Hlavní obsah

Adršpach je největším evropským podzemním labyrintem v Evropě

– Teplice nad Metují
Novinky, Karolina Zarzycká

Adršpašsko-teplické skály se nacházejí na severovýchodě Čech. Nejrozsáhlejší evropský labyrint podzemních prostor vytvořených v pískovcových skalách, romantické skalní město, křišťálově čisté prameny a množství vzácných živočichů dotvářejí unikátní národní přírodní rezervaci.

Foto: Profimedia.cz

Jezírko v Adršpašsko-teplických skalách

Článek

Divoké a nepropustné Teplické skály v sobě skrývají dobře utajené tajemství – nejrozsáhlejší podzemní labyrint v Evropě. Pískovcové jeskyně, propasti a strmé soutěsky tvoří dvacet sedm kilometrů dlouhý systém, který nese příznačné jméno Poseidon.

Labyrint Poseidon skrývá propasti i bazény

V celém podzemním systému pískovcových jeskyň a chodeb se nachází spousta propastí, z nichž některé jsou až sedmdesát metrů hluboké. Rozprostírají se zde četné vodní bazény a v hlubokých stržích zurčí potůčky.

Vrcholným dílem přírody je pak Skalní chrám se stěnami tyčícími se až do výšky čtyřicet metrů. Již v 19. století se zde organizovaly turistické prohlídky. Průvodci zde v minulosti hráli návštěvníkům na flašinet, který se do jeskyně denně donášel. Jeho hudba se uvnitř chrámu podobala hře na varhany.

Podzemní voda na povrchu tvoří artézské prameny

Opravdové vodní bohatství Adršpašsko-teplických skal se ovšem nachází pod povrchem. Stéká se v hloubce několika set metrů pod propustnými kvádrovými pískovci z území o rozloze sto čtverečních kilometrů, a patří k nejkvalitnějším ve střední Evropě. Z podzemí pak proudí pod tlakem vzhůru k povrchu země, kde vytváří mohutné artézské prameny.

V uvedené oblasti také vyvěrá voda, která se čerpá z průzračného jezera ukrytého pod pískovcovými útvary skal přirozeným vodním filtrem. Ministerstvo zdravotnictví ji dokonce již v roce 1986 doporučilo jako vodu vhodnou pro kojence, protože splňuje nejvyšší nároky na prvotřídní jakost a čistotu.

Mezi skalami jsou Milenci, Želva, Starosta i Starostová

Tajemné a velkolepé útvary Adršpašského-teplického skalního města přitahují návštěvníky již mnoho let. Mnohé skalní věže svým tvarem a polohou otevřely dveře lidské fantazii – narazíte tedy na kamenné Milence, Starostu a Starostovou.

Tyto pískovcové věže, které často připomínají lidské postavy, tvoří dramatické přírodní scenérie, které návštěvníkům berou dech.

Žijí tu ledňáčci, žáby, netopýři i vzácní hadi

Kombinace specifického mikroklimatu (Adršpašsko-teplické skály jsou ve velmi chladné oblasti) a vodních zdrojů nejvyšší kvality připravila podmínky k životu nejrozličnějším vzácným živočichům.

V blízkosti říček a potoků lze narazit na ledňáčka říčního, skorce vodního, nejrůznější vážky a šídla nebo vzácné druhy žab a hadů. Ve slunci se třepetají křídla otakárka fenyklového, v noci atmosféru skalnímu městu dodává poletování netopýrů severních. V posledních letech tu začali sídlit i sokoli.

Adršpach

Skalní město je v létě otevřeno po celý týden mezi osmou a osmnáctou hodinou,  návštěvu si lze zpestřit plavbou po skalním jezírku, osvěžením přímo ze studánek a vyvěrajících pramenů.

Reklama

Výběr článků

Načítám