Hlavní obsah

Unikátní Zahradní most propojí sever a jih Londýna

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýňané se mohou těšit na nový pěší most, který bude spojovat část Southbank s Templem. Říká se mu Garden Bridge (Zahradní most) a od všech dosavadních se bude odlišovat nepřeberným množstvím zeleně.

Foto: Profimedia.cz

Spousta zeleně, míst k odpočinku i příjemných cestiček, tím vším by měl nový most obohatit centrum britské metropole.

Článek

Návrh pochází od Thomase Heatherwicka, který je autorem onoho ohnivého květu ze zahajovacího ceremoniálu Olympijských her v Londýně v roce 2012. Z uveřejněných obrázků je zřejmé, že půjde o stavbu moderního charakteru klenoucí se nad Temží a spočívající na dvou pilířích.

„Se svým bohatým dědictvím zahrad, vřesovišť, parků a náměstí se Londýn řadí mezi nejzelenější města na světě,“ řekl Thomas Heatherwick internetovému magazínu Dezeen. „Proto jsme tak nadšení, že jsme byli vybráni, abychom prozkoumali možnosti pěšího přechodu přes řeku. Jeho myšlenka je prostá, jde o to propojit sever a jih Londýna pomocí zahrady,“ dodal Heatherwick.

Foto: Profimedia.cz

Takto by měl vypadat nástup na most na severním břehu Temže u stanice metra Temple.

Most by měl překonávat řeku na území ležícím mezi mostem Blackfairs a Waterloo. Náklady na jeho vybudování dosáhnou 150 miliónů liber (4,6 miliardy korun). Stavět by se dle předpokladů mělo začít v roce 2015.

Lidé ze studia Heatherwick se nechali při návrhu na 367 metrů dlouhý Zahradní most inspirovat myšlenkami herečky Joanny Lumley, jejíž charakteristika projektu se v britských i odborných médiích ve spojitosti s mostem používá nejčastěji: „Bude to místo, kam nezaléhá hluk dopravního ruchu a kde jedinými zvuky budou ptačí zpěv, bzukot včel a vítr pohrávající si s větvemi stromů, zatímco zespoda se ozývá jen řeka valící se kamsi v dál.“

Foto: Profimedia.cz

Pata Zahradního mostu na jižním břehu Temže.

S ohledem na účely a charakter mostu je už teď zřejmé, že se stane jednoznačně nejpomalejší spojnicí přes Temži. Než se člověk dostatečně vynadívá přes zábradlí na město a do zeleně, než si posedí na lavičce a odpočine si či popovídá s přáteli...

Uspořádání a skladbu zeleně na mostě bude mít pod palcem Dan Pearson. V projektu se počítá se spoustou trávy, divoce rostoucích květin, keřů a stromů a obecně rostlinstva typického pro londýnský říční a pobřežní biotop. Autoři slibují vsadit do centra britské metropole místo naplněné mírem, nádherou a magií, které bude měnit svou tvář v závislosti na ročních obdobích.

Foto: Profimedia.cz

Most bude spočívat jen na dvou pilířích, nad nimiž bude také nejširší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám