Hlavní obsah

Pět tipů na barevný interiér

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S jarem přichází nová energie, uklízíme ve skříních, zbavujeme se nepotřebných věcí a toužíme po změně. Skvělým pomocníkem k rychlé změně jsou barvy. Interiér oživí, zútulní, rozjasní a zamaskují i nerovnosti.

Foto: Balakryl

Krémová se sytě žlutou a zelenou v barvách jara.

Článek

Oblékněte starý nábytek

Dřevěný nábytek nejdříve vybruste smirkovým papírem, aby byl povrch dokonale hladký. Vysavačem zbavte předmět prachu a dalších nečistot.

Foto: Luxol

Nový nátěr nanášejte kvalitním štětcem či lazurovacím válečkem, vždy ve směru vláken dřeva. Aplikujte alespoň dvě vrstvy. Mezi jednotlivými vrstvami předmět lehce přebruste jemným smirkovým papírem.

Vhodný k použití je materiál Xyladekor Velvet. Nabízí 40 odstínů, je to středně vrstvá olejová lazura na vodní bázi. Zanechává sametový povrch.

Bílá je královna

Je to nejoblíbenější barva používaná na stěny. Je spojována s čistotou, klidem, pomáhá v přemýšlení. Její neutralita dá vyniknout nábytku i bytovým doplňkům. Je to prostě stálice, královna všech barev.

Foto: Dulux

Prostor opticky zvětší, prosvětlí, dokáže odrážet nejvíce světla. Když pokoj „hraje“ všemi barvami, bílá tento mix krásně sjednotí. Skvělá je emulzní barva Dulux Super Matt Plus, určená k dekoračním i ochranným nátěrům stěn a stropů. Je vysoce otěruvzdorná a omyvatelná. Zanechává matný povrch.

Elegance a dynamičnost

Interiér žije, když se kombinují syté dynamické odstíny s elegantními světlými.

V obývacím pokoji si zvolte jednu věc, která udá celkovou barevnost, a podle toho laďte ostatní kousky.

Kombinujte barvy

Jestliže se vám bílá barva zdá příliš sterilní, použijte další. Při volbě myslete na základní pravidla: světlé odstíny prostor opticky zvětšují, tmavé naopak. Pokud nabarvíte stejným odstínem protilehlé strany, pokoj opticky zúžíte.

Foto: Akzonobel

Kombinujte barvy.

Na křivé zdi nedávejte tmavé odstíny, nerovnosti se jen zvýrazní. Vnímejte orientaci místnosti na světové strany, kdo pokoj nejvíce obývá. Uklidňujícím dojmem působí zelená, modrá a fialová.

Žluté jako pampeliška

I schody mohou zářit jako sluníčko! Nebojte se barev a opatřete je extravagantním nátěrem. Doporučujeme použít Luxol Dekor, minimálně zapáchá a rychle schne.

Foto: Luxol

Jde o krycí olejovou lazuru na vodní bázi, která zanechává viditelnou strukturu dřeva, vyniká stálými barevnými odstíny s matně saténovým vzhledem a neomezuje dýchání dřeva. Vybírat lze z celkem 10 trendy odstínů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám