Hlavní obsah

Vyšehrad přivítá v sobotu milovníky i mistry čaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prostředí Starého purkrabství v Praze na Vyšehradě se v sobotu sejdou milovníci čaje a orientálních kultur. Na festivalu Čajomír fest budou své umění předvádět mistři z čajoven z Čech i ze zahraničí. Organizátoři festivalu lákají i na bohatý doprovodný program, hudbu, divadlo, výstavy a odborné přednášky.

Článek

"Česká republika je takovým fenoménem," řekla Květa Bílková z občanského sdružení Čajomír, které se soustředí na terapeutické účinky přípravy a konzumace čaje.

Po revoluci (v roce 1989) vzniklo mnoho čajoven a čajová kultura se tady hodně rozšířila.
Květa Bílková, občanské sdružení Čajomír

Hlavní myšlenkou festivalu, jehož čestnými kmotry se stali čínská zpěvačka a hlasová terapeutka Sung Feng-yün a herec Jaroslav Dušek, je setkávání čajových profesionálů a snaha přiblížit rozmanitost kultury tohoto blahodárného nápoje široké veřejnosti.

Součástí programu je i projekt zaměřený na integraci handicapovaných občanů do společnosti a představení metody nazvané Tea-Art terapie. Na festivalu by mělo vystoupit třicet čajoven z České republiky a čtyři ze Slovenska.

Návštěvníky čeká pestrý kulturní program

K vidění by měla být také ukázka tradiční kaligrafie, ukázky řemesel spojených s výrobou a konzumací čaje, vystoupení hudebníků s orientálními nástroji, exhibice bojových umění, divadelní vystoupení a odborné přednášky. Návštěvníci mohou také volit nejlepšího hostitele a pro nejmenší bude připraven dětský koutek.

Inspirací pro uspořádání festivalu čajového umění se stal festival Gaya Tea Culture Festival v jihokorejském Kimhae, jehož se pořadatelé minulý rok zúčastnili. V rámci tohoto festivalu byli zároveň dva Češi přijati do mezinárodní organizace World Tea Union.

Podle odborníků jsou zdraví prospěšné především zelené čaje. Obsahují antioxidanty, minerální látky i vitaminy a látky důležité pro prevenci různých onemocnění, jako draslík, hořčík, zinek, železo, fosfor a fluor.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní shakespearovské slavnosti obohatí Macbeth

Pražskou nabídku repertoáru Letních shakespearovských slavností rozšíří od dnešního večera slovensko-česká inscenace Shakespearovy tragédie Macbeth, která měla...

Výběr článků

Načítám