Parcela o velikosti pouhých 127 m2, nacházející se v sevření dvou rovnoběžných ulic, které vedou od jihozápadu a na severovýchodě se sbíhají – to není jednoduchá výchozí situace pro stavbu rodinného domu.

Ke stísněné poloze a ne zrovna ideální orientaci ke světovým stranám je nutno ještě „připočítat“ výškový rozdíl 2,5 m mezi těmito komunikacemi.

Hlavní průčelí domu směřuje k severovýchodu. Z volného cípu pozemku u opěrné zdi vede vstup do samostatné obytné jednotky v přízemí. V horních podlažích zdobí toto průčelí dvě terasy se zábradlím z cementových desek.

Hlavní průčelí domu směřuje k severovýchodu. Z volného cípu pozemku u opěrné zdi vede vstup do samostatné obytné jednotky v přízemí. V horních podlažích zdobí toto průčelí dvě terasy se zábradlím z cementových desek.

FOTO: www.mujdum.cz

Mnoho běžných stavebníků by tváří v tvář těmto podmínkám pravděpodobně upustilo od svých úmyslů vybudovat zde nové bydlení, pro architekta Lukáše Rouhu však toto na první pohled „beznadějné“ zadání znamenalo ojedinělou výzvu.

FOTO: www.mujdum.cz

Novostavba stojí na půdorysu původní chaloupky, která jednou štítovou stěnou těsně přiléhala k sousednímu domu a druhou směřovala k severovýchodu, na neoplocený cíp pozemku, kde se sbíhají obě sousední ulice.

Do svažitého terénu tu „zapustil kořeny“ obdélníkový dům se sedlovou střechou, dvě plnohodnotná patra a obytné podkroví.

FOTO: www.mujdum.cz

Ani centimetr navíc

Přízemí je řešeno jako samostatná bytová jednotka s vlastním vstupem zvenčí a vnitřním schodištěm, které jej propojuje s horní částí domu. Vedle zapuštěného vstupu je uzavřený kiosek na popelnici.

Na zádveří navazuje schodiště, sklad a vstup do garsonky s obytným prostorem, koupelnou a vestavěnými skříněmi.

FOTO: www.mujdum.cz

Do patra se vchází z „horní“ ulice, ze zádveří se otevírají dveře přímo do společné obývací části domu. Je vybavena kuchyňským koutem, jídelním stolem a sezením, ve skrytu za schodištěm je malá pracovna a WC.

Prosklená plocha v severovýchodní štítové stěně vede na terasu, která nahrazuje zahradu. Podkroví obsahuje ložnici, dětský pokoj, koupelnu a samostatné WC s pračkou.

I v kuchyni je patrný důraz na čistotu a jednoduchost linií i textur.

I v kuchyni je patrný důraz na čistotu a jednoduchost linií i textur.

FOTO: www.mujdum.cz

Díky úsporné a přehledné dispozici bez zbytečných chodeb a nevyužitelných zákoutí se podařilo získat přes 130 m2 užitné plochy, místnosti mají standardní velikost a dům dokonce nabízí možnost dvougeneračního bydlení!

Střízlivý a přirozený

Stavebníci si přáli jednoduchý dům s důrazem na úspornou výstavbu a ekonomický provoz. Vzhledem k charakteru okolní zástavby se architekt rozhodl vyjít z typické venkovské formy.

Přiznaný železobetonový strop, velkoformátová dlažba s „betonovým“ vzhledem a jednoduchý interiér v bílém provedení s několika červenými akcenty naznačují střízlivý moderní vkus majitelů domu.

Přiznaný železobetonový strop, velkoformátová dlažba s „betonovým“ vzhledem a jednoduchý interiér v bílém provedení s několika červenými akcenty naznačují střízlivý moderní vkus majitelů domu.

FOTO: www.mujdum.cz

Navrhl jednoduchou obdélníkovou stavbu se sedlovou střechou bez přesahů, s jednoduchými moderními okny a hladkými fasádami. Jediným projevem členitosti je předsazená hmota schodiště z přízemí do patra. Přízemí a schodišťová část jsou navenek odlišeny tmavší omítkou.

Schodišťový prostor v podkroví je příjemně osvětlen střešními okny. Světlo prochází otevřeným schodištěm do nižších podlaží

Schodišťový prostor v podkroví je příjemně osvětlen střešními okny. Světlo prochází otevřeným schodištěm do nižších podlaží.

FOTO: www.mujdum.cz

Tradiční je také použitý materiál – keramické tvárnice Porotherm splňují požadavky na tepelně izolační vlastnosti stavby a zároveň umožňují domu „dýchat“. Tím je vyřešeno časté dilema mezi dokonale těsnící stavbou bez tepelných ztrát a zdravým vnitřním prostředím s přirozenou vlhkostí.

Okenní rámy, dlažby a obklady v celém domě drží jednotnou neutrální šedou linii

Okenní rámy, dlažby a obklady v celém domě drží jednotnou neutrální šedou linii.

FOTO: www.mujdum.cz

Za zdařilé architektonické řešení v souladu s historickou zástavbou a promyšlené použití výrobků z pálené keramiky získala stavba ocenění v soutěži Porotherm Dům Wienerberger 2014.

Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Více na www.mujdum.cz