Hlavní obsah

V zimní zahradě či skleníku kralují rostliny po celý rok

Právo, Adéla Taitlová

Se zimní zahradou, vytápěným skleníkem či zasklenou lodžií nemusíte na květy a první výsev čekat až do jara. V podmínkách, které mezi skleněnými stěnami panují, můžete zahradničit po celý rok.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Působivá řešení. Lavice vyzdvihla menší květníky do druhého patra, což vypadá přehledněji a zajímavěji. Na pozadí se zelená samopnoucí břečťan (Hedera).

Článek

Abyste si vychutnali pohodu a využili veškeré možnosti, které prosklené prostory nabízejí, vezměte v potaz kromě velikosti a konstrukčního materiálu i vybavení.

Je na vás, jestli tu budete odpočívat na lehátku pod palmou, kochat se krásou exotických květů anebo množit rostliny a vysévat zeleninu.

Zimoviště pro choulostivé rostliny

Přenosné rostliny vyžadují v chladné roční době ochranu před mrazem. Kam s nimi, když venku zůstat nesmějí, do předsíně se nevejdou a v garáži nemají dostatek světla? Nejlíp jim je ve vzdušném prostoru za sklem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zimní byt. Oleandry, mračňáky, muškáty, ale i jiné přenosné rostliny, které tráví léto venku, vyžadují zimní ochranu na světlém, bezmrazém místě.

Oblíbené oleandry, citrusy, durmany nebo olověnec ouškatý (Plumbago auriculata), fuchsie a muškáty se spokojí s teplotou od 5 do 15 °C. Totéž platí pro mnohé kaktusy. U nich by dokonce vyšší teploty způsobily chudší anebo nulovou násadu květů. Temperované místnosti se bezvadně hodí také k zazimování hlíz jiřin a begónií.

Start do nové sezóny: Než nádobové rostliny vynesete zpět na čerstvý vzduch, přesaďte je nebo alespoň vyměňte horní vrstvu substrátu. Korunky stromků vytvarujte a keře prosvětlete. Na jaře začněte s hnojením i bohatší zálivkou.

Dovolená v džungli

V plně vytápěné prosklené zahradě či skleníku se stálou teplotou okolo 20 °C se budete i uprostřed zimy cítit jako na tropickém ostrově.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bohatě kvetoucí mučenka. Její ovíjivé šlahouny časem popnou sloupky nebo vytvoří zelený strop nad hlavou. Má ráda slunce a teplo.

Jen pár kroků od obývacího pokoje můžete na pozadí zasněžených záhonů obdivovat exotické květy strelicií (Strelitzia reginae), tlustoklasce žlutého (Pachystachys lutea) a mračňáku (Abutilon).

Při plánování nezapomeňte na oporu pro popínavé krásky, třeba bugenvileu (Bougainvillea) či mučenku (Passiflora).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ráj samopěstitelů. Množení, rychlení a pěstování sadby ze semen vás na prostorném místě pod skleněnou střechou bude bavit.

Přinášejí spoustu květů, aniž by zabíraly cenné místo na zemi. Stejně jako ony umocňují náladu tropů i rostliny s okrasnými listy. Banánovníky, palmy všeho druhu, prodary (Fatsia japonica), cykasy a fíkovníky s dračinkami, které mnozí z nás pěstují v bytě, jsou působivé celoročně.

Tip na dokonalý relax: Obklopeni bujnou zelení rychle načerpáte ztracenou energii. Při lenošení na lehátku si pusťte cédéčko s hlasy ptáků nebo šuměním mořských vln. Pozor, je to vysoce návykové!

Rajčata s předstihem

Pod skleněnou střechou dozrávají rajčata, okurky a papriky o několik týdnů dřív než venku. Ředkvičky s polníčkem, mangoldem, vodnicí a spoustou bylinek můžete tady vysévat a sklízet prakticky po celý rok. Úspěšně tu vypěstujete chutné artyčoky (Cynara), které mnohdy nestačí pod širou oblohou dozrát.

Skleníky, zasklené zahrady i lodžie jsou splněným snem pro všechny, koho baví předpěstování zeleniny, ale i letniček, které později při přesazení do volné půdy nakvétají s předstihem.

Snadno se tu rychlí cibuloviny a na jaře řízkují muškáty či fuchsie. Chybět by vám neměl velký stůl, pod nímž je dostatek úložného prostoru, ani lavice či police pro oseté nádoby.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ani horko, ani mráz. Temperovaný skleník je pro pěstování kaktusů ideální. Od března je začněte znovu zalévat a hnojit.

Co jinde nevypěstujete: Exotické ovoce, ale i salátové okurky, cukrový meloun či lilek jsou na chlad a nepřízeň počasí háklivé.

V zásadě tedy platí, že spolehlivě a bohatě zaplodí jen v teple pod ochranou skleněných tabulí.

Líheň pro motýly

Posekali jste kopřivy a teprve pak postřehli, že se na nich svíjejí housenky? Nejspíš jsou to housenky užitečných motýlů babočky kopřivové či paví oko, které se listy tohoto žahavého plevele živí. Přeneste je do skleníku nebo zimní zahrady! Jsou-li ještě prťavé, postarejte se o každodenní donášku čerstvých kopřiv po dobu asi deseti až čtrnácti dnů.

Housenky rostou téměř před očima, mezitím se až pětkrát převléknou a nakonec zakuklí. Důležité je, aby zakuklenci nezůstali na zemi. Nejlíp uděláte, když housenky vložíte do nádoby s větvičkami nebo špejlemi, na které se přichytí a zakuklí hlavou dolů. S trochou štěstí se stanete svědky motýlího líhnutí! To je parádní zážitek!

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Užiteční pomocníci: Na skleníkové rostliny číhají mšice, svilušky, třásněnky, červci. Radujte se proto z každého jejich predátora, ať už berušky, zlatoočka nebo pestřenky, který do skleníku či zimní zahrady zavítá. Výbornou náhradou za chemii jsou rovněž draví roztoči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám