Hlavní obsah

Vybíráme zahradnické nůžky

Novinky, Richard Gurica, časopis Chapař a chalupář

Komerční článek - Vybrat dobré zahradnické nůžky je důležité, protože je to často využívaný nástroj, který může sloužit léta. Vyhněte se při stříhání větví zbytečné námaze a zvolte pro vaši zahradu ty nejvhodnější.

Foto: Ivan Poltavec

Dvoučepelové nůžky, vybavené pákovým převodem, umožňují využití tlaku všech prstů ruky.

Článek

Možná jste si v zahradě až dosud vystačili s univerzálními zahradnickými nůžkami a pilkou. Při údržbě zahrady to pak šlo někdy snadno, jindy zase s větší námahou. Nabídka nůžek, přesněji řečeno ostřených nástrojů pro údržbu zahrady a prostřihávání stromů, keřů nebo živých plotů je však rozmanitá, a pokud si správně vyberete, půjde práce dobře od ruky.

Foto: Ivan Poltavec

Ochranný prstenec chrání prsty před zraněním a umožňuje znásobit tlak při střihu

Základní radou pro výběr je doporučení volby nůžek podle toho, jakou zahradu obhospodařujete. Klasická zahrada, kombinující ovocné dřeviny, keře, listnaté stromy a jehličnany, chce jiný typ nůžek než květinová zahrada či údržba vinohradu, případně bonsají.

Pokud si nechcete pořizovat celou škálu nejrůznějších speciálních nůžek, zvolte jednočepelové nebo dvoučepelové univerzální nůžky, které mohou být případně posíleny pákovým převodem. Zahradníci doporučují volit nůžky s ohledem na jejich maximální udávaný rozsah tloušťky větví. A vybrat tak, aby průměr větví, které stříháte nejčastěji, byl zhruba uprostřed jejich udávaného rozsahu.

Foto: Ivan Poltavec

Pákové nůžky využívají sílu obou rukou a dovolují stříhat větve až do průměru padesát milimetrů

Musí dobře sednout

Existují jednoruční i dvouruční nůžky. Nejčastěji se používají právě nůžky jednoruční, které obvykle postačí na větve do průměru 25 milimetrů. Je důležité, aby nůžky dobře padly do ruky. Propracovaná ergonomie je proto jedním ze stavebních kamenů kvalitních zahradnických nůžek. Výrobci obvykle kombinují čepele z kvalitní oceli s držadly z pevných plastů s měkčenými potahy a nejrůznějšími bezpečnostními pojistkami, které uživatele ochrání před nepříjemnými zraněními.

Doporučujeme nůžky nakupovat raději v kamenném obchodě, kde si je můžete vyzkoušet a zvolit správnou velikost i materiál rukojeti, který vám dobře padne. I sebelépe naostřené nůžky totiž vyžadují pevný úchop a určitou míru síly, a pokud jsou nůžky příliš velké, nebo se vám ztrácejí v dlani, stane se práce zbytečně namáhavou.

Při volbě mezi jednočepelovými a dvoučepelovými nůžkami je dobré vědět, že jednočepelové jsou méně náchylné k poškození a opotřebení. Hodí se spíše na suché větve a nejsou přecitlivělé na nečistoty v podobě hlíny či písku, takže jimi můžete zastřihávat i kořeny. Práce s nimi je oproti dvoučepelovým o něco méně namáhavá. Dvoučepelové, které při střihu skříží břit s pákovou čepelí, jsou naopak vhodné pro přesný střih čerstvých větví a umožňují zastřihávat větve v těsné blízkosti kmene.

Řadu typů nůžek dodávají výrobci pro praváky i pro leváky a některé bývají vybaveny i chráničem dlaní, jakýmsi okem, do nějž lze pevně zaklesnout prsty, takže nůžky nevyklouznou a klouby prstů jsou chráněny proti odření.

Foto: Ivan Poltavec

Pákové nůžky si při stříhání větví vystačí s menší silou

Páky i teleskop

Dvoučepelové nůžky mohou být vybaveny převodem, který směřuje tlak prstů přes pohyblivé držadlo na horní čepel a umožňuje tak využití tlaku všech prstů, což snižuje námahu. Pro silnější větve jsou pak určeny nůžky pákové, které dovolují využít síly obou rukou.

Fiskars například nabízí nůžky s převodem PowerGear, který podle výrobce zvyšuje střižný výkon a rovnoměrně rozděluje sílu, kterou působíme na držadla tak, aby byla přibližně stejná v celém průběhu střihu. Měly by postačit i na střih větví o průměru 50 milimetrů takřka bez námahy. K dispozici jsou jednočepelové, dvoučepelové se spodní čepelí ve tvaru háku nebo ve tvaru běžných zahradních nůžek. Jednočepelové nůžky jsou určené pro střihání suchého a tvrdého dřeva. Dvoučepelové se spodní čepelí ve tvaru háku jsou vhodné pro střihání tlustých, syrových větví a typ s nůžkovou čepelí je navržen pro přesný střih větví i špičkami čepelí.

Foto: Ivan Poltavec

K univerzálním nůžkám je možné pořídit různé nástavce, například pilku

Pokud potřebujete dosáhnout ze země do korun keřů a stromů bez balancování na žebříku, lze doporučit například univerzální zahradní nůžky Fiskars. Můžete s nimi stříhat nad hlavou nebo na úrovni země a nemusíte se při tom ohýbat ani klečet. Teleskopická verze těchto nůžek s nastavitelnou stříhací hlavou pak umožňuje snadné stříhání v ještě větší výšce. Podle zvolené délky prodlužovacího nástavce mají tyto nůžky dosah až do výše tří a půl metru. A stříhací hlavuje možné vyměnit za jiné příslušenství, například pilku.

Reklama

Související články

I zahrada potřebuje pitný režim

Stejně jako lidé, i zahrady potřebují pravidelně a vydatně pít. O to, aby měly dostatek vláhy i v teplých slunečních dnech, se postará samozavlažovací systém,...

Zachraňte trávník vertikutací

Toužíte po brčálově zeleném, hustém a na první pohled silném trávníku, ale když kouknete z okna, vidíte mrazem zničenou trávu? Pak nezapomeňte na začátku jara...

Březnový diář pro zahrádkáře

V březnu rozkvétají různé druhy okrasných rostlin. Z dřevin jsou to např. květy jív, označované lidově jako kočičky: v plném květu jsou díky svým prašníkům...

Výběr článků

Načítám