Hlavní obsah

Co by měl splňovat pokoj pro školáka

Právo, Sylva Svobodová

Budoucí prvňáčci a školáci mají jiné potřeby a nároky na svůj pokoj než mladší děti. Kromě místa na hraní jim musíme vymezit studijní prostor, kde stráví v průběhu roku nemálo času.

Foto: INDECO

Využít každý centimetr v dětském pokoji nám pomůže vestavěná skříň vyrobená přesně na míru. Barvu ladíme podle věku a pohlaví dítěte.

Článek

Dětský pokoj se mění zhruba každých šest let. Mezníkem je čas, kdy jde potomek poprvé do školy a pak když opouští základní školu a stává se z něj student. Malý školák ještě potřebuje místnost, kde je dětská hravost volně propojena s pracovním koutem. Student už má svůj jasný styl, individualitu, zájmy, koníčky.

V obou případech však platí, že uspořádání, odstín výmalby i vybavení začínáme s dítětem postupně konzultovat, protože je důležité, aby se mu v jeho prostoru líbilo, byl zařízen i podle jeho rad a nápadů.

Foto: BAUHAUS

Menší školáci si ještě hrají a potřebují spoustu úložného prostoru na hračky, deskové hry a lego. Regálová kostka z masivního dřeva jehličnanů, vhodná pro lehčí pokojové stěny i pro jednotlivou montáž. Rozměr 39x45,6x35 cm, cena kostky 399 Kč.

Než cokoliv pořídíme, klademe si otázky typu: bude mít dítě šanci uložit si své věci i za tři, čtyři roky? Bude se mu tento kousek nábytku líbit i za pět let, není příliš infantilní, barevný?

Je nábytek rostoucí, výškově nastavitelný, lze ho chytře přeskládat, nebo budeme muset za pár let pořizovat jiný?

Začínáme podlahou

Dříve si potomek hrál na zemi celý den, ale už to bude čím dál méně. V rámci rozsáhlejší rekonstrukce je rozumné vybrat i novou podlahovou krytinu.

Vinyl je skvělou krytinou pro děti, protože má praktické užitné vlastnosti. Podlahy z vinylu jsou stoprocentně vodotěsné. Vinyl zcela stačí v případě nehody setřít navlhčeným mopem.

Tento materiál je rozměrově stálý, na rozdíl od dřeva nesesychá, je pružný, pevný, odolný vůči oděru, pocitově teplý a naprosto nenáročný na údržbu. Také tlumí hluk. Vinyl umí napodobit image dřevěné podlahy a je i za příjemnou cenu - prodává se zhruba od 570 Kč/m2.

Foto: QUICK-STEP

Vinylové podlahy jsou do dětského pokoje praktické. Nabízí odolnost, pevnost, nevadí jim vylité tekutiny, jsou na omak teplé a příjemné, tlumí hluk.

Přírodní linoleum, které známe jako marmoleum, je další variantou podlahové krytiny vhodné pro starší děti. Je příjemné na dotek, vyrábí se v antistatickém i antibakteriálním provedení a je designově velmi zajímavé. Může se skládat do různých barevných čtverců, pásů, není problém nechat si vyrobit jakýkoli obrazec, ornament či dekor, což mladí kreativci ocení.

Korek je také dobrou volbou. Je měkký, teplý, pružný a voda či vylitá tekutina se nevsakuje, ale zůstává v podobě kapek na povrchu.

Méně vhodná je laminátová plovoucí podlaha, protože studí, při chůzi je hlučnější, pád ostrého předmětu ji může lokálně poškodit. Opatrnější buďme i při výběru dřevěné podlahy, která je sice krásná, ale dražší, navíc na měkčím druhu dřeva bude vidět každá rýha, je choulostivější na vlhko a skvrny.

Koberce se nemusíme vzdávat, ale vhodnější je kusový (s protiskluzovou podložkou), který umístíme do blízkosti lůžka nebo hrací plochy se sedacím pytlem.

Nová výmalba pomůže

S barvou se vyplatí pracovat, pokoj zútulní, pomůže zvýraznit tvar nábytku. Jen pozor na sytost odstínu, určitě se přikloníme k pastelovějším tónům, protože hračky, knížky a pomůcky pro děti už jsou samy od sebe dost pestré.

Foto: KIKA

Studentský pokoj Calisma nabízí 3dveřovou skříň s regály v provedení jasan coimbra, povrchová úprava vysoký lesk (š/v/h: 140 x 210 x 61 cm). Cena sestavy 11 490 Kč

Než zvolíme barevný tón stěn, máme rozmyšlený i odstín nábytku: decentně vypadá bílá, která pěkně vynikne, chybu neuděláme ani s klasicky dřevěným zařízením. Jestliže ale chceme barevný nábytek, určitě upozadíme stěnu a volíme neutrální bílý nátěr. Možné jsou i klasické tapety či fototapety, které používáme pro zdůraznění některé zóny v pokoji.

Šikovným tipem pro malého školáka je speciální barva, která přemění stěnu v psací tabuli. Na této lehce omyvatelné stěně si prvňáčci mohou zkoušet písmena, kreslit si nebo později psát vzkazy pro rodiče.

Zařízení promyšlené do detailu

Do pokoje pro mladší členy rodiny se musí investovat, protože malí človíčci mají jiné potřeby, platí na ně jiná ergonomie.

Při zařizování můžeme jít dvěma směry: buď si nechat vyrobit nábytek přímo na míru, nebo ho vybavovat sami jednotlivými kusy zvlášť.

Pokud se rozhodneme vybírat a sestavovat pokoj sami, držíme se osvědčené zásady: dětský pokoj se skládá ze tří zón: práce, odpočinek, hry.

Foto: IKEA

Při zařizování dětského pokoje pamatujme na tři zóny: spaní, hraní, učení. Každé dítě také potřebuje svoje soukromí, i kdyby mělo být na pětníku.

Zkusíme si nakreslit půdorys pokoje a pracovat s místem, kde je dostatek denního světla, volit vhodné místo na lůžko, určit správně prostor na hraní nebo pro kamarády, kteří přijdou na návštěvu.

Zásadní je výběr chytré skříně, která pojme nejen šatstvo, ale třeba i sportovní vybavení, deskové hry apod. Nezapomeneme ani na police, knihovnu, prostor na hračky, malovací potřeby. Dostatek úložného místa je totiž alfou a omegou všeho.

Pokoj pro dvě děti

Soužití dvou dětí v jednom pokoji je někdy boj, zvláště když je mezi nimi větší věkový rozdíl (5 a více let, jsou jiného pohlaví), neboť se těžko ladí režim a zájmy.

Přesto, když není jiná možnost, musíme si s tím poradit a vytvořit třeba na 16 m2 funkční dětský pokoj, který dobře poslouží oběma sourozencům.

Foto: IKEA

Sdílet jeden pokoj se sestrou může být boj, zvlášť když jedna je romantik a druhá spíše kluk. Řešením je vymezit dětem jejich zónu a opticky přepažit paravánem, závěsem. Každý potřebuje své soukromí.

Co se do pokoje musí vejít: dvě postele, dva pracovní stoly a dvě židle. Šatní skříň už může být společná, stejně jako knihovna. Menší prostor můžeme doplnit třeba sedacími vaky, ve kterých si děti můžou přes den odpočinout, číst knížku, povídat si.

Foto: HORNBACH

Dobrým tipem je speciální barva na tabule, kterou lze aplikovat na stěnu a pak na ní psát jako ve škole. Barva je omyvatelná. Zeď se může proměnit i v magnetickou nástěnku, a to po nátěru magnetickou barvou, která obsahuje železný prach.

Pokoj pro dva raději vybavíme neutrálním nábytkem i výmalbou, aby si ho každé dítě mohlo „dotvořit“ po svém a vymezit svoji zónu, zabydlet se, mít pocit svého soukromí. Preferujeme skládací variabilní nábytek, který je multifunkční, snadno se přesunuje (je na kolečkách, je rostoucí, nadčasový a kvalitní).

Spaní pro 2 v minipokoji

Do mini prostoru ale dvě samostatné postele asi nekoupíme. Možností jsou palandy, i když je odborníci příliš nedoporučují (dítě spící nahoře má teplý vzduch, při každodenním provozu může dojít ke zranění).

Praktičtější je varianta vysouvacího lůžka, které se ráno po probuzení prostě zasune pod druhé lůžko.

Foto: IKEA

Zařízení do malého pokoje musí být promyšlené do detailu. Oblíbené jsou zvýšené postele s volným prostorem, který lze využít na pracovní stůl a úložné police.

Také máme možnost pořídit tzv. vyvýšené postele, které nejsou tak vysoko jako klasické palandy a je pod nimi prostor na psací stůl nebo místo na hraní.

Rostoucí stůl i židle

Praktické je pořídit výškově nastavitelný kvalitní nábytek, který dlouho vydrží. Soustředěnost při učení totiž významně ovlivňuje i správná výška stolu, která se u dětí pohybuje v rozptylu 50-75 cm.

Foto: KIKA

Dvě slečny v jednom pokoji mají společnou šatní skříň Unlimited (148 x 134 x výška 198 cm). Vstup do skříně je z boku (bílé dveře). Cena 36 990 Kč. Spodní lůžko je výsuvné.

Délka stolu má být 140 cm a klidně i více (školák pracuje s knihou, sešity, má spoustu pomůcek). Hloubka stolu je ideální 80 cm a více, protože předpokládáme, že dítě bude jednou pracovat s počítačem.

Židle vybíráme s ergonomicky tvarovanou a výškově nastavitelnou zádovou opěrkou, která je zpevněná v bederní páteři (příjemné je i možné zaklonění opěrky pro relax).

Nastavitelné mají být i područky (dítě má mít ruce v pravém úhlu) a sedák. Ten nesmí tlačit na přední hraně, ale má být zaoblený (nutno vyzkoušet), mírně klopený směrem vpřed.

Foto: IKEA

Pracovní kout nemusí být velký, ale praktický a funkční. Důležitá je výškově nastavitelná židle, správná výška stolu a pomůcky přehledně uložené na vzdálenost ruky.

U pracovní židle pečlivě prohlédneme i materiál, zjistíme, zda je příjemný na dotek, prodyšný, snadno udržovatelný. Vhodné jsou pro děti dobře čistitelné textilie nebo elastická síťovina, která je pružná a skvěle dýchá.

A co na to architekt?
Odpovídá architekt Ivan Komenda
Klientka mě oslovila s návrhem a dodáním zařízení přístavby rodinného domu, která má sloužit jako zázemí mladé slečny. Má ráda koně, tanec, hru na klavír a mezi oblíbené barvy patří fialová.
Pracoval jsem i na druhé fázi studie přístavby. Změnil jsem původní návrh umístění a velikost schodiště, které bylo nejdříve v projektu příliš mohutné a na zcela nevhodném místě. Pod nově navrženým schodištěm je za mléčným sklem schován velký úložný prostor.
Dětský pokoj je dvoupodlažní a přízemí slouží jako studijní prostor s klavírem a na míru navrženým nábytkem. První patro je relaxační, je zde lůžko a šatní skříň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám