Hlavní obsah

Mladý pár si postavil domek za necelých 38 tisíc korun

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christian Montez a Kyra Powellová řešili stejný problém, jakému čelí spousta mladých lidí. Chtěli bydlet ve vlastním, ale nemohli si běžný domek dovolit. Jejich řešení s nadšením obdivují příznivci miniaturního bydlení po celém světě. Na zahradě dívčiných rodičů si totiž v přepočtu za 38 000 Kč postavili maličký příbytek, kterému nechybí nic podstatného.

Foto: Profimedia.cz

Dům je postaven na základech starého přívěsu.

Článek

Dům je dlouhý zhruba pět metrů, široký 2,6 metru a na výšku měří 3,8 metru. Aby majitelé srazili náklady na minimum, stavěli v maximální možné míře pouze z recyklovaného materiálu.

Jako základ použili starý přívěs, který páru věnovali Kyřini rodiče. To, že se rozhodli stavět právě na přívěsu, nebylo náhodou. Vyhnuli se tak povinnosti žádat o stavební povolení.

Foto: Profimedia.cz

Prakticky veškerý materiál použitý na stavbu je recyklovaný.

Stěny v interiéru jsou obloženy OSB deskami, které se podařilo sehnat s množstevní slevou, podlaha je složena z použitých dřevěných prken.

Nábytek a okna mladý pár sehnal ve sběrných dvorech. Roztomilým detailem je kulaté okénko ve štítu domu. Při bližším prostudování návštěvník nakonec odhalí jeho původ – je to okénko ze dvířek pračky, která dodal kamarád.

Foto: Profimedia.cz

Velké posuvné dveře věnovali mladému páru Kyřini prarodiče.

Od přátel ostatně pochází i pár dalších kusů vybavení domu, jiné zase od sousedů. Ať už to byly nepoužívané ocelové nosníky, panty, laťky, rám postele apod.

Fasády domku jsou obloženy vlnitým plechem, který nabídl zdarma farmář ze sousedství, když měnil střechu na stodole, plech na střechu samotného domečku pak pochází opět ze sběrných surovin.

Foto: Profimedia.cz

Interiér je vytápěn malými kamínky.

Stavba zabrala Christianovi a Kyře překvapivě krátký čas. Za pouhých devět týdnů měli hotovo.

V jejich domku jsou jasně vyčleněny základní zóny – kuchyňský koutek, malý obývací pokoj a kancelář. Na to vše shlíží ložnice umístěná v loftu pod střechou.

Foto: Profimedia.cz

V interiéru jsou jednotlivé zóny navzdory malému prostoru jasně odlišené.

Foto: Profimedia.cz

Ložnice je umístěna hned pod střechou.

Vytvořit podobný domov není ovšem snadné a je třeba mít jisté zkušenosti. Ty mladému páru nechybí, neboť zatímco Christian je vystudovaný architekt, Kyra absolvovala Národní nábytkářskou školu v Oxfordu.

Foto: Profimedia.cz

Kdo potřebuje paroží, když má starý bicykl?

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám