Hlavní obsah

Nad řekou Moravou byl otevřen nový cyklomost

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

V místech, kde mezi Rakouskem a Slovenskem stála železná opona, vyrostl zcela nový cyklomost. Byl uveden do provozu v polovině srpna. „Je to úžasný, že se můžeme projít po mostě na druhou stranu v místech, kde před dvěma desítkami let ještě do lidí stříleli. Škoda, že se toho nedožil můj otec,“ řekla Novinkám Renáta Janovičková z Bratislavy.

Cyklomost v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Cyklomost nad řekou Moravou spojil bratislavskou čtvrť Devínska Nová Ves a rakouskou obec Schlosshof. Na slovenské straně už vyrostly první bufety a funguje zde také půjčovna kol.

„Můžete si zde koupit mapu cyklostezek na slovenské i rakouské straně. Pokud si chcete půjčit kolo, raději zavolejte předem. Zájem je značný a máme zatím omezený počet kol,“ upozorňuje pracovník informační kanceláře.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Cyklomost mezi Slovenskem a Rakouskem

Cykomost je vystavěný do oblouku, aby pod ním mohly proplout lodě. Po mostě mohou projít chodci a projet cyklisté. Čtyřmetrová šíře mostu umožňuje v případě nutnosti přejezd sanitního vozu. Z celkové délky mostu 955 metrů tvoří ocelová konstrukce 525 metrů.

Nový cyklomost umožňuje Rakušanům návštěvu hradu Devín, Slováci se mohou podívat do zámku Schloss Hof. V období Rakousko-Uherska spojovalo oba břehy řeky Moravy 24 mostů. Na stejném místě, kde stojí nový cyklomost, stál za panování Marie Terezie historický most.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Směrové tabule v okolí Schlosshof

Nový cyklomost by se měl nazývat Most Marie Terezie, Most svobody nebo Most železné opony. V internetové anketě sice zvítězil recesistický název Most Chucka Norrise, ale konečné slovo budou mít místní poslanci na obou březích Moravy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Cyklomost mezi Slovenskem a Rakouskem

Reklama

Související články

Procházka ulicemi starobylých Košic

Ve Státním divadle zrovna dávali Rusalku v režii Zdeňka Trošky. Trochu jsem Košičanům záviděl, bylo to jistě hezké a výpravné představení. Hezké a výpravné je...

Výběr článků

Načítám