Hlavní obsah

Horská chata ve tvaru kostky se svému okolí blíží víc, než se na první pohled zdá

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veliký zájem odborných i laických médií vzbuzuje v posledních dnech projekt českého architektonického studia Atelier 8000. Jejich pasivně udržitelná horská chata ve tvaru kostky, postavená na jeden ze svých vrcholů, sice v mezinárodní soutěži na návrh nového rekreačního objektu ve Vysokých Tatrách nevyhrála, za pozornost ovšem rozhodně stojí.

Foto: Jan Cyrany

Horská chata ve Vysokých Tatrách mohla podle návrhu vypadat jako kostka zabořená jedním svým vrcholem do země.

Článek

Navrhovaná podoba Kežmarské chaty může na první pohled působit nečekaně extravagantním dojmem, ovšem už na druhý pohled člověk zjistí, že právě tento tvar má svou vnitřní logiku.

Foto: Jan Cyrany

Z některých úhlů může pohled na kostku uprostřed horské scenérie připomínat záběry ze sci-fi filmu.

Jak říkají autoři projektu, stavba má vyvolat v pozorovateli pocit lehkosti a náhodnosti.

Geometricky pravidelný hranatý objekt podle jejich názoru působí stejným dojmem jako bludný balvan, který zůstal na místě za ustupujícím ledovcem. Z dálky pak jeho ostré hrany na pozadí horských štítů splývají s konturami okolních skal.

Foto: Jan Cyrany

Navzdory neotřelému vzhledu nabízí projekt zcela tradičně zařízený interiér horské chaty, v němž nechybí lyžárna, botárna, sušárna, garáž na skútr, jídelna, pokoje ani místo pro nouzový nocleh.

Osvěžujícím aspektem návrhu je samozřejmě usazení kostky, která vypadá, jako by byla do země zabořena jedním ze svých vrcholů. Díky tomu návštěvník, ať přichází z kteréhokoli směru, vidí prakticky pokaždé tři strany domu zároveň.

Přitom platí, že vždy je některá z nich zalita světlem a jiné jsou ve stínu. I to je podle architektů stejné, jako když se člověk dívá na okolní skály a hru světla a stínu na jejich stěnách.

Foto: Jan Cyrany

Architekti vypočítali ideální náklon jižní a východní fasády tak, aby panely na nich umístěné získávaly maximum z přicházejícího slunečního záření.

Fasády pokryté fotovoltaickými panely, plechovými obklady a samozřejmě i prosklené plochy oken pak vrhají při různých úhlech pohledu spousty odlesků. Ani to není ve vysokohorském prostředí nic neznámého. Stačí jen vzpomenout na lesknoucí se hladiny horských ples a plochy tajícího ledu.

Foto: Jan Cyrany

Takto mohla vypadat nová Kežmarská chata.

Interiér stavby navrhli čeští architekti z lepených dřevěných profilů, přičemž jako hlavní surovinu vybrali odolný modřín. Vnitřek stavby je rozdělen do čtyř pater, kde v prvním, zčásti podzemním podlaží je navržena garáž pro sněžný skútr, servisní vstup, lyžárna, sušárna, úložiště pro boty a batohy, toalety a technické zázemí stavby.

V prvním nadzemním podlaží by byla restaurace a k ní připojená terasa. Druhé a třetí patro je vyčleněno k ubytování hostů. Podkrovní prostory počítají s místem pro nouzová přespání a eventuálně by část mohla být vyhrazena pro meditace.

Foto: Jan Cyrany

Atypický tvar nemá chata jen zvenčí, stejně neobvykle vypadá i její interiér.

Autoři projektu navrhli horskou chatu jako energeticky samostatný objekt, čili jako energeticky pasivní budovu. Tomu odpovídá nejen tvar, ale samozřejmě i orientace stavby, která v maximální míře podporuje využívání solární energie, ať již fotovoltaickými kolektory, termickými slunečními kolektory anebo přímým prouděním slunečních paprsků okny do interiéru.

Energeticky využívané fasády mají potřebný sklon vůči slunečním paprskům a směřují na východ a na jih.

Foto: Jan Cyrany

V podkroví se počítá s místem pro nouzové noclehy.

Chata má navrženo vytápění pomocí vzduchotechnické jednotky s rekuperací tepla minimálně 85 %. Získané teplo by se uchovávalo v zásobnících s topnou vodou. Do společné části je dále vymyšlen krb na dřevo pro náladové vytápění s možností akumulace tepla v zásobníku.

Na vše by pak dohlížel vysoce sofistikovaný systém regulace vycházející z pravidelně shromažďovaných dat (předpovědi počasí, obsazenost chaty, tepelná čidla, měřiče spotřeb, stav akumulace atd.)

Foto: Jan Cyrany

Vnitřní uspořádání pater v budově

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám