Hlavní obsah

Test: Motorové rotační sekačky s pojezdem

Tráva roste a nastává doba poměrně intenzivního sekání. V tomto testu jsme se proto zaměřili na velmi žádané sekačky s pojezdem se šíří záběru sekání 46 – 48 cm. S těmi se obecně snadněji manipuluje a jsou lehčí a obratnější než stroje s větší šířkou záběru a navíc často zvládnou totéž s vynaložením menší námahy.

Článek

Do testu jsme se snažili vybrat stroje, které mají slušný výkon alespoň kolem 4 HP, výjimku zde tvoří překvapivě testovaná Husqvarna, která disponuje na svou šíři záběru a váhu výkonem o něco nižším, nicméně zde jsme se domnívali, že konstruktéři známé značky díky inovativní nestandardní stavbě stroje tento problém vyřešili.

Na trhu je spousta strojů, které v šíři záběru naší testované kategorii vyhovují, ale jsou osazeny právě motory s nižším výkonem, čemuž jsme se chtěli vyhnout a doporučujeme i vám, abyste při koupi tyto parametry sledovali. Také jsme vybírali stroje, u kterých jsme předpokládali kvalitní provedení. Všechny testované modely mají například kola s kuličkovými ložisky, osvědčené značkové motory a kovové šasi, takže je zde předpoklad delší životnosti.

Jak jsme testovali

Praktické testy sekání a ovládání strojů jsme prováděli v různých terénech. Sekali jsme plochy jak pravidelně upravované s výší trávy cca 10 cm, tak i náročnější velkou drnovitou louku u řeky, kde již tráva dorostla do výše asi 15 cm. První část testu probíhala v dopoledních hodinách, kdy byla tráva vlhká, druhá část odpoledne se suchou trávou. Náročnější test na louce zvládly jen některé stroje. Velmi nás zajímala i pohodlnost ovládání, řešení různých, pro uživatele příjemných detailů.

Technici pak na strojích zkoumali dílenské zpracování a kvalitu použitých komponentů.

Husqvarna LC 48 V
Cena: 14 390 Kč
Motor: Briggs 650
Deklarovaný výkon: 2,4 kW (3,2 HP)
Koš: 60 l
Záběr sečení: 48 cm
Hmotnost: 38 kg
Záruční doba: 2 roky

Tímto strojem jsme byli zklamáni. O co efektněji vypadá, o to hůře se s ním pracuje. Dlouhý výhozový tunel se nám při práci ucpával, koš se navzdory širokému výhozovému otvoru naplnit celý nepodařilo. Se sekačkou se obtížně manipuluje, je těžká, rozměrná, neohrabaná. Oblouk výhozového tunelu přesahuje kola zhruba o 7 cm, takže pokud byste chtěli sekat těsně u zdi nebo plotu, tak to nejde, z druhé strany zase překáží upínací páka pro složení madla. Sběru trávy by mohl napomoci nůž s lopatkami, ale ten zde není instalován, pouze obyčejný rovný.

Nelíbila se nám ani ergonomie ovládacích pák. Drát brzdy motoru jde ztuha a přitahuje se zepředu k madlu a přes něj ovládáte páku pojezdu. Rychlost pojezdu můžete regulovat dle potřeby. Madlo lze nastavit a složit pomocí upínacích pák, ale má na tak těžký stroj poměrně velkou vůli. Kola jsou zde překvapivě všechna stejně malá. Pokud by byla vzadu větší, tak by se se strojem lépe manipulovalo. Výška sečení se nastavuje centrálně jednou pákou, ale je obtížněji dostupná a její zarážky jsou poměrně malé. Motor disponuje funkcí ready start a mulčovací záslepkou. Ač má tato sekačka pěkné dílenské zpracování a některé hezky řešené detaily, tak pro její nedostatky ji doporučit nemůžeme.

  • Výhody: boční výhoz, upínací páky pro složení madla, regulace rychlosti pojezdu
  • Nevýhody: těžká, neohrabaná, dlouhý výhozový obloukový tunel se ucpává, neplní koš, obtížná manipulace, nelze sekat při zdi nebo plotu, malá kola, rovný sekací nůž, nižší výkon
  • Hodnocení: 1,5 hvězdy - nedoporučujeme
MTD Mac Allister MBR 800048 ECO
Cena: 10 990 Kč
Motor: Briggs 800 Eco
Deklarovaný výkon: 3 kW (4,1 HP)
Koš: 75 l
Záběr sečení: 48 cm
Hmotnost: 39 kg
Záruční doba: 3 roky

Tuto sekačku ze stáje MTD jsme koupili v krabici, museli jsme ji složit, což nebylo nijak složité. Vybavena je motorem nové konstrukce Briggs Eco (OHV), což znamená, že jsou zde sníženy emise odparu z nádrže. Motor je vybaven funkcí Ready start a dobře startuje, nemá možnost regulace otáček. Zadní kola jsou velká, se sekačkou se i přes její vyšší hmotnost celkem dobře manipuluje. Nechybí boční výhoz, mulčovací záslepka, tvarovaný sekací nůž a centrální zdvih pro nastavení výšky sekání. Koš je velký, dlouhý a úzký, ale hůře plní i díky užšímu vyhazovacímu otvoru a špatně se vysypává.

Také se nám moc nelíbí, že vpředu má sekačka připevněn na kovovém šasi plastový díl, ve kterém je uložena přední náprava. Toto může být náchylné k poškození. Zadní náprava má dle našeho názoru dost nízkou tuhost a při manipulaci se doslova kroutí. Madlo je dole přišroubováno ručními upevňovacími maticemi, ale ty se pak pro jeho složení dost obtížně povolují. V přiložené dokumentaci jsme našli mnoho německých servisů český ani jeden. Dle ústní informace záruční servis zajišťuje Hornbach. Již při koupi nám prodavač doporučoval z důvodu horší dostupnosti servisů jinou značku stroje.

  • Výhody: motor B Eco, velká zadní kola, mulčování, boční výhoz
  • Nevýhody: přední náprava uložená v plastu – hrozí poškození, zadní náprava s nízkou tuhostí, dlouhý úzký koš se hůře plní a špatně vysypává, ruční matky na madle se špatně povolují, nesestavená v krabici
  • Hodnocení: 3 hvězdy - dobrá
John Deere R47S
Cena: 23 640 Kč
Motor: Briggs & Stratton
Deklarovaný výkon: 4,1 kW (5,5 HP)
Záběr sečení: 47 cm
Koš: 65 l
Hmotnost: 33 kg
Záruční doba: 2 roky

Tento stroj jsme dostali složený a připravený k provozu a při práci jsme s ním byli velmi spokojeni. Má výborné dílenské zpracování, žací jednotku z hliníkové slitiny (na tu je 15letá záruka). Se sekačkou se velmi dobře manipuluje, výborně plní koš i vlhkou trávou, sbírá listí, zvládne srovnání krtinců a ani při sekání louky s vyšší trávou a drny nemá problém. Lepšímu výkonu napomáhá i výkonný motor o objemu 190 cm3, žací systém s integrovaným ventilátorem a tvarovaný sekací nůž. Motor je vybaven ready startem.

Sběrací koš je látkový s indikací jeho plnosti. Přesto, že je koš textilní, tak při sekání suché trávy se na obsluhu příliš nepráší. Nastavení výšky sečení je centrální, jednou pákou v sedmi polohách. Velmi dobře ergonomicky tvarované a široké madlo je nastavitelné a příjemné do ruky. Kola mají kvalitní kuličková ložiska. Mulčovací sadu lze dokoupit, boční výhoz zde není. Servis je poskytován na 34 místech v ČR.

  • Výhody: slitinové robustní šasi, velmi dobré sečení a sběr, žací systém s ventilátorem, výborně plní koš, snadná manipulace, centrální nastavení výšky sečení, dílenské zpracování
  • Nevýhody: vyšší cena, bez bočního výhozu
  • Hodnocení: 4,5 hvězdy - Vítěz testu
Mountfield G 48 TBQ
Cena: 11 460 Kč
Motor: Briggs & Stratton 550
Deklarovaný výkon: 3,4 kW (4,5 HP)
Koš: 60 l
Záběr sečení: 46 cm
Hmotnost: 30 kg
Záruční doba: 7 let

I tento model jsme dostali složený, připravený k provozu a vyzkoušeli jsme jej na všech připravených travních plochách. S výsledkem sekání jsme byli spokojeni. Výborně se osvědčil i na ne příliš rovné drnovité louce s vyšší trávou. Stroj s kovovým šasi je osazen osvědčeným motorem s vyhovujícím výkonem a bez problémů plní sběrací koš i vlhkou trávou. Tomu napomáhá i sekací nůž s lopatkami a široký výhozový otvor. Startuje velmi dobře, a snadno se s ní manipuluje. Výška sekání se zde nastavuje centrálně, jednou pákou.

Velký sběrací koš je z vrchu plastový a zespodu látkový, široký a dobře se vysypává. K příjemným detailům patří i páky pojezdu a brzdy motoru, které jsou potažené pěnovým plastem, což umožní příjemné držení. Většina jiných sekaček je vybavena pouze kovovými držadly, což je nepříjemné např. při nižších teplotách. Pro složení madla jsou na šroubech osazeny plastové růžice. Kola jsou uložená na kuličkových ložiscích, což umožňuje dlouhodobý a bezproblémový provoz. K sekačce je možné dokoupit mulčovací sadu. Tato sekačka má velmi dobrý poměr cena/výkon. Servis najdete na 54 místech v ČR.

  • Výhody: velmi dobře seká a plní koš i v náročnějším terénu, centrální zdvih, snadná manipulace, dílenské zpracování, výborný poměr cena/ výkon, dlouhá záruční doba
  • Nevýhody: pro mulčování je nutné dokoupení sady
  • Hodnocení: 4 hvězdy - velmi dobrá
Honda HRG 465 C3 SDE
Cena: 14 990 Kč
Motor: Honda OHC
Deklarovaný výkon: 3,4 kW (4,5 HP)
Koš: 60 l
Záběr sečení: 46 cm
Hmotnost: 33 kg
Záruční doba: 2 nebo 5 let

Tento model vyniká několika dobrými vlastnostmi, z nichž asi nejdůležitější je motor Honda (OHC). I když sekáním a sběrem patří k nejlepším, tak zde trochu chybí komfort. Sekačku jsme obdrželi sestavenou a připravenou k použití. Na místě nám ji předvedli a vysvětlili ovládání. Sekačka velmi dobře seká i plní koš a to i mokrou trávou. Je uživatelsky velmi přátelská, dobře se s ní manipuluje. Spolehlivě startuje, lze ji doplnit mulčovací sadou. Rychlost pojíždění se ovládá páčkou motoru.

Žací nůž má bezpečnostní brzdu, stejně jako ostatní testované modely. Nelze zde centrálně nastavit výšku sečení, tu nastavujete u každé nápravy zvlášť – má 6 poloh, nastavení je bezproblémové. Koš je látkový, nepráší. Madla a páky sekačky jsou kovové. Je škoda, že tento model nemá například centrální nastavení výšky či modernější provedení madel s větším důrazem na ergonomii. Pro pětiletou záruku je nutné absolvovat každoročně posezónní údržbu ( cca 700 – 1000 Kč).

  • Výhody: spolehlivý start, dobře seká i sbírá, snadná manipulace.
  • Nevýhody: nelze nastavit centrálně výšku sečení, kovová madla a páky, pro 5letou záruku je nutná zpoplatněná každoroční servisní prohlídka, bez bočního výhozu
  • Hodnocení: 4 hvězdy - velmi dobrá
Hecht SP 46 SB
Cena: 8290 Kč
Motor: Briggs 500
Deklarovaný výkon: 3 kW (4 HP)
Koš: 45 l
Záběr sečení: 46 cm
Hmotnost: 28 kg
Záruční doba: 2 roky

Sekačku nám prodejce na prodejně složil a předvedl. Model je vybaven starším, leč osvědčeným typem motoru Briggs Quatro 40 serie 500, šasi je kovové, kola mají kuličková ložiska. Všechny tyto parametry se nám zdají být v pořádku. Přesto v testu, při práci samotné se objevil problém. Sekačka při sekání nemá sílu, špatně plní koš a v zátěži má motor nepravidelný chod a nižší výkon. Problém zřejmě spočívá v nižších otáčkách, které zde nejdou regulovat. Motor je vybaven palivovou pumpičkou, za studena ale hůře startoval, bylo dokonce nutné vyjmout startovací šňůru z úchytu na držadle, aby měl tah šňůry delší dráhu.

Výška sečení se zde nastavuje třemi pákami – jednou společnou pro zadní kola v pěti stupních a dvěma pákami upravujete výšku na předních kolech ve čtyřech stupních, což není pro obsluhu příliš komfortní. Model je vybaven celolátkovým košem, přes který se při suché trávě více práší a navíc je nasazen nízko a obsluha má občas tendenci při sekání jej přišlápnout. Instalována je přípojka vody pro čištění šasi a jednoduchý rovný sekací nůž (i ten může být příčinou horšího sběru). Nebyli jsme spokojeni s menším výhozovým otvorem, a také s uložením ovládacích pák v plastových úchytech. Možnost bočního výhozu zde není, mulčovací sada lze dokoupit. Servisy v dodaných dokladech uvedeny nejsou.

  • Výhody: kovové šasi, kola s kul. ložisky
  • Nevýhody: nastavení výšky sekání třemi pákami, nepravidelný chod v zátěži, ovládací páky plynu a pojezdu uložené v plastových držácích, hůře plní koš, horší start za studena, rovný sekací nůž
  • Hodnocení: 2 hvězdy - nedoporučujeme

Olga Kábová, www.itest.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám