Hlavní obsah

Při koupi povlečení vybíráme nejen očima

Právo, Sylva Svobodová

Povlečení je osobní záležitost podobně jako výběr parfému. Pořizujeme si ho výhradně pro sebe. Nejdříve vybíráme očima, pak přijde hmat. Mezi prsty zkoušíme jemnost látky, protože se jí budeme dotýkat pokožkou celou noc.

Foto: WWW.MATEJOVSKY-POVLECENI.CZ (3x)

Bambusové povlečení má výbornou absorpci a odvod vlhkosti, je vhodné pro alergiky. Moderní geometrický vzor s jemným odstínem. Cena od 1190 Kč

Článek

Jestli nás trochu škrábe, zvolíme raději kvalitnější materiál. Nesledujeme na cedulce jenom číselnou gramáž, důležitá je vždy hustota tkaní, jemnost či síla příze. Barvu lze volit jakoukoliv, hlavně se v ní musíme cítit dobře.

Oblíbené jsou odstíny zlaté, měděné, ale i decentní bílá, šedá, písková.

Foto: WWW.MATEJOVSKY-POVLECENI.CZ

Damaškové bílé povlečení je velmi hebké, jemné a nadčasové. Materiál 100% česaná egyptská bavlna, žakárový vzor.

Povlečení kupujeme i podle ročního období. S jarem může rozkvést i peřina, do interiéru vpustíme klidně trávově zelenou, žlutou, levandulovou a motivy květin.

Pánové dají přednost geometrickým vzorům a barevným kontrastům. A malé děti potěší motivy zvířátek, princezen nebo dopravních prostředků.

Foto: WWW.MATEJOVSKY-POVLECENI.CZ

Luxusní bavlněné saténové povlečení Swarowski. Výborně saje vlhkost, prodyšný materiál. Krásně sladěné tóny šedé a zlatavé, zapínání na zip.

Přehled materiálů

Záleží, kam povlečení pořizujeme. Jiné požadavky máme na chalupu v Krkonoších, kde se po výletu na běžkách potřebujeme zachumlat do teplých peřin. Tam může být příjemný kvalitní flanel nebo úpletové jersey povlečení.

Foto: WWW.SCANQUILT.CZ

Saténové povlečení s motivem plané růže, materiál 100% dlouhovlákná česaná bavlna, nežehlivá úprava. Cena od 2290 Kč

Luxusní hladký satén naopak oceníme v posteli každý všední den. Ale pozor, není vhodný v případě, že k nám do postele chodí čtyřnohý miláček, snadno ho totiž potrhá drápky!

100% česaná bavlna

Má skvělou savost, je barevně stálá, vhodná pro alergiky. Z jemné příze se tká hladký satén (není to materiál, ale typ vazby), hustěji jsou tkaná plátna a nádherné damašky. Bavlněné satény v nejvyšší kvalitě jsou nežehlivé. Jejich vlákna se při praní nepolámou, usuší se v závěsu, jsou hladké.

Foto: WWW.STELLAATELIERS.CZ

Luxusní ložní povlečení Elmin, makosatén, 100% čistá česaná bavlna, povrch vyrobený z jakostních druhů dlouhovláknité egyptské bavlny, cena 1971 Kč

Počesaný flanel

Je heboučký, oblíbený u dětí. Počesat lze hustý a kvalitní flanel, ale i řídký.

Jersey

Oblíbený splývavý materiál, pohodlný úplet. Nemačká se, nemusí se žehlit.

Zvlněný krep

Je na omak drsnější, ale po vyprání se změkčí. Krep se nikdy nežehlí, pomačkání na něm není vidět. Základní tkanina je buď hustší a kvalitnější, nebo řidší. Tento rozdíl poznáme již v obchodě.

Zapnout snadno a rychle

Nikdo nemá rád, když peřina z povlečení vylézá. Zapínání je pro mnohé klíčové. Osvědčený je zip, povléká se s ním nejrychleji. Další možností jsou patenty nebo knoflíčky, které patří mezi osvědčenou klasiku.

Foto: KIKA

Povlečení Bed Art, zapínání se zipem, velikost 140 x 200 cm, materiál 100% bavlna, satén, pratelné na 60 °C.

Pereme bez bělidla

Každé nově zakoupené povlečení před použitím vypereme. Při praní se vždy řiďte pokyny výrobce. Otočíme ho lícovou stranou dovnitř a zapneme pračku na 60 °C. Přetočení naruby je šetrnější k barvám.

Počítáme i s tím, že se může seprat zbytková barva. Vyšší teploty nás bezpečně zbaví roztočů, ale lze prát i na 40 °C. Vždy se však vyvarujeme bělicích složek, které dělají v jakémkoli prádle skvrny!

Foto: WWW.SCANQUILT.CZ

Flanelové povlečení pro ty, kteří mají rádi teplo. Nežehlí se, pocit hebkosti díky vlasovému efektu. Cena od 1190 Kč.

Také vynecháme aviváže, protože brání vítané vlastnosti vlákna absorbovat vlhkost. A při spaní toho vypotíme opravdu hodně.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám