Hlavní obsah

Vana jako dobrý společník

Právo, Sylva Svobodová

Rozměr koupelny, typ materiálu a finální cena určitě ovlivní výběr vany. Ale podle odborníků máme přemýšlení o vaně zahájit sami u sebe. Upřímně si zodpovědět, co od ní skutečně očekáváme, jakým způsobem budeme vanu používat.

Foto: JIKA (2x)

Vana Jika Praga z pevné smaltované oceli nabízí odolnost proti změnám teploty, snadnou údržbu. Je vybavena chromovanými masivními madly. Vana v délkách 170 a 180 cm se prodává i s povrchovou úpravou antislip, která zabraňuje uklouznutí. Cena od 6884 Kč.

Článek

Máme opravdu čas si v ní v klidu poležet nebo spíš dáváme přednost rychlému osprchování? Ale můžeme dojít i k opačnému závěru, kdy zjistíme, že hydromasáž a pořádný relax nás naladí na další dny.

Při úvahách nad vanou myslíme i na ostatní členy rodiny. Máme-li v domácnosti děti nebo seniory, preferujeme u van protiskluznost, volíme ergonomická madla a vybíráme model, který má kolmější stěny.

Hydromasáž - skvělá forma relaxace

Ergonomicky prolisovaná hydromasážní vana je to pravé pro nás, protože nám uleví od bolesti zad. A když se ještě spustí trysky, je to hotový balzám!

Vana, která je tak trochu „vodním lůžkem“, musí být skvěle anatomicky tvarovaná, odpovídat našim tělesným proporcím a hlavně výšce, abychom v ní nebyli skrčení.

Foto: RAVAK

Takže se vypravíme do koupelnového studia a prostě si ji vyzkoušíme. Stud není na místě, protože jinak nezjistíme, zda nám vyhovuje (nikdy nekupujeme jen podle katalogu!). Co máme sledovat?

Ve správné vaně máme nohy jen mírně pokrčené, zatímco je brada nad horním okrajem vany. Dopřejeme si měkký podhlavník a materiál, který se hned vyhřeje, třeba akrylát.

Nezapomeneme na perličku - chromoterapii (koupel, kdy barevné světlo prosvětluje vodu).

Foto: OBI

Vanová baterie musí ladit tvarem a stylem s celkovou koncepcí koupelny. Dobře promyslíme její umístění, aby nepřekážela a dobře se z vany ovládala. Bateria Navia, materiál chrom, cena 1699 Kč.

Jestliže se v relaxační vaně zároveň budou koupat děti, volíme výrobek s protiskluzným povrchem (úprava antislip). Praktické je i vylisované sedátko, zástěna, která nedovolí stříkající vodě rozptýlit se po koupelně.

Vany a materiály

Akrylátové vany patří mezi nejpoužívanější. Nabízí příznivou cenu, nestudí, lze je dobře tvarovat, takže na trhu je nespočet ergonomických podob. Také jsou lehké a dobře se montují, skvěle drží teplotu vody, jsou na omak příjemné.

Jen je třeba dávat pozor, abychom nakupovali pouze u kvalitního výrobce! Ceny se totiž značně liší a věřte, že za nízkou cenou stojí větší náchylnost k poškození, menší odolnost vany. Tloušťka akrylátu má být minimálně 4,5 mm, což mnozí nedodržují a my to těžko pouhým okem zjistíme (varuje nás jen nízká cena).

Akrylát s kvalitní povrchovou vrstvou je sice dražší, ale zato nabízí vysokou odolnost proti nárazu i běžně používaným čisticím prostředkům, bude nám sloužit mnoho let.

Foto: OBI

Ergonomicky vytvarovaná akrylátová vana Tullip, rozměr 150 x 100 cm. Cena 4899 Kč.

Litinové vany jsou méně používané, ale mají své skalní příznivce. Zajímavé jsou v retro designu, i když nenabízejí takovou variabilitu tvarů jako akrylát.

Vyrábějí se ve tvaru obdélníku nebo jako samostatně stojící v prostoru na dekorativních kovových nožkách. Jsou sice těžké, ale na povrchu odolné a v retro podobě skutečně krásné.

Foto: OBI

Rohová vana Irena, rozměr 150 x 100 cm, provedení levé, český výrobek, cena 3099 Kč.

Ocelové smaltované vany se rychle zahřejí od teplé vody a koupajícímu je v ní příjemně. Plechová vana je sice proti akrylátu těžší, ale zase má dlouhou životnost, obvykle je i cenově dostupnější.

Tloušťka oceli se u těchto van pohybuje podle výrobce od 2 až 3,5 mm. Kvalitativní špičkou je tzv. sklovitý smalt, který je dokonce tvrdší než ocel, nelze ho jen tak poškrábat.

Foto: OBI

Klasická oválná vana Leona, rozměr 160 x 75 x 44 cm, objem 120 l. Barva bílá, nastavitelné spodní nožky. Cena 3599 Kč.

Povrch smaltované vany je absolutně neporézní, příjemná je i tvarová variabilita, která dobře konkuruje akrylátu. Smalt je odolný proti zbarvení, a tak je ideální pro různé léčivé, bylinkové a jiné kosmetické přísady do koupele. Odolá i drápkům domácích mazlíčků.

Tvar vany

To, jak bude vana vypadat, do velké míry ovlivní prostorové možnosti koupelny. Naštěstí tvarů van je mnoho, stejně jako rozměrů, vybrat si není problém.

Klasikou jsou vany obdélníkové, oválné, oblíbené jsou rohové nebo asymetrické, které jsou určeny zejména do menších panelákových koupelen (na straně u nohou jsou zúžené).

I když se můžeme prostorově „rozmáchnout“, je dobré se zamyslet, zda velkou vanu skutečně potřebujeme. Bude totiž náročnější na množství vody, úklid, nakonec nemusí být ani tolik pohodlná.

Foto: JIKA

Asymetricky tvarovaná vana Jika Tigo využije každý prostor v koupelně, podle dispozice je možné vybrat levé nebo pravé provedení. Vanu lze doplnit zástěnou z bezpečnostního skla, cena 6463 Kč.

Oblíbená šířka běžné vany je 75 cm, ale mnoho zákazníků si čím dál častěji přeje i šířku 80 a 100 cm.

Nejprodávanější jsou vany délky 170 až 190 cm. Současně s výběrem vany myslíme i na baterii. Nejčastěji kupujeme nástěnné nebo stojánkové baterie.

Baterie zabudované do stěny jsou často tzv. podomítkové, kdy jsou vidět pouze ovládací prvky a výtokové ramínko. Stojánkové baterie jsou zase zapuštěné na okraj vany.

Tip pro vás

Vanu lze napouštět i ze dna. Je to příjemný, bezhlučný proces, který ocení sousedi v domě, kde je všechno slyšet díky špatné izolaci stěn. Zaujme i vana, u které se teplá voda přivádí zpod podhlavníku. Teplá voda proudí kolem ramen, což je nám příjemné. Originální je i elektronická armatura s ovládacím panelem, která se zabuduje do okraje vany tak, aby nevyčnívala. Na ní pak nastavíme teplotu vody. Z bezpečnostních důvodů je možná maximální teplota vody 43 °C.

Ať zvolíme cokoliv, vždy je nutné u baterií vyzkoušet, na kterém místě vany nebudou překážet a odkud se budou dobře ručně ovládat z polohy vleže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám