Hlavní obsah

Do domu s prosklenými stěnami mohou nahlížet jen zvědavé ryby

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projektů na bydlení pod mořem existují desítky. Málokterý je však propracován do takového stadia, aby jej autoři mohli nabídnout jako realizovatelný návrh, dokonce i s předběžným odhadem nákladů. Už tím je projekt americké společnosti U.S. Submarine Structures výjimečný. Jejich podmořský rodinný dům, který má kruhový půdorys, nese hravý název H2Ome (H2O - voda, home - anglicky domov) a jeho podoba nutí milovníky podmořského života tajit dech.

Foto: Profimedia.cz

Dům zanořený pod hladinu moře nabídne kromě nádherných výhledů i naprosté soukromí všem jeho obyvatelům.

Článek

Tak jako v případě suchozemských staveb, také zájemce o podmořskou rezidenci musí mít už předem zajištěné místo, kde jeho dům bude stát. Podle podmínek konkrétní lokace a její dostupnosti se pak bude vyvíjet konečná cena. Ta podle hrubých odhadů může činit něco kolem 10 miliónů dolarů, tedy zhruba 210 miliónů korun.

Pravda, částka to na první pohled není malá, ale na druhé straně se majitel může těšit na opravdu jedinečný výhled a naprosté soukromí i při všech prosklených stěnách.

Foto: Profimedia.cz

K čemu mořské akvárium, když může člověk z jídelny hledět přímo na korálový útes?

Podmořský dům disponuje 464 metry čtverečnými obytné plochy, rozdělenými do dvou podlaží. Spodní patro, sloužící jako hlavní prostor, nabízí to nejlepší, co člověk od podobného projektu může očekávat - prakticky každá jen trochu důležitá místnost má panoramatický výhled do moře. Ať je to jídelna, různé společenské místnosti anebo velká ložnice s vlastní koupelnou a šatnou.

Foto: Profimedia.cz

I takhle může vypadat hlavní ložnice v domě.

Horní patro je tvořeno dvojicí ložnic, rovněž doplněných vlastními koupelnami. Další místností je společná klubovna. Strop horního patra je prosklený, takže ať již budou jeho obyvatelé právě ležet v posteli, nebo brát lázeň v koupelně, mohou se kochat výhledem na moře nad sebou.

Dům je s obslužným molem na hladině propojen tubusem, v němž se ukrývá výtah. Spojení mezi oběma podlažími domu pak kromě výtahu obstarává i točité schodiště.

Jak probíhá stavba

Společnost veškeré části domu vyrobí ve svých prostorách. Zrovna tak vytvoří i všechny panely z akrylového skla. Po zhotovení jednotlivých kusů se vše přepraví do plovoucího suchého doku k sestavení a testům. Zařízení interiéru dodává výrobce, který se jinak specializuje na zařizování pětihvězdičkových hotelů.

Foto: Profimedia.cz

Uspořádání spodního patra

Po sestavení dům vypluje z doku speciální lodí na místo, kde bude pomalu potopen a připevněn k pilotům zabudovaným do dna. Dům tedy nespočine přímo na mořském dně, ale nějaký kus nad ním.

Po upevnění zbyde natáhnout „pupeční kabely“ k obslužnému molu a propojit je s místní infrastrukturou. Společnost tvrdí, že dům je majitelům plně k dispozici už 48 hodin po svém doručení na místo.

Foto: Profimedia.cz

Uspořádání horního patra s proskleným stropem

Dekomprese nebude třeba
Pokud máte před očima film jako Propast a představujete si, jak před každým odchodem z domova budete muset podstoupit dekompresi, zapomeňte na to. Autoři projektu potenciální zájemce uklidňují, že navzdory zanoření objektu pod hladinu moře není třeba se obávat jakýchkoli tlakových změn, nebo dokonce počítat s dekompresními pauzami během opouštění domova. V podmořském sídle bude totiž stejný tlak jako nad hladinou.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v takovémto domě pod vodou?
Nádherné! Něco takového bych si moc přál/a
21,8 %
Bylo by to určitě hezké, ale spíš jen na návštěvu
54,6 %
Nevím
0,4 %
Raději ne. Myslím, že by té vody všude kolem bylo na mě až moc
5,4 %
Jen to ne! Měl/a bych pocit, že na mě všechno padá, že se stěny protrhnou
17,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2198 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám