Hlavní obsah

V britském Margate mají dům se sjíždějící fasádou

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmadvacetiletý britský designér Alex Chinneck dokončil svůj dosud nejambicióznější projekt. Z opuštěného domu vytvořil neobyčejné dílo, lákající pozornost laické i odborné veřejnosti. Po odstranění původní čelní fasády ze čtyřpatrového domu v ulici Godwin Road v Margate nechal na jejím místě vytvořit novou, která jako by sjížděla dolů.

Foto: Alex Chinneck a Stephen O'Flaherty

Ulice Godwin Road v Margate

Článek

Dům v části města zvané Cliftonville jedenáct let nikdo nevyužíval, a tak chátral. Alexovi se podařilo přemluvit městské radní, aby mu na něm povolili vytvořit instalaci, pro niž vymyslel hravý název připomínající dětskou písničku Hlava-ramena-kolena-palce – „From the knees of my nose to the belly of my toes“.

Foto: Alex Chinneck a Stephen OFlaherty

Nová fasáda působí dojmem, jako by sjížděla po stěně domu dolů.

Nová fasáda dosahuje pouze pod úroveň nejvyššího patra budovy, jehož prázdnota a zanedbanost zůstala divákovi zcela odhalena. Od úrovně podlahy čtvrtého patra jako by celá zeď sjížděla po domě dolů na dvorek a při tom se prohýbala. Včetně cihel, oken a dveří.

Foto: Alex Chinneck a Stephen OFlaherty

Tak, jak se ohýbá fasáda nad zemí, ohýbají se i cihly a okna i dveře.

Příprava a vytvoření této iluzorní kreace, připomínající divadelní kulisu, trvaly Alexovi rok. Jeho práce byla o to těžší, že nešlo o dílo na základě vnějšího zadání, ale o projekt vznikající čistě z jeho vlastního popudu. První půlrok tedy strávil hledáním britských stavebních firem, které by mu pomohly dodáním materiálu, výrobou potřebných částí anebo kompletací na místě.

Foto: Alex Chinneck a Stephen OFlaherty

Dům byl po jedenáct let opuštěný. Nová instalace má pomoci jej znovu nechat ožít.

Foto: Alex Chinneck a Stephen OFlaherty

Autor nechal záměrně odhalené vrchní patro, aby bylo vidět, jak až moc je tristní stav panuje uvnitř domu.

Jeho snaha se vyplatila a obyvatelé Margate se mohou od začátku letošního října až do konce října příštího roku pyšnit jednou z nejzajímavějších fasád v celé Británii. Lze předpokládat, že během této doby se najde zájemce o další využití domu. Ostatně, právě to a podpora regenerace celé městské části jsou hlavním cílem projektu.

Foto: Jenny Lewis

Alex Chinneck se svým zatím největším dílem - sjíždějící fasádou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám