Hlavní obsah

Mladý muž proměnil sedm století starou jeskyni v moderní domov

Novinky, nes

Jedním z počinů, které v loňském roce upoutaly diváky pořadu Grand Designs britské televizní stanice Channel 4, byla proměna jeskyně v moderní obydlí s tekoucí vodou, podlahovým vytápěním a wi-fi. Autorem náročného díla a zároveň jeho majitelem je 38letý worcestershirský rodák Angelo Mastropietro.

Foto: Profimedia.cz

Mladý Brit proměnil jeskyni v moderní domov.

Článek

Jako u spousty podobných obydlí, i v tomto případě je velice zajímavý už jen příběh, který za obytnou zmodernizovanou jeskyní stojí.

Angelo původně vlastnil úspěšnou personální agenturu, ovšem před osmi lety lékaři zjistili, že trpí roztroušenou sklerózou. Jeden čas zůstal zcela paralyzovaný. Nemohl nic dělat, a tak přemýšlel, jak dál naloží se svým životem, který v původním stylu už nemohl vést.

Foto: Profimedia.cz

Majitel zvolil všude pouze ambientní osvětlení, které nejlépe podtrhuje atmosféru bydlení v jeskyni.

Jak Angelo řekl televizní stanici Barcroft TV, se stejným entuziasmem, s jakým kdysi zakládal svou společnost, se loni pustil do úpravy a zabydlování jeskyně.

Když ji kupoval, byla už nějakou dobu osiřelá. Lidé ji ale před tím prokazatelně obývali zhruba 700 let. Je zahloubena do pískovcového masivu, rozkládajícího se poblíž polesí zvaného Wyre Forest, jež údajně kdysi inspirovalo profesora Tolkiena k napsání Pána prstenů.

Foto: Profimedia.cz

Interiér jeskyně je vytápěn podlahovým topením a krbovými kamny.

Angelo odhaduje, že úpravami, hloubením a kutáním ve skále strávil okolo tisícovky hodin. Takřka veškeré práce, včetně odvozu 70 až 80 tun vytěženého kamene, zvládl sám.

„Miluji výzvy. Shodou náhod lze mé příjmení přeložit jako Pán kamene, možná to prostě mám v krvi,“ vtipkuje na téma odvedené úmorné práce Brit se zjevně italskými předky.

Foto: Profimedia.cz

Do stěn jeskyně majitel vytesal četné niky, které využívá jako úložné prostory.

Úpravy jeskyně se neobešly bez komplikací. Jednou z nich bylo vykutání výklenku a celé vany přímo do kamenné stěny. Teprve poté však Angelo zjistil, že nikdy nebude mít dost horké vody na to, aby vanu zcela naplnil. Místo vany je proto v jeskyni elegantní sprchový kout s bílými stěnami obloženými šedými oblázky.

Foto: Profimedia.cz

Stěny sprchového koutu jsou obložené šedými oblázky.

Kámen je v jeskyni všudypřítomný. V koupelně je z něj vyrobeno i umyvadlo, na mnoha místech jsou do stěn vytesány niky sloužící jako úložné prostory.

Mladý muž si ve svém příbytku vyhrál také se světlem. Namísto přímého osvětlení volil v místnostech jen ambientní, které lépe odpovídá charakteru jeskyně.

Foto: Profimedia.cz

Z kamene není jen příbytek, ale například i umyvadlo v koupelně.

Vybílený a moderně zařízený interiér jeho obydlí disponuje vším, co si moderní člověk může přát. Kromě krbových kamen a podlahového vytápění je to zejména tekoucí voda z vlastního, 80 metrů hlubokého vrtu.

Foto: Profimedia.cz

Převážnou většinu prací na svém příbytku v jeskyni si odvedl mladý majitel sám. Znamenalo to mj. i odstranění 70 až 80 tun kamene.

Angelo jeskynní byt v současné době pronajímá, neboť jeho zařízení vyšlo v přepočtu na 5,76 miliónu korun. Doufá však, že se ve své jeskyni, již nazývá Rockhouse (Kamenný dům), bude moci jednoho dne usadit natrvalo.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám