti platí jednorázový poplatek 20 korun. Ve středisku Špičák na Šumavě jsou jízdenky zdarma pro děti do šesti let v rámci rodinné jízdenky. Pokud rodiče koupí jednodenní rodinný lístek, pak je neomezený počet dětí zdarma. "Jinak mají děti jízdenky zdarma také, pokud mají zaplacenou výuku v lyžařské škole," řekla Novinkám Veronika Vítková za areál Špičák.

Řada areálů v Česku sice k trendu bezplatného lyžování přistoupila, rozhodla se ale snížit věkovou hranici. V lyžařském areálu Malá Morávka v Jeseníkách tak mohou bezplatně lyžovat děti do pěti let v doprovodu platících rodičů, v Monínci nedaleko Tábora lyžují bezplatně pouze děti do čtyř let.

Ve srovnání s loňským rokem budou ceny skipasů v některých lyžařských areálech dražší. O 30 korun podraží jednodenní jízdní doklad pro dospělého v Peci pod Sněžkou na 620 korun. O 50 korun bude proti loňsku dražší skipas ve Špindlerově Mlýně (750 korun), 40 korun si lyžaři připlatí na Ještědu a o 20 korun stoupne cena lyžování například na Tanvaldském Špičáku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám