Hlavní obsah

Ve věži chrámu sv. Mikuláše byla zpřístupněna pozorovatelna StB

Ve věži chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně byla otevřena zrekonstruovaná pozorovatelna komunistické Státní bezpečnosti (StB). Od čtvrtka si tak mohou návštěvníci prohlédnout různá odposlouchávací zařízení až po dámskou kabelku s fotoaparátem. Podle projektového manažera společnosti ABL FM Services Zdeňka Nováka zprovoznění pozorovatelny pro turisty stálo přes milión korun.

Článek

"Je to maximálně věrné. Tady se akorát musel rozšířit vchod kvůli bezpečnosti. Nicméně je tu původní obložení, snažili jsme se sem dodat i původní, autentická zařízení," řekl Novák.

Dámská kabelka s fotoaparátem

V pozorovatelně jsou vitríny s exponáty, které dokumentují činnost StB obecně. "Jsou tu různá odposlouchávací zařízení s malým mikrokazeťáčkem, dámská kabelka s fotoaparátem, ze které se fotilo přes přezku," řekl Novák. Při výběru exponátů společnost spolupracovala s Muzeem Policie ČR, některé získala na nejrůznějších aukcích.

"Odtud získávali příslušníci (StB) nějaké signály. Ty signály potom předávali dál. Signály jednak potom zpracovávali tajní spolupracovníci Státní bezpečnosti, nebo příslušníci Státní bezpečnosti, kteří už konkrétně sledovali určitý objekt, který si tu zaznamenali," řekl ředitel Archivu bezpečnostních složek Ladislav Bukovský.

Německé a americké velvyslanectví na mušce

Podle něj z mikulášské věže StB sledovala americké velvyslanectví, přístupovou cestu k velvyslanectví tehdejší Německé spolkové republiky a jugoslávské velvyslanectví. Informace z věže se prý také dostávaly do spisů kontrarozvědky, která je vedla na jednotlivé objekty nebo lidi.

"Nezapomeňme, že na zastupitelských úřadech pracovali civilní zaměstnanci, občané Československé republiky, kteří byli ve většině případů napojeni na Státní bezpečnost," dodal Bukovský.

Podle něj například koncem roku 1989 čtvrtá Správa ministerstva vnitra sledovala víc než 500 československých občanů. Dochovala se prý i zmínka o pozorování z mikulášské věže z roku 1990, řekl Novák.

Vstupné na věž a pozorovatelnu činí 100 korun, podle Nováka se sem budou pouštět skupiny po deseti až 15 lidech. Podle sezóny budou u vchodu a v pozorovatelně jeden až dva "uniformovaní příslušníci", kteří prý návštěvníkům poskytnou základní informace o historii místa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám