Hlavní obsah

Úsporné světelné zdroje do každé domácnosti

Právo, Gisela Růžičková

Klasické žárovky - rozšířený zdroj světla - jsou postupně vytlačovány úspornějšími světelnými zdroji. I přesto jsou stále oblíbené, hlavně pro teplou nažloutlou barvu vydávaného světla.

Foto: IKEA (3x)

Dioder, LED osvětlovací proužek (4 ks, bílá 499 Kč) lze spojit až 4 světla do jedné řady nebo do tvaru písmene L.

Článek

Ovšem nákupem úsporného světelného zdroje šetříme kromě energie i životní prostředí. Běžná 25W žárovka totiž ročně vyprodukuje přes 10 kg CO2, zatímco LED žárovka pouze 1,26 kg.

Při předpokládané životnosti LEDky (25 let) je celkový rozdíl za toto období 231 kg CO2.

Foto: PANASONIC

LED žárovky v tradičním i moderním stylu poskytují měkké teplé světlo a úspory energie ve výši až 84 % a extra dlouhou životnost až 40 000 hodin, tedy cca 40 let.

A to nebereme v úvahu emise vzniklé výrobou žárovek, které musíme během 25 let obměňovat. Úsporné a LED žárovky navíc můžeme na rozdíl od těch standardních recyklovat. Jaké jsou vlastnosti jednotlivých druhů žárovek?

Foto: PHILIPS

Top produktem je nový LED zdroj odpovídající výkonu 40W žárovky, přináší klasický tvar, čiré provedení a jasné teplé světlo tradičních žárovek, je stmívatelný. Poskytuje světelný tok 470 lumenů (ekvivalent 40 W) při spotřebě pouhých 6 W.

Standardní žárovky

Jsou sice levné, ale díky nesrovnatelně vyšším provozním nákladům se jejich výhodnost rapidně snižuje.

Spotřebují o 2590 % více elektrické energie než úsporné světelné zdroje, přitom 95 % přijaté energie přemění na teplo a jen 5 % na světlo. Mají velmi nízkou životnost a nelze je stmívat.

Foto: PANASONIC

Nostalgic Clear LDAHV4L27CGP (359 Kč) je první LED žárovka na trhu, která dokáže svým designem a vzhledem plně nahradit klasickou žárovku.

Eco Halo (halogenová žárovka)

Uspoří zhruba 25 % elektrické energie, má životnost přibližně 2000 hodin, tedy dvojnásobnou ve srovnání se standardními žárovkami. Může pracovat i při vyšších teplotách a přitom vydávat intenzivnější jas, než je běžné u klasických zářivek.

Foto: ELKO

Sortiment Elko Lighting kopíruje nejnovější trendy v oblasti osvětlení. Produkty se soustředí nejen na stylový design a funkčnost, ale také na zásadní úspory elektrické energie.

Vyrábí se z křemičitého skla, které můžeme poškodit dotekem ruky (typy GU10 a A55 lze čistit technickým lihem). Disponuje závity E14, E27, GU10, GU5.3, R7s a G9, lze ji stmívat.

Foto: IKEA

Sparsam úsporná žárovka E27, lineární (99 Kč) s desetkrát delší životností než u běžné žárovky.

Kompaktní úsporné žárovky

Ušetří až o 80 % více energie než žárovky Eco Halo, jejich životnost se pohybuje mezi 8 až 15 tisíci hodinami.

Mají různé tvary - od trubicového přes spirálovitý až po klasický zaoblený. Lze je použít jako přímou náhradu standardní žárovky se závitem E14 a E27, dají se stmívat.

Foto: ELKO

Nové LED žárovky RF-RGB-LED-550 (1308 Kč) se jednoduše zapojí do systému iNELS RF Control a vytvoří tak kompaktní celek, který lze pohodlně ovládat pouze jedním ovladačem.

Nabízejí tři barvy světla: teplé bílé (označení na obale 827), studené bílé (označení na obale 840), studené denní světlo (označení na obale 865).

LED žárovky

Uspoří až 93 % elektrické energie oproti standardním žárovkám. Jejich životnost je až 25 000 hodin při dodržení požadovaných provozních parametrů, jako je např. chlazení čipu.

Foto: PANASONIC

Úsporná bodová LED žárovka LDR12V4L27WG5EP (379 Kč) je ideální náhradou za původní halogenové zdroje, se 100% světelným výkonem ihned po zapnutí, vydává měkké teplé světlo.

Foto: IKEA

Ledare, žárovka LED, E14 reflektorová R5 (149 Kč). Osvětlení spotřebuje až o 85 % méně energie a vydrží 20krát déle než klasická žárovka.

Nízká spotřeba elektrické energie je dána jejich efektivní přeměnou na světlo. Provozní teplota LED žárovek nepřekročí hodnotu 70 °C, také okamžitý start umožňuje plný výkon zdroje.

Nabízejí více tvarů - kapku, svíčku, standardní zaoblený tvar či spot a závity E14, E27, GU10, GU5.3, G4. Lze regulovat jejich výkon a využívat tak spektrum barevné škály.

Foto: EGLO

LED svítidlo Tempio (949 Kč) má dlouhou životnost, úsporný provoz, vyšší účinnost, rychle se rozsvítí, je odolnější proti nárazům a otřesům než klasické žárovky.

Malé rozměry nacházejí uplatnění v designových konstrukcích, jsou odolné vůči vnějším vlivům. Jejich bezpečný provoz zajištuje napájení ze zdrojů s nízkým napětím, snadno se recyklují. Vyrábějí se v provedeních odpovídajících tvarem i svítivostí klasickým žárovkám.

Foto: ELKO

Svítidlo LED downlight DL-86-500-4K (532 Kč) je určeno pro montáž do podhledových stropů nebo přímo na strop.

Co nás má zajímat při nákupu osvětlení
Příkon - udává se ve wattech (W) - vyjadřuje, kolik energie světelný zdroj spotřebuje na vyzařování světla.
Vyzařované světlo - udává se v lumenech (lm) - znamená, kolik světla v průměru zdroj vyzáří do prostoru okolo sebe. Výkonnost spotů se udává v kandelách (cd) - je to intenzita světla v daném směru od zdroje.
Životnost v hodinách - 1000 hodin je přibližně 1 rok. Běžná domácnost svítí přibližně 3 hodiny denně, tedy cca 1000 hodin za jeden rok.
Barva světla vyjádřená stupni Kelvina (K) - teplá bílá 2700 K (světlo standardní žárovky), studená bílá 3000 K (halogenové světlo), denní světlo 6500 K. Čím méně stupňů Kelvina, tím teplejší je bílé světlo. Kvalitní světelný zdroj má uvedenou přesnou barvu světla na obalu, nejen rozptyl (2200-3200 K). Pokud je na obalu uvedené rozpětí barvy světla, je možné, že při namontování několika takových zářivek bude každý zdroj svítit jinou barvou (jeden bude do oranžova, druhý do modra).
Reprodukce barev (Ra index) - vyjadřuje rozsah shody pigmentu s tím, jak vypadá pod příslušným světelným zdrojem. Světelný zdroj s charakteristikou Ra Z 100 reprodukuje optimálním způsobem všechny barvy. Čím nižší je hodnota Ra, tím hůře se pigmenty zobrazují (běžně prodávané světelné zdroje mají Ra 80-85 %).
Závity - nejčastější E14, E27 (E jako Edison a 14/27 jako průměr závitu v milimetrech, spoty GU10 (napětí 230 V), GU5.3 (napětí 12 V), kapsle G4/G9, GY 6.35 a lineární zdroje R7s.

Kritéria výběru žárovky

Velikost místnosti - velká místnost potřebuje ke kvalitnímu osvícení více lumenů než malá místnost.

Typ svítidla - u starších stropních svítidel (lustrů), která mají skleněné "poháry" přes žárovku, je problém umístit delší žárovku.

Využití žárovek pro aktivní osvětlení prostoru, osvětlení určité plochy (jídelní stůl, kuchyňská linka), orientační osvětlení (na zahradě, dětský pokoj). Roli hraje i příkon a počet lumenů. Pro dlouhodobé osvětlení (venkovní světlo nebo dětský pokoj) je ekonomicky vhodná LED žárovka.

Barva stěn v místnosti - čím je pokoj tmavší, tím více lumenů bude potřeba, aby osvícení dosáhlo potřebné kvality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám