Majitelka domu si pro sebe a své dvě děti přála především klidnou polohu, dostatek místa, hodně světla a pohodlné, účelné a moderní řešení.

Dům, kde nic nechybí, ale ani nic nepřebývá. Od rovinaté parcely s jižní orientací na „ztraceném“ okraji obce si slibovala příjemné zázemí, o návrh domu požádala Aleše Gadlinu.

Pohled ze zahrady naznačuje kaskádovitou kompozici stavby od nejnižší části s garáží (vlevo) přes jídelnu se zvýšeným stropem až po dvoupodlažní obytnou část vpravo.

Pohled ze zahrady naznačuje kaskádovitou kompozici stavby od nejnižší části s garáží (vlevo) přes jídelnu se zvýšeným stropem až po dvoupodlažní obytnou část vpravo.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

„Většinou se na mě obracejí klienti, kteří mé práce znají a přejí si něco, co se vymyká obvyklým představám o nadstandardu. Hledají komfort, a především originalitu, chtějí vybočit z řady,“ vysvětluje autor návrhu.

Jídelna má pod vysokým stropem široký pás oken. Zvenku jsou tato okna vidět nad garáží a nad střechou vstupní partie domu.

Jídelna má pod vysokým stropem široký pás oken. Zvenku jsou tato okna vidět nad garáží a nad střechou vstupní partie domu.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Tři zóny ve třech výškách

Podoba domu to jasně potvrzuje. Stavba se kaskádovitě zvedá od vstupní části směrem do zahrady. Nejnižší hmota se zádveřím, technickou místností, šatnou a garáží je orientována do ulice.

Ze zádveří se vchází přímo do „jídelní“ zóny s jídelnou a kuchyní. Kuchyně je umístěna v severní části, prosklenou stěnou se dá vyjít na malou terasu, vhodnou pro příjemné letní stolování ve stínu.

Půdorys domu

Půdorys domu

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Hlavní komunikační linie pokračuje „středem“ kolem otevřeného schodiště přímo do obývacího pokoje. Je záměrně oddělen příčkou od přímého kontaktu s kuchyní, ale nabízí výhled a výstup na terasu na jižní straně domu. Tady rodina ráda sedává v chráněném vnitřním rohu, kousek od bazénu.

Jídelna má oproti vstupní partii zvýšený strop, což umožnilo umístění pásových oken přivádějících světlo shora z jihu a západu. Nejvyšší část domu je dvoupodlažní.

Ze vstupní haly se skleněnými dveřmi otevírá průhled celým přízemím přes jídelnu a obývací pokoj až po dveře vedoucí do ložnicové části.

Ze vstupní haly se skleněnými dveřmi otevírá průhled celým přízemím přes jídelnu a obývací pokoj až po dveře vedoucí do ložnicové části.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

V přízemí na obývací pokoj navazuje ložnicová zóna – hlavní ložnice se samostatnou koupelnou a šatnou. V patře se nacházejí dva dětské pokoje s vlastním příslušenstvím.

Obytné prostory v přízemí sjednocuje podlaha z běleného dubu, stejným materiálem je obloženo i schodiště.

Obytné prostory v přízemí sjednocuje podlaha z běleného dubu, stejným materiálem je obloženo i schodiště.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

„Líbí se mi, že interiér je volný a vzdušný. Slunce přichází i tam, kde nejsou běžná okna. Otevřené schodiště mi umožňuje stále sledovat děti, i když jsou nahoře,“ chválí majitelka domu prostorové uspořádání.

Kuchyňskou linku z lakovaných MDF desek doplňuje atypické varné centrum s deskou z bílého corianu.

Kuchyňskou linku z lakovaných MDF desek doplňuje atypické varné centrum s deskou z bílého corianu.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Kvalita až v první řadě

Přestože stavba musela ctít určitý finanční limit, na kvalitě materiálů a technického řešení se to neprojevilo. Dům byl realizován jako energeticky pasivní stavba z tvárnic Porotherm, s nimiž má architekt již dlouholetou osvědčenou zkušenost.

Je vybaven větracím systémem s rekuperací tepla, chrání jej kvalitní hliníková okna a byl vybaven zařízením vyrobeným na míru z kvalitních přírodních materiálů.

Obývací pokoj je vybaven na míru vyrobenou nábytkovou sestavou z běleného dřeva. Do obkladu stěn jsou integrovány skleněné police, televizní sestava, nepřímé zářivkové osvětlení i krbové těleso s krbovou vložkou.

Obývací pokoj je vybaven na míru vyrobenou nábytkovou sestavou z běleného dřeva. Do obkladu stěn jsou integrovány skleněné police, televizní sestava, nepřímé zářivkové osvětlení i krbové těleso s krbovou vložkou.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Vzdušnost interiéru je podpořena slunečním světlem, které sem svítí po celý den (okna vedou do všech světových stran). Také velkými prosklenými plochami, skleněnými dveřmi a světlými barvami v interiéru.

Do ložnice si majitelka vybrala tmavě hnědou tapetu a bukový nábytek. Design interiéru navrhl Ctirad Musiol.

Do ložnice si majitelka vybrala tmavě hnědou tapetu a bukový nábytek. Design interiéru navrhl Ctirad Musiol.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Také dětské pokoje v patře byly vybaveny na míru. Nábytek je rovněž z běleného dřeva, doplňky a textilie si děti vybraly v pestrých barvách podle svého vkusu.

Také dětské pokoje v patře byly vybaveny na míru. Nábytek je rovněž z běleného dřeva, doplňky a textilie si děti vybraly v pestrých barvách podle svého vkusu.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Převažují podlahy a nábytek z běleného dřeva, všechny keramické obklady a dlažby si majitelka vybrala v jednotném jemném pískovém odstínu.

Kuchyňská linka září leskle lakovaným bílým povrchem, sněhobílá je i sedačka, jen dětské pokoje zdobí pestré barvy. Celkové vyznění směřuje k bydlení v klidu a harmonii.

Hlavní koupelnu zdobí italská velkoformátová keramická dlažba a obklad. Atypické bezfalcové dveře a nábytková sestava dodržují materiálovou a barevnou koncepci celého interiéru domu.

Hlavní koupelnu zdobí italská velkoformátová keramická dlažba a obklad. Atypické bezfalcové dveře a nábytková sestava dodržují materiálovou a barevnou koncepci celého interiéru domu.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Kouzlo vysokého stropu

Vysoké stropy v historické architektuře vytvářely majestátní dojem a také působivou akustickou i světelnou atmosféru. Byly znakem bohatství, duchovního a společenského významu.

V nedávné minulosti pak ustoupily požadavkům na levnější výstavbu a vytápění. Pocit volnosti však „má něco do sebe“.

Terasa před obývacím pokojem je příjemně stíněna přesahem horního podlaží. Díky tomu i přes velké jižní prosklení nedochází k přehřívání interiéru.

Terasa před obývacím pokojem je příjemně stíněna přesahem horního podlaží. Díky tomu i přes velké jižní prosklení nedochází k přehřívání interiéru.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

V jídelně architekt využil zvýšeného stropu (výška 360 cm) k umístění horních pásových oken. Do prostoru přichází během celého odpoledne příjemné rozptýlené horní světlo, jehož efekt se násobí odrazy od bílých stěn a světlého nábytku.

Volný průchod světla umožňuje také subtilní schodiště s čirým skleněným zábradlím. V sádrokartonovém stropním podhledu jsou instalovány zářivky.

Aleš Gadlina (1965)
Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V r. 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Jitka Pálková, více na www.mujdum.cz