Hlavní obsah

Slavnosti pětilisté růže přenesou Český Krumlov do šestnáctého století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

Od pátku 18. června do konce víkendu budou v Českém Krumlově opět vládnout Rožmberkové. Tradiční Slavnosti pětilisté růže připomenou rok 1570, kdy byl Vilém z Rožmberka jmenován nejvyšším purkrabím českého království. Přijede z Prahy, kde byl jmenován, a právem bude oslavován. Město připravilo rytířské turnaje, slavnostní průvod a divadlo. Dění budou sledovat významní velmožové země, řekl hlavní organizátor, ředitel městského divadla Jan Vozábal.

Článek

Po loňských velkolepých oslavách 700 let města a prezentaci průřezu několika historickými epochami Českého Krumlova se pořadatelé vracejí zpátky k renesanci a posledním Rožmberkům. "Z hlavních bodů letošního 24. ročníku bych zmínil třeba historický průvod městem, ve kterém půjde na 600 kostýmovaných postav i rytířů na koních, neseno v něm bude několik originálních erbů z roku 1969," řekl Vozábal.

Rytířský turnaj a živé šachy

Za zhlédnutí podle něj určitě stojí rytířský turnaj nebo představení živých šachů na téma spojení Latránu a Nového města v roce 1555. K návštěvě by doporučil i historické trhy na prvním zámeckém nádvoří nebo na náměstí Svornosti. Pro zvídavější návštěvníky bude připravena třeba exhibice renesanční školy šermu v pivovarských zahradách.

Ještě před vypuknutím renesančního ruchu v centru bude na zámku připravena novodobá premiéra oslavné básně rodu Rožmberků od Jacoba Cantera z roku 1497 Rosa Rosensis v překladu Jakuba Šimka. Ve středu 16. června ji v Zrcadlovém sále českokrumlovského zámku představí soubor Dyškanti.

Za tři dny vystoupí 62 souborů na 10 scénách

"Dramatická báseň nizozemského humanisty, filologa a básníka Cantera vznikla pravděpodobně během pobytu autora na rožmberském dvoře v Krumlově v roce 1497 nebo 1498. Ústředním motivem je oslava rožmberské erbovní růže," nastínil režisér inscenace Martin Horyna.

Oslavy, které připravuje na 200 organizátorů, potrvají tři dny, na deseti scénách vystoupí 62 souborů, z toho dvě desítky místních. Lidé budou moci sledovat 141 programů a vybírat zboží ve 150 stáncích. "Loni je navštívilo 22 500 lidí. Od roku 1990 pak 285 815, na letošním 24. ročníku bychom tedy měli přivítat 300 000 návštěvníka," shrnul Vozábal.

V průvodu budou Italové i Američané

V průvodu půjdou také historické skupiny ze zahraničí, třeba z italského města Sulmona, která bude složená s bubeníků, praporečníků a trubačů. Z Ameriky opět přicestuje světoznámý kejklíř Paolo Garbanza. Kostýmovaní účastníci mají sobotní program zdarma.

Tradice současných českokrumlovských slavností vychází z doby c.k. mocnářství. Tehdejší "festy" se v souladu s národnostním složením odehrávaly s většinovým německým podílem. Bylo tomu tak i při velkých slavnostech 600. výročí města v roce 1909. Myšlenka velkých historických slavností pak na dlouhou dobu zapadla.

Novodobý první ročník byl uspořádán v roce 1968, pak se slavnosti uskutečnily ještě v letech 1969 a 1970 a od roku 1990 opět neodmyslitelně patří k Českému Krumlovu. Podrobný program najdou zájemci na www.ckrumlov.cz/slavnosti2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám