Hlavní obsah

Jak vypadá bydlení v domě z přepravních kontejnerů

Novinky, nes

Dům vystavěný z přepravních kontejnerů není dnes už žádným překvapením. Soukromníci i specializované firmy je staví všude po světě. Zatímco někdo se drží při zemi a pospojuje jen pár „plechových krabic“ dohromady, jiní z nich vytvářejí rozsáhlé a členité komplexy. Pojďme nahlédnout do jednoho drobnějšího obydlí.

Foto: Profimedia.cz

Dům vystavěný ze čtyř přepravních kontejnerů.

Článek

Tento dům vytvořený ze čtveřice kontejnerů se nalézá v čínském městě Ťia-sing, v provincii Če-ťiang. Není to ovšem, jak by si někdo mohl myslet, výtvor místního kutila. Je to ukázkový domek, který postavila čínská společnost Changzhou Xinhuachang International Containers Co., jež se zabývá především konstrukcí přepravních kontejnerů.

Tvorbu obydlí z nich má v nabídce teprve krátce. Začala s ní údajně v roce 2010 a od té doby prodala přes tisícovku objektů do celého světa. Její domky vyrostly v jihovýchodní Asii, v Evropě i v Severní Americe.

Foto: Profimedia.cz

Jídelní kout

Foto: Profimedia.cz

Zatímco exteriéru dominuje chladná ocel, interiér protepluje dřevo.

Někteří stavitelé využívají jednotné velikosti a tvaru kontejnerů a vytvářejí z nich pouze jednolité bloky. Tento dům je v porovnání s nimi zajímavý chytrým povysunutím horní vrstvy kontejnerů dopředu, díky čemuž přízemí získalo malou verandičku, zatímco první patro se těší z malé terasy.

Foto: Profimedia.cz

Z přízemí vede do prvního patra úzké, dřevěné schodiště.

Kontejnerová architektura

Stavby z přepravních kontejnerů mají své příznivce i odpůrce. Ti první vyzdvihují zejména snadnost stavby z prefabrikovaných dílů stejných rozměrů, nízké pořizovací náklady (uvádí se ceny od 23 500 Kč za vyřazený a 118 000 Kč za nový kus) a především dobrý pocit majitele, že pomohl využít starý, k likvidaci určený kontejner.

Protože primárně slouží k přepravě zboží, jsou ke stavbě obytných domů ideální díky své pevnosti a odolnosti vůči vnějším vlivům.

Foto: Profimedia.cz

V domě samozřejmě nechybí ani toaleta.

Odpůrci kontejnerové architektury naopak poukazují na to, že čím více člověk ušetří na nákladech na konstrukci stavby, tím více musí investovat do jejího utěsnění a izolace.

Ocelové stěny velice dobře vedou teplo, tudíž bez řádné izolace je v nich v létě nepříjemné horko a v zimě krutý chlad. Zároveň jsou ocelové stěny samy o sobě neprodyšné. V neposlední řadě je pak kritizována i nezbytnost jeřábu pro stavby kontejnerových obydlí.

Foto: Profimedia.cz

Využití kontejnerového domu je variabilní. Ačkoli je primárně míněn k soukromému bydlení, mohou se jeho místnosti snadno proměnit v kancelářské či jednací prostory.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v domě z přepravních kontejnerů?
Strašné! Ani v této, ani v žádné jiné podobě.
13,8 %
Nic moc. Možná, kdyby to vypadalo jinak...
6,1 %
Natrvalo bydlet asi ne, ale přišlo by mi zajímavé si to vzykoušet.
22,7 %
Skvělé! Tak by se mělo stavět. Účelně a jednoduše.
57,4 %
Celkem hlasovalo 5047 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám