Hlavní obsah

Investice do služeb bytového designéra se vyplatí

Novinky, nes

Nejdražší služby nabízejí bytoví designéři ve Zlínském kraji, nejlevněji je lze naopak pořídit v kraji Olomouckém. Vyplynulo to z průzkumu, který si nechala udělat Raiffeisen stavební spořitelna. Investice do jejich služeb se rozhodně vyplatí.

Foto: Profimedia.cz

Dobře zvolený designér navrhne klientovi domov přesně podle jeho potřeb a za rozumnou cenu.

Článek

Důvodem, proč se právě bankovní dům tohoto typu zajímá o nákladnost služeb interiérových designérů, je fakt, že je klient může hradit z úvěru určeného na bydlení.

„Investice do služeb bytových designérů může s pořízením či úpravami bydlení výrazně pomoci. Čím vyšší částku investujete, tím více se vám vyplatí poradit se o ní hned v úvodu s profesionálem. Vyhnete se tak možným komplikacím a v případě rekonstrukce i nucenému předělávání. Náklady spojené s využitím služeb odborníků na bydlení, mezi něž patří také bytoví designéři, lze navíc v rámci rekonstrukce či výstavby hradit i z úvěru určeného na bydlení,“ uvádí Jitka Jechová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Autoři průzkumu oslovili celkem 64 designérských studií ze 14 krajů České republiky. Na všechna měli stejný požadavek. Chtěli vědět cenu vizualizace pro modelový byt o rozloze 60 m2.

Cena vizualizace interiéru od bytového designéra
KrajPrůměrná cena v Kč (vč. DPH)
Olomoucký15 200 - 26 400
Ústecký16 500 - 23 000
Vysočina19 000 - 27 000
Královéhradecký20 000 - 24 800
Karlovarský21 920 - 27 320
Moravskoslezský22 125 - 30 000
Jihomoravský23 920 - 33 520
Liberecký24 000 - 30 200
Plzeňský26 000 - 35 800
Jihočeský26 400 - 35 400
Středočeský27 800 - 39 500
Praha33 200 - 50 200
Pardubický34 900 - 36 900
Zlínský38 500 - 40 500

Ačkoli v rámci výzkumu byl k porovnání cen služeb designérů použit poplatek za vizualizaci interiéru, právě tuto platbu ve skutečnosti některá studia svým klientům za určitých podmínek nakonec neúčtují. Je to například v případě, když je designérské studio součástí partnerské sítě a klient si u ostatních partnerů nakoupí vybavení pro svůj nový domov.

Jiný případ, kdy studio poplatek za vizualizaci nežádá, popisuje Jiří Kruták z ateliéru Kruh - studio s. r. o. v Břeclavi: „Pokud se s klientem dohodneme na realizaci námi předloženého návrhu interiéru, pak mu tento návrh již neúčtujeme. Není to však obecným pravidlem, a proto by se lidé měli o této možnosti informovat u každého studia předem.“

Levnější vždy neznamená lepší

Samotný výběr designérského studia je stejně náročný, jako hledání jakéhokoli jiného odborníka. Znamená to, že ateliér nabízející své služby nejlevněji nemusí být právě tou nejlepší volbou. Odborníci proto doporučují brát cenu za služby spíše jako orientační ukazatel.

”Často se setkávám s tím, že ne všechny střední a soukromé školy zaměřené na design interiérů své absolventy dostatečně připraví na realitu. Přesto se jejich čerství absolventi i bez dostatečné praxe prezentují jako designéři,“ tvrdí bytová designérka Hedvika Novotná ze studia Novodesign a dodává:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Designér je člověk, který nahlédne do soukromí klienta a bude se mu věnovat třeba i několik měsíců. Důležité jsou proto reference, hotové realizace i to, jak si klient s designérem padnou do oka. Každý designér nabízí různé výstupy své práce a jiný rozsah svých služeb. Proto by si měl člověk předem ujasnit, co všechno od designéra vlastně očekává.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám