Hlavní obsah

Deset nejpohádkovějších hradů a zámků Evropy

Novinky, Veronika Hušková

Pro všechny romantičky, které někdy toužily stát se princeznami, i pro snílky přemítající v dětství o tom, jaké by to bylo stát se rytířem, je tento článek jako dělaný. Představíme v něm desítku nejpohádkovějších hradů Evropy, tak jak je vybral slavný cestovatelský průvodce Lonely Planet.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V top ten nejpohádkovějších hradů a zámků je i Pražský hrad.

Článek

Pražský hrad, Česká republika

Ano ve výčtu slavného průvodce se na prvním místě skví pražská dominanta. Průvodce Pražský hrad popisuje jako kompaktní opevněné město s katedrálou, paláci, uličkami a domy. Čeští panovníci toto opevnění z 9. století neustále zvelebovali, až z něj vzniklo velkolepé sídlo, nabízející harmonickou směs románské, gotické, barokní i renesanční architektury. Průvodce doporučuje pohled na dominantu z Karlova mostu ideálně při západu slunce nebo mezi poletujícími sněhovými vločkami.

Eilean Donan, Skotsko

Středověký hrad tyčící se na ostrůvku v jezeře Loch Duich je jedním z nejmalebnějších a nejfotografovanějších lákadel Skotska. Místo poblíž vesnice Dornie je možné považovat za úspěšnou filmovou hvězdu - hrad si zahrál v několika snímcích, například v Highlanderovi s Christopherem Lambertem, Pasti či ve filmu Loch Ness. S pevninou ho pojí klenutý most pro pěší a nezbytnou kulisou je často všudypřítomná jezerní mlha. Hrad byl postaven v roce 1230 Alexandrem II. jako obrana proti Vikingům. Za dobrého počasí je prý možné dohlédnout až na ostrov Skye. Hrad je otevřen od března do října.

Zámek Neuschwanstein, Bavorsko, Německo

Rozporuplná stavba je tak pohádková, až to hraničí s kýčem. Říká se, že jej Walt Disney použil do svého loga Disneyho zámku. Stavba je podivná, jako její stavitel sám - "šílený" Ludvík II. Bavorský král, který zbožňoval Wagnera a byl posedlý rytířskými eposy, začal budovat monstrózní dílo na zalesněném kopci v roce 1869. Jakkoli je hrad zvenku vesele romantický, uvnitř je docela ponurý. Panovník v něm strávil pouhých 102 dní předtím, než zahynul. Proto, abyste pochopili jeho vizi, se podle průvodce nemusíte tísnit s davy uvnitř hradu. Zastavte se na Mariánském mostě nad vodopádem v soutěsce Pöllat. Odtud je prý nejkrásnější výhled. Více o zámku si přečtěte zde.

Hrad Púbol, Katalánsko, Španělsko

Tato goticko-renesanční středověká památka v La Pera poblíž Gerony byla fascinující už předtím, než ji v roce 1968 koupil pro svou ženu Galu Salvador Dalí. Svérázný umělec a jeho žena se pustili do rekonstrukce stavby, která byla ve velmi zuboženém stavu. Dalí jí navrhl výzdobu a mobiliář a tím vtiskl místu onen typický punc surreality a fantasknosti.

Během prohlídky tak můžete narazit na celou řadu podivností. Například hrob Galy v podzemí hlídá vycpaná žirafa. Celé místo je vůbec jakýmsi mauzoleem umělcovy manželky, kde je možné zhlédnout díla, která jí Dalí věnoval.

Tintagel, Cornwall, Anglie

Hrad Tintagel je neodmyslitelně spjat s legendou o králi Artušovi. Podle ní se zde slavný hrdina narodil a žil v době, kdy zde stála ještě jen pevnost. Hrad zde nechal postavit  hrabě z Cornwallu v roce 1233. Dnes jeho pevnost leží v troskách, to jí ale nic neubírá na romantickém vzhledu. Ten dotváří křehce vyhlížející most vedoucí nad útesy, o něž se tříští vlny. Na ostrově byste našli i jeskyni kouzelníka Merlina. Mystiku místa navozuje i neustálý křik racků.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Tintagel spojený s legendou o králi Artušovi

Palácio Nacional de Pena, Sintra, Portugalsko

Portugalskou Sintrou nelze projít, aniž byste na každém kroku nezakopávali o nějaký palác, praví průvodce Lonely Planet. Najdete zde ruiny Castelo dos Mouros, od nichž je prý nádherný výhled na město, palác Monserrate v rádoby maurském stylu i fantastickou Quinta da Regaleiru uprostřed zahrad. Nicméně všem těmto skvostům se svými pastelovými věžičkami vládne Palácio Nacional de Pena. Pod pláštěm z 19. století se ukrývá středověký klášter.

Foto: Profimedia.cz

Palácio Nacional de Pena

Hrad Peyrepertuse, Languedoc-Roussillon, Francie

Cestu v horách na jihozápadě Francie lemují více či méně dochované zříceniny pevností. Na jednom z vrcholků asi v 800 metrech se tyčí i zbytky největšího z hradů z 11. století s názvem Peyrepertuse. Stavba neměla příliš pohádkový osud. Ve 13. století byla jedním z hlavních míst katarského odporu během křížové výpravy proti "kacířům". Navzdory zdánlivě nedostupné poloze byl hrad i s ostatními dobyt a desítky tisíc katarů upáleny. Dnes hrad nabízí ukázky sokolnictví a středověkých turnajů a připomíná život svých bývalých obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Zřícenina hradu Peyrepertuse

Korvínův hrad, Hunedoara, Rumunsko

Protože pohádky jsou vlastně převlečené horory, patří do výčtu nejpohádkovějších hradů i rumunský Korvínův alias Hunyádův hrad. Nejstrašidelnější evropský hrad leží v Transylvánii, části země pobytu nejznámějšího upíra všech dob - hraběte Dráculy. Právě zde měl být krvelačný kníže Vlad vězněn. Pokud nemáte mrazení po těle, když se k hradu přibližujete po mostě nad kaskádovitou řekou, nemáte strachové žlázy, píše se v průvodci. Podle něj zde už nejsou upíři jen proto, že je všechny snědli vlkodlaci.

Titania's Palace na hradě Egeskov, Dánsko

Poklad ukrytý v pokladu naleznete v Dánsku. Okouzleni budete už tím prvním - je jím hrad Egeskov zhlížející se ve vodní hladině jezera uprostřed krásných zahrad. Stavba, která vypadá více než mírumilovně, byla postavena v roce 1554 z obranných důvodů a nepostrádala ani padací most. Skutečný klenot ovšem ukrývá uvnitř stěn v prvním patře. Je to Titaniin palác - pravděpodobně nejpohádkovější dům pro panenky na světě.

Foto: Profimedia.cz

Egeskov

Postavil jej anglický malíř a důstojník sir Nevile Wilkinson se zaměstnanci významných řemeslníků na přání své dcery Gwendolen. Ta v něm chtěla ubytovat víly, které spatřila v zahradách. Tvrdila, že si zaslouží lepší bydlení, než v dírách v zemi. Dokončení domu pro panenky trvalo 15 let. Stavba obsahuje na 3000 komponent, z toho mnohé malé umělecké poklady shromážděné z celého světa.

Malbork, Polsko

Řád německých rytířů jistě plánoval ohromit, když stavěl polský Malbork (jinak Marienburg). A to se jim určitě povedlo. Monumentální stavba zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO dodnes vyvolává údiv. Je to největší gotický hrad v Evropě a největší cihlová stavba vůbec. Vznikala nejspíš už od roku 1274, v roce 1306, kdy se hrad stal sídlem velmistra křižáckého řádu, rytíři rozšířili původní klášter o obrovské hradby s věžemi, hluboké příkopy, silné zdi, zbrojnici a paláce pro velmistra. Hrad byl  během druhé světové války bombardován a velmi poškozen. Nyní je obnovován a nachází se zde muzeum.

Foto: Profimedia.cz

Malbork

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám