Hlavní obsah

Kámen v zahradě nikdy neomrzí

Právo, Gisela Růžičková

Kámen v zahradní architektuře je okrasným, ale také funkčním prvkem. Na rozdíl od rostlin nepodléhá proměnám v čase a díky rozmarům počasí získává patinu, což jeho vzhledu svědčí.

Foto: ZAHRADY ŘIHÁČEK

V okrasné části zahrady je vždy působivá kombinace kamene, vody a rostlin.

Článek

Kámen se objevuje v různých druzích, formách, barvách, strukturách, detailech a odlišnostech, které z každého kusu dělají neopakovatelný originál.

Jednotlivé kamenné prvky mohou být buď charakteristickým rysem zahrady či domu, nebo je mohou v určitých detailech jen dotvářet a podtrhovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ideálním materiálem pro úpravu zahradních cest je štěrk. Patří mezi měkké povrchy, které vytvoří zajímavý přechod mezi skalkou a rostlinami.

Kamenné dlažby, obklady, fasády, sokly, schody, zídky či střechy, ale i solitéry či skalky jsou synonymem atraktivního vzhledu, solidnosti, stability a dlouhověkosti. Různorodost a šíře kamenů otevírá neomezený prostor pro fantazii.

Všestranné využití

Nezastupitelné místo mají kameny v asijských zahradách, kde vyjadřují stabilitu, nesmí být jen tak pohozené, musejí být dobře ukotvené.

V těchto zahradách se vyskytují jen oválné kameny, aby energie proudila plynule a přirozeně. Používají se tu maximálně dva až tři druhy, což platí obecně pro všechny styly zahrad.

Foto: ČESKÁ BŘIDLICE

Benátská dlažba se hodí do interiéru i exteriéru, rozměr: cca 20 x 20 x 1–2,5 cm, cena 3680 Kč/cca 15 m2.

V našich zahradách se objevuje hlavně přírodní lámaný kámen nepravidelných tvarů, jako jsou pískovec, rula, vápenec, kvarcit (křemenec) či břidlice, které se používají na zpevněné plochy, cesty, terasy, schody, oplocení i na svislé obklady. Na skalky se využívá např. mramor, břidlice, nebo travertin.

Kámen nejčastěji využíváme na dlažby, obklady, zahradní dekorace (lampy nebo skulptury), či různé typy zdiva – suché zídky, opěrné zdi, ale i jako prvky drobné zahradní architektury u jezírek, potůčků, suchých řečišť, fontán a bazénů.

V zahradní architektuře není jiný prvek, který by měl tak všestranné využití jako kámen – v okrasných zahradách jsou oblíbené valouny, štěrky, kačírky a drtě různých barev a frakcí na obsypové a jiné dekorace.

Foto: WWW.TOPSTONE.CZ

Mramorový povrch TopStone je k dostání v jedenácti barevných provedeních, které lze míchat a vytvořit tak originální dílo.

V okrasných zahradách vyniknou skalky, které do nich vnášejí neopakovatelný prvek. Díky kamenům si můžeme v jedné části zahrady vytvořit horskou krajinu, kde budeme pěstovat původní a jedinečné botanické druhy alpinek.

Na skalky se hodí kameny rozmanitých tvarů a barev, nejlépe ty, které se nacházejí v bezprostředním okolí pozemku, ať už vápence či pískovce.

Foto: KAMENY.CZ

Zahrady ve svahu dobře vyřeší suché zídky, které se ve spojení s rostlinami postarají o nevšední pohled.

Skalničkáři ocení travertiny, které drží vlhkost a do nichž se rostliny sázejí přímo. Chloubou každého zahrádkáře jsou solitérní kameny či bludné balvany, které bývají dominantou zahrady. Takový kámen v zahradě nám poskytne dostatek prostoru pro relaxaci, meditaci a načerpání nových sil.

Kámen je také neoddělitelnou součástí suchých zídek, obrub záhonů, cest, jezírek a potoků. Pro tento účel vybíráme druh kamene citlivě, s ohledem na okolí. V úvahu bereme barvu, strukturu i pevnost kamene a také skutečnost, že stářím a působením vlhkosti se jeho vlastnosti částečně mění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Skalku tvoří 8tunové vápencové kameny, mezi něž se do kvalitní zeminy vysazují jehličnany a trvalky.

Zajímavou dekoraci umějí vytvořit valouny – okrouhlé kameny, které vznikly činností ledovců či působením vody. Jsou k dostání ve všech velikostech, ale musí nám padnout do oka. Malé kameny se hodí k jezírkům nebo jako obsypy kolem domů. Pevné granitové valounky jsou bílé a červené, žluté jsou křemeny.

Zajímavě vypadá dlažba vytvořená z valounů vkládaných do betonového lože, ale i volně ložené valouny s listnatými rostlinami navozují dojem ladné japonské zahrady.

Foto: WWW.TOPSTONE.CZ

Drcený italský mramor TopStone dodá každé zahradě exkluzivní vzhled a pro svou odolnost je ideálním materiálem jak pro zahradní cestičky, tak pro okolí bazénů či příjezdové cesty.

Do kamenných zídek uložených pouze na zeminu stačí zasadit pár skalniček nebo suchomilných travin a budou nás těšit po celý rok. Svou barevností jsou nenáročné na údržbu.

Z kamenů vložených do betonu vytvoříme podezdívku na ploty, opěrné zídky či elegantně skryjeme skruže studní. Můžeme postavit originální kamenný krb doplněný zídkou nebo příjemným posezením. Na stavbu zídek se hodí skoro každý kámen, např. žula, vápenec, břidlice či pískovec.

Foto: GABIONY.CZ

Gabiony se uplatní také jako dekorační prvek s využitím jejich praktických vlastností.

Obklady a dlažby mají široké použití. Na chodníky, vjezdy, terasy, vstupy k altánkům, venkovnímu posezení, k jezírku nebo jen tak pár kamenů na krok od sebe do trávníku.

Z velkých šlapáků vytvoříme lavičky nebo desky zahradních stolů či poslouží jako stylový přechod přes vodu. Ze šlapáků vytvoříme i pozoruhodná zákoutí nebo minimálně neotřelé cesty.

Každá zahrada vyžaduje jinou úpravu

Podle polohy pozemku, jeho orientace ke světovým stranám a dalším aspektům se musíme rozhodnout o druhu kamenů, které chceme použít.

Do moderní zahrady, upravené do čisté a jednoduché formy, se výborně hodí např. bílý krystalický vápenec. Je oblíbený pro svoji vlastnost zůstat léta čistě bílý.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kamenná kašna jako solitér v okrasné části zahrady zpříjemní chvíle odpočinku.

Na zahradě u lesa se bude skvěle vyjímat lámaný kámen různých barev. Barva kamene se dá dnes již lehce sladit s barvou fasády domu.

Druhy a vlastnosti kamenů

Pískovec je odolný a oblíbený materiál v červené, hnědé, nazelenalé, žluté, šedé nebo bílé barevnosti.

Je měkký, jeho struktura je drobivá až pevná. Používá se na dlažbu, zídky, skalky, schody i drobnou architekturu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šlapáky v zahradě z přírodního kamene splňují okrasnou i funkční roli a navíc nepodléhají proměnám v čase.

Břidlice je hlavně estetická a na pohled přitažlivá. Také pro tento kámen je typická bohatá rozměrová škála. Některé břidlice se díky svému petrografickému složení na slunci krásně lesknou a mění svoji barvu, např. střešní břidlice je výjimečná a dokonalá střešní krytina.

Kvarcit je extrémně tvrdý a vyniká zejména jako dlažba nebo obklad u rodinných domů. Přestože se používá hlavně v exteriéru při dláždění cest a kolem bazénů, využívá se i v interiéru na podlahy, schodiště, krby i okenní parapety.

Jurský mramor máme v povědomí jako broušené nebo leštěné desky s dokonale rovným povrchem zaručující snadnou údržbu. Je rovněž k dostání ve formě vhodné pro přizdívky či obklady stěn s přirozeně hrubou stranou.

Opuka je všestranně použitelná na cesty, zídky i dlažby. Struktura je pevná podle stáří a vlhkosti, patří mezi polotvrdý kámen.

Plochý vápenec vyniká na skalkách, zídkách i cestách. A protože je měkký, rozpadá se působením mrazu.

Porfyr je trvanlivý kámen s pevnou strukturou. Využívá se při stavbě plotů, dláždění a obrub podobně jako rula.

Foto: GABIONY.CZ

Gabiony jsou moderním stavebním prvkem s vynikající odolností vůči povětrnostním podmínkám. V zahradách se nejčastěji využívají na opěrné zdi.

Čedič s vynikající tvrdostí se hodí na originální dlažby, které svou mnohačetnou symetrií dodávají osobitý ráz obytným i venkovním prostorám. Hodí se na dláždění, obruby i šlapáky. Výborně akumuluje sluneční záření a dlouho udrží teplo.

Travertin je tvrdý, ale strukturou porézní. Používá se na obklady, schody, cesty i terasy. Objevuje se v zahradách formálního stylu.

Tuf na skalkách a korytech je svou strukturou porézní, lehký a měkký. V přírodě se objevuje v bílém a žlutém až nahnědlém odstínu.

Žula je strukturou pevná, kompaktní a také značně tvrdá. Využijeme ji při stavbě plotů, dláždění a obrub.

Ceny některých přírodních kamenů

  • zídková břidlice — 2 Kč/kg
  • zídkový pískovec — 3,50 Kč/kg
  • vápenec bílý — 2,50 Kč/kg
  • solitéry — 2 Kč/kg
  • travertin — 10 Kč/kg
  • mořský vápenec — 12 Kč/kg
  • granitové valouny — 5 Kč/kg
  • obsypové křemeny — 3 Kč/kg
  • obsypový kačírek světlý — 2,50 Kč/kg
  • šlapáky pískovec — 750 Kč/m2
  • šlapáky břidlice — 450 Kč/m2

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám