Hlavní obsah

Vzrostlý strom může být dominantním prvkem zahrady

Právo, Adéla Taitlová

Vzrostlý strom na zahradě je dar, přítel na celý život a bylo by smutné nad ním jen bědovat. Žádná jiná zahradní partie totiž nevyzařuje tak zvláštně poklidnou, někdy až tajemnou atmosféru jako zastíněné místo pod košatou korunou. Zvěsti o tom, že se tu ničemu kloudnému nedaří, jsou mylné.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pěkná kovová lavička funguje i jako dekorace. Na zimu se nemusí uklízet, takže místo okolo stromu nezůstane prázdné.

Článek

Pravda, výběr rostlin je omezený, ale i tak z nich lze utvořit přitažlivé osázení v nejrůznějších barevných kombinacích, které půvab stromu znásobí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pěkná kovová lavička funguje i jako dekorace. Na zimu se nemusí uklízet, takže místo okolo stromu nezůstane prázdné.

Jaký stín, taková výsadba

Rozkvetlý záhon pod stromy není jen snem, stačí moudře zvolit rostliny.

Zatímco např. slunomilné máky stín špatně snášejí, příbuzné mákovníky ze stejné čeledi jsou tu jako doma. Nikdy nezklamou rostliny pocházející z lesů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Světle panašované a žlutolisté odrůdy jsou pod stromy nepostradatelné. Na snímku je nevšední srdcovka (Dicentra spectabilis) Gold Heart.

Rostliny také vybíráme podle typu stínu. V hlubokém stínu vrhaném stálezelenými dřevinami bývá chladno a sucho. Na polostinná místa přes den svítí letní slunce tři až šest hodin.

Hra světla a stínu, tzv. šachovnicový stín, vzniká pod korunami listnáčů. Půdní vlhkost je tu zpravidla vyšší.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Fuchsie svými květy vyšperkují místo, které se kvůli mělké půdě špatně osazuje. Vybereme pro ně stejně honosnou nádobu.

Rostliny se musí o vodu a živiny dělit se stromem, proto jim občas dopřejeme dávku kompostu, která zvýší úrodnost půdy a zdokonalí schopnost udržet v ní vláhu.

Oživující prvky

Lavička chráněná deštníkem z listů svádí ke snění. Světlý nátěr pěkně kontrastuje s tmavou vrásčitou kůrou a zákoutí rozjasňuje.

Stejný efekt přinášejí rostliny se žlutými či bíle panašovanými listy, sošky z umělého kamene nebo mělká miska s vodou, ze které pijí ptáci.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Před proměnou. Vzrostlý listnáč sice propouští dostatek světla, přesto lavička pod ním k oddychu neláká. Místo působí ponuře, protože je zarostlé a postrádá barevnost. Šedá betonová dlažba se sem nehodí.

Nad mělkými kořeny se špatně sází. Taková volná místa pohotově vyplní nádoby s pěknými rostlinami. Skvělé do stínu jsou třeba fuchsie a begonie. Návrh na úpravu pod stromem

Řešení: Staré houští ustoupilo nápadité výsadbě, které udává tón bílá a žlutá barva. Z odpočívadla s vesele natřenou lavičkou zmizelo intenzivní šero, takže už z dálky vysílá vřelé signály.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

U kmene stromu může končit trávník, ale tohle je mnohem lepší. Místu prospěly zářivé rostliny, milé detaily i výměna zpevněného povrchu.

Šedivou dlažbu nahradil povrch zpevněný říčními oblázky v teplém odstínu, kterému určují tvar cihlové bordury. Kulatá ploška spojující prostor pro lavičku s přístupovou pěšinou místo dynamicky oživuje.

Uprostřed stojí kus kmene s ptačím napajedlem. Úplně vzadu staví hortenzie stromečkovité 1 na odiv svá balónovitá květenství. K nim se zprava přidružují udatny 2, robustní trvalky, jejichž listy jsou právě tak krásné jako pérovité květní laty.

O kousek vedle nerušeně roste bobkovišeň 3 s lesklými, stálezelenými listy, které dělají perfektní kulisu štíhlým, bílým náprstníkům 9.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Prvním rokem náprstníky vytvářejí růžice listů, ve druhém roce kvetou a čile se rozmnožují drobnými semínky. Před udatnami zhruba ve stejné výšce kvetou nádherné popelivky 4, které překvapují jemnou vůní. Žlutými květy okouzlují také nízké mákovníky 8 s jemňounkými okvětními plátky.

Trvalky jsou to sice krátkověké, ale na místě se udržují samovýsevem. Stříhají se tedy, až z nich vypadají semínka. Barevně si rozumí se žlutozelenými trsy pšeníčka rozkladitého 10. Tahle okrasná tráva raší už časně zjara, kdy tu kvetou plicníky a petrklíče.

S květy jako jehelníčky se o pozornost hlásí skupinky bílých jarmanek 7. Blízké příbuzné mrkve si ve vlhčí půdě pod korunou stromu vysloveně libují, protože pocházejí z listnatých lesů a křovin. K nim byla záměrně vybrána bělokvětá odrůda barvínku 11, který svými dlouhými výhony neprodyšně pokrývá půdu. Zpětný řez ho zahustí a omezí v nadměrném rozpínání.

O zbytek plochy se spolu dělí nenáročné a v podobných podmínkách nezbytné kapradiny s přezimujícími listy, které na jaře stačí očistit a prostříhat. Listy osladiče obecného 5 jsou hluboce členité, zatímco jelení jazyk 6 je má celistvé a krásně lesklé.

Seznam rostlin

1 Hortenzie stromečkovitá (Hydrangea arborescens) Annabelle — rozložitý opadavý keř, mohutná bílá květenství, kvete VI–IX, v/š až 1,8 m, 2 kusy

2 Udatna lesní (Aruncus dioicus) — trsnatá trvalka, zpeřené listy, načechraná, krémově bílá květenství, kvete VI–VII, v. okolo 1,7 m, š. 1 m, 5 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

2

3 Bobkovišeň lékařská (Prunus laurocerasus) — keř se stálezelenými, lesklými listy, v květnu hrozny bílých kvítků, pak černé peckovice, v/š asi 2 m, 1 kus

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3

4 Popelivka Převalského (Ligularia przewalskii) – atraktivní trvalka, zdobné listy, svícovitá žlutá květenství, kvete VI–VIII, v. 1,8 m, š. 60 cm, 6 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4

5 Osladič obecný (Polypodium vulgare) — oddenkatá kapradina, až 40 cm dlouhé, kožovité, hluboce vykrajované, přezimující listy, v. asi 30 cm, 19 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5

6 Jelení jazyk (Asplenium scolopendrium) — kapradina s jasně zelenými, lesklými, přezimujícími listy, nápadné výtrusnice, v/š až 60 cm, 12 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

6

7 Jarmanka větší (Astrantia major) Moira Reid — půvabná trvalka, bílé květy s nápadnými listeny, kvete VI–VII, v. 60 cm, š. 50 cm, 16 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

7

8 Mákovník velšský (Meconopsis cambrica) — krátkověká trvalka, vysemeňuje, žluté květy na tenkých stoncích, kvete VI–IX, v. 40 cm, š. 25 cm, 21 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

8

9 Náprstník (Digitalis purpurea) – výrazná dvouletka, varieta s bílými, tečkovanými květy, kvete VI–VII, v. asi 1,5 m, š. 40 cm, 1 sáček se semínky

Foto: Adéla Taitlová, Právo

9

10 Pšeníčko rozkladité (Milium effusum) Aureum — okrasná tráva, obloukovitě prohnuté, svítivě žluté listy, vysemeňuje, kvete V–VI, v/š 30 až 40 cm, 26 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

10

11 Barvínek menší (Vinca minor) Alba — plazivá rostlina, stálezelené listy, bílé květy, kvete opakovaně od března do podzimu, v. do 20 cm, 10 kusů

Foto: Adéla Taitlová, Právo

11

12 Původní strom

Hortenzie stromečkovitá (Hydrangea arborescens) Annabelle

Ohromuje v době, kdy ji zdobí korpulentní, až 25 cm široká květenství oslnivě bílých sterilních květů. Kvete dlouho a spolehlivě každý rok od června do podzimu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1

Zimu obohacuje seschlými květenstvími na holých výhonech. Plně mrazuvzdorný keř zřídka přesáhne 2 m výšky i šířky. Aby bohatě kvetl a udržel si kompaktní fazónu, musíme ho koncem zimy seříznout až na krátké pahýly.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Potřebuje dostatek vláhy. Prospívá v polostínu i na slunci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám