Hlavní obsah

Drsný Island z ptačího pohledu: blesk nad sopkou, horké prameny i bublající bahno

Novinky, Lucie Poštolková

Na první pohled vypadá krajina Islandu jako opuštěná až apokalyptická. Snímky drsné přírody z výšky necelých tří kilometrů zachycují mystickou krajinu, která připomíná Mordor z Tolkienových příběhů o Sauronovi a skřetech nebo surrealistické obrazy.

Foto: Profimedia.cz

Krása islandské krajiny spočívá v nepřeberných variacích. Od skalnatých hor až po bahenní zřídla, na snímku geotermální pole Hverir.

Článek

Snímky se podařilo zachytit manželům Haarbergovým, když létali nad severským ostrovem. Nejprve vyšplhali na vrcholky hor, prošli světově nejčlenitějším terénem a nakonec se vznesli do oblak nad jednu z nejkrásnějších přírodních scenérií.

Výsledkem jsou krásné fotografie s dramaticky kontrastující přírodou Islandu - od vybuchujících vulkánů až po druhý největší evropský ledovec.

Foto: Profimedia.cz

Meandry řeky Landeyjarsandur v šedivém písku připomínají surrealistické krajiny.

Foto: Profimedia.cz

Mořské vlny se tříští o západní poloostrov Snaefellsnes.

Nechybí ani snímek aktivní sopky Eyjafjallajökull, která v roce 2010 komplikovala leteckou dopravu. Jiný ze snímků vypadá jako strom, přitom se jedná o letecký pohled na deltu řeky.

Foto: Profimedia.cz

Blesk prochází sopečným prachem od vulkánu Eyjafjallajokull, který ochromil leteckou dopravu nad Evropou v roce 2010.

"Museli jsme čekat dva měsíce na den, kdy nebude pršet nebo nebude zataženo. Jednou jsme se vzbudili a svítilo slunce. Věděli jsme, že se musíme okamžitě dostat do vzduchu, než se změní počasí," popsala pro list Huffington Post Orsolya Haarbergová.

"Příroda na Islandu je extrémně proměnlivá, ale naše trpělivost se vyplatila. Výhledy z kokpitu byly neuvěřitelné. Barvy na rovinaté krajině byly ze vzduchu vidět jasně," dodala.

Foto: Profimedia.cz

Přírodní rezervace Fjallabak

Zatímco manžel Erlend fotil, manželka pilotovala lehké letadlo. Souhrou náhod se začaly zatahovat mraky v momentě, kdy jim začalo docházet palivo. Nad Islandem vydrželi létat pět hodin.

"Měli jsme to načasované akorát. Nejprve jsme prolétli nad vybuchující sopkou Eyjafjallajökull, za minutu jsme byli nad druhým největším evropským ledovcem Vatnajökull," rozplývala se Orsolya.

Foto: Profimedia.cz

Potůčky okolo islandského ledovce Langj kull

"Vždy jsme se snažili ukázat turistům Island v trochu jiném světle. Proto jsme se rozhodli se zaměřit na extrémy a kontrasty, které tato země nabízí. Lidé jsou vždy překvapení z leteckých snímků, pravděpodobně proto, že si připadají spíš jako mimozemšťané."

Pár nyní vydává knihu z cest s názvem Island: Země kontrastů.

Foto: Profimedia.cz

Letecký snímek na řeku Thjors

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám