Hlavní obsah

Vydejte se po unikátní teplické audiostezce s mp3 v kapse

Teplice

Návštěvníci a obyvatelé Teplic budou moci využívat od pondělí takzvanou audiostezku. Naučná stezka má formu poslechových nahrávek a nikoliv klasických tabulí s textem. Nahrávky si uživatelé mohou volně stáhnout z internetu do svých mp3 přehrávačů a vyrazit na procházku městem. Projekt je v Česku úplnou novinku, nejbližší funkční audiostezku provozuje Vídeň, řekl Jakub Mráček z obecně prospěšné společnosti Pro polis.

Foto: Profimedia.cz

Kostel sv. Jana Křtitele, který je součástí audiostezky v Teplicích.

Článek

Audiostezka je prvním projektem nedávno vzniklé společnosti Pro polis a na její realizaci se významně podíleli studenti teplického gymnázia. Od projektu si společnost slibuje, že zaujme i mladší generaci návštěvníků a obyvatel.

"Jednak díky formě nahrávek do mp3 přehrávačů a jednak proto, že jsme do audiostezky zařadili i objekty, které mladí už neznají. Například secesní Zelený kostel v Trnovanech, který musel v 70. letech ustoupit výstavbě panelákového sídliště,“ řekl Mráček.

Mladí lidé vytipovali ve městě 33 zajímavých objektů, které by podle nich rozhodně neměly uniknout pozornosti návštěvníků ani obyvatelů města. Ke každému objektu bude od pondělí na webových stránkách www.audioteplice.cz zdarma k dispozici nahrávka.

Připravují i cizojazyčnou verzi

V městském informačním centru si pak mohou vyzvednout nebo z webových stránek vytisknout mapku města s objekty a vydat se na procházku. Ze zastavení si lze vybrat jen ta, která návštěvníka nejvíce zajímají. Například teplické kostely, historii židovského města, stopy zámeckých pánů Clary-Aldringenů či romantické vyhlídky.

Autoři projektu plánují v brzké době jeho rozšíření o cizojazyčnou verzi. Audiostezka tak bude moci po slavné historii Teplic provázet i zahraniční návštěvníky. V plánu jsou také bonusy, které budou zveřejněny vždy k významné příležitosti. Tepličané se mohou těšit třeba na Beethovenovy dopisy nesmrtelné milence či dobrodružné zápisky z deníku teplického rodáka polárníka Julia Payera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám