Hlavní obsah

Belgické Spa nabízí relaxaci i závody formule 1

Zamilované páry si ve vířivce špitají sladká slůvka, děti po sobě stříkají vodou, starší lidé pomalu čeří hladinu venkovního termálního bazénu, nad nímž se vznáší pára. Tak vypadá neděle v historických východobelgických lázních Spa, přezdívaných matka všech lázní. Právě užít si den nebo odpoledne v lázních či wellness centrech patří mezi Belgičany k jednomu z nejoblíbenějších způsobů trávení volných dnů a svátků.

Foto: Klára Křížová, Právo

Lázeňské a relaxační procedury jsou rájem pro duši i tělo.

Článek

Lázně Spa, ležící v malebném údolí na okraji pohoří Ardeny, mají mezi světovými lázněmi výsadní postavení. Mohou se totiž chlubit tím, že podle jejich názvu vzniklo slovo "spa", tedy anglické označení pro lázně obecně. Toto slůvko později zdomácnělo i v jiných jazycích včetně češtiny, kde je ale i vzhledem ke svému nesklonnému tvaru považováno za "cizácký" anglicismus.

:. Lázeňské městečko Spafoto: Profimedia

Historie pramenů ve Spa sahá ještě do časů starých Římanů, kteří lázničkám říkali Aquae Spadanae. Slávu na celoevropské úrovni si ale lázně získaly až v 16. století. Již o 100 let později o nich prý císař Josef II. (1740-1790) prohlásil, že jsou jakousi "kavárnou Evropy", kde si dává dostaveníčko evropská smetánka.

Hercule Poirot se narodil v lázních Spa

V současnosti mezinárodní sláva lázní ve Spa poněkud upadla, převálcovaly ji slavnější lázeňské resorty třeba v Německu. Cizinci dnes město znají spíš jako místo konání závodů formulí 1 či historické rallye Boucles de Spa.

Do povědomí fanoušků britské autorky Agathy Christie zase možná městečko proniklo i tím, že se zde narodil slavný hrdina jejích detektivních příběhů, neomylný Hercule Poirot. Pro Belgičany však Spa stále představují třešničku na dortu jejich lázeňské kultury.

Půvab kdysi světoznámého lázeňského místa, v němž v minulosti pobývaly slavné osobnosti, včetně francouzského spisovatele Victora Huga či ruského cara Petra Velikého, ale dnes kazí fakt, že zde není vymezena pěší zóna pro chodce a výfukové plyny z aut návštěvníka doprovázejí na každém kroku.

:. Lázeňský parkfoto: Profimedia

Také místa, kde ze země tryskají studené železité prameny, působí zanedbaně. Dojem však zlepší hlavní atrakce města, kvůli které sem přijíždí většina návštěvníků: velké termální centrum na kopci nad městem, v němž je vnitřní a venkovní termální bazén a wellness centrum.

"Máme tu plno, hlavně takhle v neděli odpoledne," říká pokladní Céline, která vybírá minimální poplatek 17 eur (asi 500 korun) za vstup do lázní na tři hodiny. "Mezi návštěvníky tady značně převažují Belgičané nad cizinci," dodává. Právě během uplynulého víkendu bylo podle ní termální centrum přeplněno také proto, že mnozí belgičtí zamilovaní si chtěli svátek svatého Valentýna užít právě zde.

Lázně a wellness centra jsou stále oblíbenější

Strávit den či půl dne v lázních a wellness centrech je v Belgii stále populárnější a pro zdejší obyvatele to není ani přespříliš finančně náročné. Vedle Spa jsou proslulé třeba lázničky Chaudefontaine, kde tryskají teplé prameny o teplotě 34 stupňů Celsia, nebo třeba přímořské lázně v Ostende, kam jezdí návštěvníci hlavně v létě. Oblíbená jsou i menší wellness centra, která začala vyrůstat po celé Belgii, samozřejmě včetně Bruselu.

Vstup nejméně na několik hodin, nebo případně na celý den většinou výrazně nepřesáhne 20 eur, rodiny a skupiny mají často nárok na slevu. V ceně bývají zahrnuty vstupy na všechny atrakce střediska, zvláštní poplatek se platí jen za masáže a speciální kúry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám