Hlavní obsah

Přímé, točité nebo rozkládací? Jaké zvolit schodiště do domu

Právo, Karolina Černá

Točité schodiště se hodí do malých prostor, ve větším a otevřeném interiéru se nemusíme bát schodiště přímého nebo členěného do dvou ramen.

Foto: G SERVIS (2x)

Celoskleněné zábradlí propouští na schodiště světlo, zároveň je bezpečné pro děti.

Článek

Typ a geometrii interiérových schodů určí nejlépe projektant, který zohlední stabilitu, pohodlí a bezpečnost schodiště. Zákazník může vybírat ze spousty materiálů rezonujících s vybavením místnosti.

Schody jsou dlouhodobá investice, tvoří důležitou spojovací součást interiéru, proto na nich nešetříme. Ceny se liší podle typu, tvaru, kotvení a materiálu.

Foto: J. A. P.

Vzdušné bočnicové schodiště je kotveno pouze ke zdi.

Než se rozhodneme

Při výběru schodiště zvažujeme jeho dopravu do domu a instalaci, zejména jde-li o vyšší patra. V silách výrobce je konstrukčně rozdělit schodiště na jednotlivé díly, které řemeslníci snadno odnesou do domu.

Okna jako přístupu lze využít v případě madel z kusu masivu nebo bočnic v délce až 5 m. Výrobce ale musí o přístupových úskalích vědět předem.

Pamatujme na to, že někdy po schodech budeme stěhovat nábytek.

Foto: G SERVIS

O dřevěné schodiště se musíme starat. Dáváme také pozor na bezpečnost, zejména u hladkých povrchů pomůže tvar stupně a sklon.

Méně frekventované schody by měly mít na šířku 60 cm. U rodinných domů je optimální šířka 120 cm pro dva průchozí pruhy, minimální šířka ramene je 90 cm.

Výška schodového stupně se pohybuje od 15 do 18 cm, šířka kolem 33-27 cm.

Foto: BAUHAUS

Půdní schody nůžky Termo. Výška podlaží do 280 cm s navršovaným žebříkem, nosnost 150 kg, cena 4690 Kč.

Málo, nebo hodně místa?

Výběr schodiště limituje dostatečný vstupní i výstupní (stropní) stavební prostor. Pro minimalistické točité schodiště v malé místnosti má mít průměrný otvor 150-160 cm, pro ostatní je to přirozeně více. Nemáme-li ani tolik místa, volíme stahovací, rozkládací schodiště.

Do většího interiéru vybíráme přímé, monolitické schodiště na samostatnou stěnu. Dvouramenné schodiště velký prostor příjemně rozčlení. Troufnout si můžeme i na otevřené širší schody umístěné volně v prostoru.

Foto: J. A. P.

Točité schodiště šetří místo, zároveň otevírá prostor kuchyňského koutu.

Prostor ušetříme, vzdáme-li se zábradlí nebo využijeme-li pouze jedno. Ovšem v tomto případě pozor na bezpečnost!

Schody podle vzhledu

Výběr vzhledu a tvaru schodiště ovlivňuje charakter, velikost prostoru a možnosti kotvení, např. třmenové schodiště vyžaduje kotvení jedné strany nášlapů přímo do stěny, takže ho nemůžeme umístit do volného prostoru.

Foto: SWN MORAVIA

Svislé nerezové tyče zábradlí brání pádu dětí ze schodiště, zároveň jsou dost blízko sebe, takže dítě mezerou neprostrčí hlavu.

Točité schody zpřístupňují často malý prostor. Obvykle má takové schodiště kruhový nebo obdélníkový profil. Desky jsou visuté nebo kotvené do obvodového zdiva, někdy z pilíře vystupují stupně, které ho obtáčejí.

Bočnicové schodiště působí vzdušně, je kotveno pouze k nosné zdi. Podobný vzdušný efekt nabízí třmenové schodiště, pro něž je charakteristické upevnění stupňů přímo do zdi.

Foto: J. A. P.

Segmentové schodiště provzdušní interiér, spojení dřeva s kovem působí elegantně.

Segmentové schodiště se skládá z jednotlivých dílů (segmentů), které výrobce poskládá do potřebného tvaru, např. písmen L či U.

Mezi atypická schodiště patří např. segmentové páteřní schodiště (vypadá jako páteř s obratli), lomenicové s plnou deskou, zalomenou a tzv. zubatou při pohledu zespodu.

Jaký zvolit materiál

Dřevo je nejoblíbenějším materiálem, na chalupách a v rustikálních interiérech působí hřejivě. Odolné jsou schody z dubu, buku, jasanu i teaku nebo kompozita s příměsí těchto druhů.

Schody ale vyžadují péči, jednou ročně je ošetříme voskem, impregnačním olejem.

Foto: SWN MORAVIA

Hladký povrch schodů ošetříme brzdnými pevně připevněnými koberci, k orientaci po schodišti poslouží LED pásy podél stupňů nebo přímo na schodech.

Beton si našel cestu i do interiérů. V kvalitním provedení dokáže být tvarově i barevně zajímavý a dlouho vydrží.

Sklo umožňuje průhled, je vhodné do tmavších interiérů. Hřejivý vzhled mu dodá kombinace se dřevem, v moderním interiéru zapůsobí spojení s kovem.

Kámen může mít jemný leštěný povrch, drobné výstupky naopak zajistí větší bezpečí při chůzi. Impozantně působí schodiště mramorového vzhledu či napodobující lámaný kámen. Hodí se však do prostorově velkorysých interiérů.

Bezpečný výstup i sestup

Snadno zakopneme, má-li jedno schodišťové rameno méně než tři schody. Dva schůdky totiž jednoduše přehlédneme. Jednotlivé stupně lépe uvidíme, jsou-li vybaveny bodovými světly. Ta se vkládají třeba i do stěny. Podobnou úlohu splní LED pásky na okrajích jednotlivých stupňů.

Foto: SWN MORAVIA

Hladký a klouzavý povrch opatříme protiskluzovým pásem, v kameni zdrsnělými drážkami při okraji. Přijatelný je sklon schodiště do 35°, za strmé je pokládáno 35 až 45°, sklon nad 45° mají schodiště žebříková.

Nepodceňujeme zábradlí. Zábradlí můžou být plná, tabulová nebo vyplněná svislými tyčemi, umístěnými blízko k sobě, aby jimi děti neprostrčily hlavičku (méně než 12 cm). V domácnosti s dětmi instalujeme před schodiště bezpečnostní branku.

Zábradlí by mělo být po obou stranách schodiště ve výšce 110 cm nad každým stupněm schodiště.

Tip výrobce

Petr Paksi, výkonný ředitel J. A. P., spol. s r.o.

Před vlastní výrobou schodů trvejte na zaměření konkrétního prostoru, do kterého se budou schody umísťovat a v němž budou sloužit. Rozhodně se nespoléhejte pouze na výkresovou dokumentaci, která nemusí odpovídat realitě.

Rozměry zdí se mnohdy liší i v desítkách centimetrů a schody se samozřejmě nemusí do prostoru vůbec vejít. A pokud ano, pak za cenu velkých ústupů v podobě výklenků ve zdi či nežádoucích atypických úprav na schodišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám