Hlavní obsah

Díky důmyslným řešením v šatníku nic nepřekáží

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vestavěné šatní skříně zažívají v posledních letech skutečný boom a jsou nezbytné pro pohodlné bydlení. Není divu. Při jejich důmyslném členění se dovnitř vejde netušené množství věcí, které nikde nepřekážejí ani neruší vzhled svého okolí.

Foto: INDECO (3x)

Přehledná šatní skříň s důrazem na výsuvné a pevné tyče pro ukládání košil a dalších svršků

Článek

Na první pohled působí vestavěné šatní skříně vlastně jednoduše. Základ dveří tvoří ocelový nebo hliníkový rám, do něhož je zapuštěna požadovaná výplň, jako je lamino v dřevodekoru i jednobarevné, dřevo nebo dýha, ale také zrcadlo, případně čiré, mléčné, barevné nebo dekorační sklo.

Ocelový rám vyjde levněji, hliníkový je dražší, ale zase má větší nosnost.

Otevírat, nebo posouvat?

Vývoj se nevyhnul ani způsobu otevírání vestavěných skříní, a tak si vybere opravdu každý. Klasické otevírání dopředu dnes patří k nejméně atraktivním způsobům. Zvolit můžeme dveře posuvné po podlaze, ale i zavěšené, skládací, otvíravé či speciální (např. in-line s horním nosným profilem) nebo kombinaci několika způsobů.

Foto: IKEA

Účelně vybavená a přehledná šatní skříň Pax (14 600 Kč) je v ložnici nezbytná.

Záleží na materiálu

Můžeme si pořídit skříně s bezrámovými dveřmi, originální vestavěné skříně na míru, skříně do šikmých prostor, jako jsou schodiště či podkroví, a také rohové skříně.

Jedničkou mezi materiály je hliník. Proti jiným je totiž výrazně lehčí, pevnější, odolnější, trvanlivější a nenáročný na údržbu. Navíc používání hliníkových rámů je téměř neslyšitelné.

Foto: IKEA

Úložný díl Skubb (149 Kč) lze využít do šatní skříně nebo pod postel.

Hliníkové profily vynikají i jednoduchým a praktickým tvarováním. Zvolíme-li praktické vnitřní členění šatníku, budeme si ukládání věcí a s tím spojený úklid doslova užívat. Věci tam uložené mají svou logiku a jsou přehledné.

Foto: IKEA

Šatní skříň Nordli (6990 Kč) s dvířky a zásuvkami, které se dovírají pomalu, tiše a jemně díky vestavným tlumičům.

Cenu vestavěné skříně ovlivňuje nejen její velikost, ale také zvolený materiál, způsob otevírání a zejména vnitřní vybavení, na němž bychom neměli šetřit.

Přehled za dveřmi

Raději zvolíme levnější materiál na výrobu skříně, ale kouzlo vestaveb je právě v důmyslném vnitřním uspořádání.

Foto: NADOP

Díky výsuvné drátěné zásuvce vidíme ze všech stran, co v ní máme, a můžeme využít celou hloubku skříně.

Většina výrobců nabízí drátěný program, zásuvky, klasické i výsuvné police, výsuvné koše, věšáky na kalhoty, kravaty, pásky či šály, také držáky na boty, sklopné tyče, umožňující zavěšení oděvů i do výšky 210 cm, otočné tyče či papírové krabice.

To vše cenu zvyšuje, ale zvolíme-li vnitřní vybavení z pevného plastu, můžeme ji relativně snížit.

Foto: NADOP

Výsuvný rám s věšáky na kalhoty proti klasickému ramínku mobilnější a přehlednější.

Chromovaný kov patří mezi dražší varianty. Vnitřní vybavení si navíc nemusíme objednávat od výrobce skříně, ale můžete jej zakoupit v obchodech s nábytkem nebo doplňky, kde jejich pořízení přijde levněji.

Foto: DESIGN VILLE.CZ

Šedá pogumovaná dřevěná ramínka Soft Coat Hanger Slim, cena 799 Kč za čtyři kusy.; Červeno-růžová pruhovaná ramínka Cord Hanger Stripe od Hay, cena 585 Kč za tři kusy.

Pozor však na rozhodnutí, kdy si necháte vyrobit levnější rám třeba od truhláře a dveře i posuvné systémy si vyberete u specializovaných výrobců! Na amatérsky zvolený korpus už často dveře nejdou nasadit.

Foto: NADOP

V moderních skříních můžeme využít i úložný prostor těsně pod stropem - bez stoličky za pomoci sklopné šatní tyče.

Atraktivitu vnitřního vybavení zvýšíme zabudovaným osvětlením, zejména podsvícením zadní stěny LED diodami, které zlepší orientaci uvnitř skříně.

Šatna, nebo příčka?

Samostatná místnost pro ukládání věcí představuje ideální řešení. Zde je možné vytvořit stejně přehledný systém včetně mobilních modulů. Odpadá množství dveří a celý úložný prostor je na první pohled přehledný.

Foto: DESIGN VILLE.CZ

Konstrukce věšáků z kolekce Toj od Normann Copenhagen (malý 8790 Kč, velký 11 190 Kč) pro odložení oblečení, bot a tašek.

Dnešní systémy posuvných dveří dokážou zaplnit celou světlou výšku místnosti, a tak se výborně hodí i k praktickému dělení prostoru. Můžeme tak vytvořit šatnu zcela bez stavebních úprav, třeba s prosklenými dveřmi, které ji budou přirozeně osvětlovat. Jsou určeny i pro koupelnu, tady ale musíme volit dveře s vhodným povrchem, nebo jimi lze řešit variabilní propojení kuchyně s obytnou částí místnosti.

Foto: INDECO

Šatní skříň v provedení barevného lamina s využitím polic pro ložní prádlo.

Máme-li možnost vytvořit šatnu poblíž okna, výsledek bude dokonalý.

Výhody přehledného členění

Trička a svetry mohou být složené do sloupku. Košile lze skladovat na dvou tyčích nad sebou. Horní police poslouží k uložení povlečení a ručníků.

Foto: INDECO

Šatní skříň s výklopnými tyčemi na košile, uzavřenými a otevřenými zásuvkami na osobní prádlo a policemi.

Zásuvky lze umístit vedle nebo za posuvnými dveřmi. Bundy a kabáty oddělíme příčkou od ostatních oděvů. Do skříně se dají ukládat i deštníky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Do skříně lze zabudovat i držáky na boty. Mělké zásuvky poslouží na uložení prádla a drobných doplňků. Drátěné výsuvy mohou být hlubší, a přitom přehledné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám