Hlavní obsah

Holandské městečko, kde neznají auta ani silnice

Novinky, Marcela Janouchová

Silnice, auta a hluk. Každodenní situace ve většině větších měst na světě. Málokdo si ale umí představit, že by ve městě nebo vesnici neměl žádnou silnici. Giethoorn v Holandsku je vzácnou ukázkou toho, že se bez silnic můžeme bez problémů obejít.

Článek

Giethoorn může na první pohled připomínat Benátky nebo Sankt-Petěrburg. Tato obec se skládá ze dvou částí, přičemž ta starší nemá vůbec žádné silnice. Patří holandské provincii Overrijssel.

"Nizozemské Benátky" byly založeny ve 13. století a podle serveru Travellingboard.net zde žijí necelé tři tisíce obyvatel. Ti se převážejí na člunech, které mají speciální pohon a nedělají tak žádný hluk. Většina těchto lodí pojme až osm dospělých osob.

Domy na ostrovech

Domy stojící na malých ostrovech mezi rameny kanálu byly přestavěny z farem, které sloužily původním osadníkům, kteří Giethoorn založili. Ostrůvky spojují charakteristické dřevěné mosty, díky nimž se můžete pohybovat po obci i bez lodi.

Giethoorn je vzdálen asi hodinu a čtvrt jízdy autem od Amsterodamu. Navštívit ho může každý, kdo má zájem vidět něco nového a nevšedního, nebo si chce vyzkoušet zajímavé vodní sporty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám