Hlavní obsah

S kamerou v kokpitu boeingu uprostřed bytových prostor

Novinky, Tereza Seidlová
Praha

Přemýšleli jste někdy, jaké to je být pilotem velkého dopravního letadla? V dnešní době už to není pro laika problém. Vyzkoušet si, jak tyto stroje fungují a jak je těžké je ovládat, můžete na komerčních leteckých simulátorech. Několik takových si postavil Radek Topinka v bytových prostorech na Jižním Městě v Praze. Zkusit si u něj můžete pilotovat Boeing 737NG nebo pohyblivý simulátor Cessny.

Jak se létá na leteckém simulátoru s Boeingem 737 nebo CessnouVideo: Novinky

 
Článek

“Já měl k létání vždycky blízko, v roce 2006 jsem plánoval stavbu simulátoru pro sebe, ale jak se zvyšovaly náklady, tak jsem nakonec simulátor otevřel i pro veřejnost,“ říká Radek Topinka, který zahájil první simulátor Boeingu 737 v roce 2008. Součástky na něj objednával z celé Evropy i USA a stroj postavil s týmem nadšenců za pomoci profesionálních dopravních pilotů.

Simulátor Boeingu 737NG je statický, kokpit letadla a všechny technické komponenty nejsou sice do puntíku stejné jako ve skutečném letadle, ale jsou téměř nerozeznatelné od originálu. Systém řídí osm počítačů, na širokoúhlé plátno promítají realisticky vypadající situace tři projektory. Zákazník si může vybrat celkem z 24 000 světových destinací, které na plátně vypadají naprosto reálně. Let s vámi navíc absolvují profesionální piloti, kteří vysvětlí základní teorii a po celou dobu letu vás ze začátku mohou vést.

Trénují laikové i profesionálové

Vedle naprostých laiků, kteří na tento komerční simulátor chodí nejčastěji, na něm trénují i profesionálové. Díky dokonalé replice se vedle létání mohou učit i ovládat technický panel a trénovat pilotáž. Hodina a čtvrt létání vás tu vyjde na 4000 korun.

Od roku 2009 provozuje pan Topinka i pohyblivý trenažér Cessny. Nově také trenažér Formule 1 nebo mobilní trenažér Beechcraft B60. “Cessna je, jak říkají i zákazníci, zajímavější a zábavnější. Výhoda je, že je pohyblivá a každý pohyb i tvrdší přistání tak zákazník ucítí,“ dodává. Do půl roku se navíc chystá vybudovat nové letecké centrum v Praze, kde si budou moci lidé vyzkoušet i pilotování stíhačky F16 a stíhaček z první světové války.

Nový simulátor Airbusu 320 od února v Praze

Na začátku února otevřela ve Zborovské ulici v Praze svou pobočku i společnost iPilot, kde si můžete pod dozorem pilotů vyzkoušet ovládání Airbusu 320. Simulátor je přesnou kopií profesionálních letadel. I zde si můžete sami vybrat, z jakého letiště chcete vzlétnout a na kterém přistát. Firma, která má své pobočky například i v Německu nebo v Anglii, pořádá kurzy pro úplné začátečníky i pro profesionální piloty. Za hodinu létání tu zaplatíte 3500 korun.

Simulátor Airbusu 320 společnosti iPilotVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám