Hlavní obsah

Čertovku čeká velká očista, úpravami zřejmě projde i Kampa

Právo, Karolina Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z nejromantičtějších a nejtajuplnějších míst hlavního města, Čertovka na Kampě v Praze 1, se nejspíš už letos na podzim dočká pořádné očisty. Kanál, který odděluje ostrov Kampu od Malé Strany, bude na čas odvodněn a vyčištěn. Rekonstrukce se dočkají obě nábřežní zdi, které jsou již mnoho let v havarijním stavu.

Foto: Právo

Tak by měla v blízké budoucnosti vypadat Kampa podle vizualizace Ateliéru zahradní a krajinářské tvorby v Brně.

Článek

V polovině příštího roku by pak měla začít po letech veřejných debat nad plány budoucího vzhledu oblíbeného pražského parku rekonstrukce Kampy a na podzim roku 2009 pak výsadba zcela nových stromů a keřů. Právu to sdělil radní pro územní rozvoj Prahy 1 Filip Dvořák.

V parku přibudou nové okrasné stromy, pískové stezky pro pěší, cyklostezka, nové lavičky, fontána, lampy veřejného osvětlení a odpadkové koše.

V parku přibudou nové okrasné stromy, pískové stezky pro pěší, cyklostezka, nové lavičky, fontána, lampy veřejného osvětlení a odpadkové koše.

Počítá se s návratem někdejšího ovocného sadu, který je vidět na Langweilově modelu z konce 19. století. Park má vypadat podobně jako před sto lety. „Všechny cenné a méně obvyklé stromy ale zachováme,“ uvedl Filip Dvořák.

Pomalovaná zeď bude opravena

Po mnoha letech nejasností se podařilo zjistit, že k parku patří i známá zeď mezi Sovovými mlýny a Lichtenštejnským palácem viditelná z velké dálky. „Zeď je teď oprýskaná, pomalovaná graffiti a v dezolátním stavu, vystavena na očích všem, kteří koukají na Pražský hrad. Patří městské části, a proto ji budeme moci konečně opravit,“ sdělil Dvořák.

Hlavní cesta má mít charakter promenády, ostatní cesty budou buď kamenné a pískové, nebo asfaltové a mají sloužit bruslařům. V Nosticově zahradě přibudou záhony květin i keřů a uprostřed je navržena kašna.

Radnice chce do proměny Kampy investovat 30 miliónů korun. S obnovou se mělo začít přibližně už před pěti lety. Obyvatelům se ale nelíbilo, že by se část parku mohla uzavírat.

Projekt je už po několikaletých diskusích schválen

Schvalovací řízení tak bylo zastaveno a radnice nechala vypracovat novou architektonickou studii. Podrobnosti o proměně Kampy si lidé mohou prohlédnout na webových stránkách radnice Prahy 1.

Projekt je už po několikaletých diskusích schválen, přijali ho i památkáři. „V současnosti běží výběrové řízení. Konečný termín pro odevzdání nabídek je 29. srpna. Bylo vyzváno celkem pět společností a nabídka je vyvěšena na našem webu.

Kdo splní podmínky, může se ještě přihlásit,“ sdělil Jakub Vaculín z odboru kanceláře starosty Prahy 1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám