Hlavní obsah

Hodiny - funkční dekorativní prvek do každé domácnosti

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni jsme s větším či menším napětím přivítali nový rok. Bedlivě jsme sledovali ručičky hodin, až se o půlnoci potkaly na magické dvanáctce. Nebo snad máte raději digitální časomíru? Ať tak či onak, hodiny jsou funkčním dekorativním prvkem a neměly by chybět v žádném interiéru.

Foto: IKEA (5x)

Škrobené bílé dečky jsou v mnoha domácnostech minulostí, hodiny je mohou připomenout.

Článek

Po invazi kreativních barevných hodin tu jsou zpátky střízlivá 70. a 80. léta minulého století. Dnešní čtyřicátníci a padesátníci si velké kulaté hodiny s ciferníkem a masivním rámem pamatují z doby své povinné školní docházky.

Foto: PYLONES

Při pohledu na hodiny se dítě učí číslice. Cena 1325 Kč

Foto: BOB

Zápisník školáka s pastelkou, vše ze dřeva za 990 Kč.

Milovníci extravagance hledají na e-shopech a v bazarech původní tikající kousky s patinou, které zdobily zdi školních tříd a jídelen nebo nádražní haly. Pořídit si lze i zbrusu nové hodiny v retro designu, řízené rádiem. Koho trendy neovlivňují, má větší výběr.

Foto: METEOSTANICE.CZ

Dvoukilové analogové hodiny ve stylu klasických nádražních hodin. Čas i datum řídí rádio, signál DCF 77. Vhodné do loftů, prům. 50 cm. Cena 2390 Kč

Foto: IKEA

Nástěnné hodiny ovládané rádiem, prům. 30 cm. Cena 499 Kč

Hra pro malé i velké

Zejména hodiny pro děti by neměly postrádat vtip. V takovém případě jsou různé tvary a barvy namístě. Kdo nepodléhá kouzlu hodin s malovanými postavičkami Walta Disneyho, může vybírat z dílen českých designérů hravé výrobky ze dřeva a z papíru.

Foto: KARTOONS

Pozor! Budík z kartonu vás nevzbudí, ale povzbudí ekology. Je totiž z recyklovatelného papíru. Cena 600 Kč

Dospělí zase mohou volit podle svých zálib typ a potisk hodin. Na trhu jsou nástěnné malované hodiny v duchu Provence pro ženy i retro hodiny zakomponované do letadélka či motorky.

Foto: BONAMI

Nástěnné hodiny pro tátu do dílny a pro mámu do kuchyně. Rozměr 20 x 50 cm. Cena 299 Kč

Bez okázalosti

Jednoduché linie, jedna barva, jeden materiál. Nástěnné, stojací i podlahové hodiny se soustředí především na funkčnost a svým vzhledem potvrzují rčení, že v jednoduchosti je krása. Takové hodiny vyniknou v jakémkoli interiéru.

Foto: IKEA

Poznáváte 70. léta 20. století? Hodiny masivního vzhledu jsou jednobarevné a nechybí jednoduchý ciferník. Lze je postavit na polici i zavěsit na stěnu. Cena 999 Kč

Mezi oblíbené materiály patří dřevo, kov, papír, textil, sklo čiré i probarvené. Dětem do pokojíčku, ale také do kuchyně, pořídíme plastové nerozbitné a snadno omyvatelné hodiny.

Foto: IKEA

Podlahové hodiny vypadají jako pendlovky. Prostor pro kyvadlo nahradily praktické police. Rozměry 56 x 17 x 198 cm. Cena 3990 Kč

Digitální hodiny jsou sice tiché, ale většina lidí raději spoléhá na dobře známé a z dálky rozeznatelné rozložení hodinových ručiček. Na číslice se musí zaměřit, leckdo k tomu potřebuje brýle.

Foto: IKEA

Hodiny potažené látkou s oranžovým potiskem vnesou do místnosti hřejivý sluneční svit. Cena 399 Kč

Foto: PYLONES

Nástěnné hodiny a silueta kočky v jednom. Cena 1050 Kč

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám